De vijf beste voorgerechten van 2018
Nieuws

De vijf beste voorgerechten van 2018

Vanaf vandaag tot het einde van het jaar ga ik op Would Be Chef terugblikken op 2018. Wat waren de lekkerste hoofdgerechten die ik op restaurant at, wat waren de grootste ontgoochelingen, wat waren de lekkerste desserts van het jaar, welke gerechten scoorden het best op mijn foodblog. Elke dag een andere TOP5.

Vandaag begin ik met het begin. Na de hapjes krijg je op restaurant altijd een voorgerecht. Soms meerdere. Bij de hapjes kan de chef nog wat spelen, een voorgerecht moet er knal op zijn.

Wat waren voor mij de vijf beste voorgerechten die ik dit jaar te eten kreeg. Ik zet ze even voor jullie op een rij, met telkens een link erbij naar de volledige besprekingen van de restaurants waar ik ze at, en de adressen en telefoonnummers, zodat je ze zelf ook eens ervaren kunt.

Poireaux « d’Ile de France » cuits entiers au grill, beurre aux algues, tartare d’huîtres « perle blanche », cébette et citron.

Wat een beauty was dit . In Épicure, het wereldberoemde drie sterren restaurant van Eric Frechon, kregen we een de gebrande prei met algenboter, akgenboter en tartaar van oesters. En ik verzeker je, dat was één van de meest spectaculaire gerechten die ik de voorbije jaren at. 200 procent smaak. Intens, mooi in evenwicht. Ik had er zo wel drie of vier opgekund. Niet normaal lekker.

Ontdek hier meer over Épicure

De vijf beste voorgerechten van 2018

squid, cockles and lady’s bedstraw

Half april was ik voor de opanmes van een TV-spot voor onze Joe-actie “radio Zonder Grenzen” twee dagen in Kopenhagen, en ik ging er lunchen in het fantastische Kadeau. Alle gerechten waren er origineel, puur, lekker, Scandinavische keuken op z’n best. Maar de cracker met “pijlinktvis, kokkels en gele walstro” was voor mij de topper van de maaltijd. Een piepklein gerecht maar bom- bomvol smaken. Ik raakte echt ontroerd door dit gerecht, meer nog, het was een soortgelijke ervaring als die keer dat ik “the sound of the sea” in The Fat Duck voor het eerst proefde, pure perfectie.

Ontdek hier meer over Kadeau

De vijf beste voorgerechten van 2018

Foie gras & beer mead-ice cream
Honey beer-vinaigrette, butter waffle & rape

In November waren we in Aqua, het drie sterrenrestaurant in Autostadt, in Wolfsburg. Van bij de hapjes, tot aan het dessert en de petits fours werden we in grote stijl verwend. Beste chef van Duitsland, Sven Elverfeld kookt klassiek maar op een hedendaagse manier, liefst met lokale producten. Alle gerechten waren op topniveau. Hoogtepunt was voor mij de foie gras met ijs van een lokaal bier, een vinaigrette van honingbier en een boterwafel. Ik eet veel minder foie gras dan vroeger, maar als het in een menu zit kan ik er nog ontzettend van genieten. En hier was het echt spectaculair goed.

Ontdek hier meer over Aqua

De vijf beste voorgerechten van 2018

CAVIAR Benedict with Smoked Ham, Sturgeon, and Hollandaise

In de paasvakantie gingen we naar New York, en daar aten we onder andere in Eleven Madison Park. Op dat moment de nummer 1 van de wereld. We aten er echt fantastisch goed, maar de sublieme kaviaarbereiding “Eggs Benedict” in een prachtig blikje, met een mousse van ham, was echt zeer verfijnd en 100% juist gebracht. Uitgepuurde schoonheid. Echt indrukwekkend.

Ontdek hier meer over Eleven Madison Park

De vijf beste voorgerechten van 2018

Wandeling door de tuin van Hertog Jan

Vorige week sloot het iconische drie sterrenrestaurant van Gert De Mangeleer. Hertog jan is niet meer. En dat is bijzonder jammer want Gert kookte als één van de allerbeste chefs ter wereld, vaak met producten uit de eigen fantastische tuin. Daarom wil ik zeker dit gerecht, dat ik verschillende keren at in Hertog Jan, in mijn top 5 zetten. De fameuze wandeling door de tuin. Een prachtig bordje vol groenten, kruiden en bloemen uit de indrukwekkende eigen tuin (waarop je van je tafel uitkijkt) geïnspireerd door de bekende Franse topchef Michel Bras. Het is één van de signature gerechten van Gert, elke keer anders, met elke keer een waaier aan uiteenlopende smaken. Wat hield ik daar toch van. Zo puur, zo lekker, zo gezond.

Ontdek hier meer over Hertog Jan

De vijf beste voorgerechten van 2018

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer