Daar is de zon... (ook) in mijn weekmenu
Nieuws

Daar is de zon… (ook) in mijn weekmenu

Het was vanuit Spanje niet leuk om het weerbericht in België te volgen de voorbije week. Na een volle maand lente in maart kreeg ik van vrienden en familie die eerste week van de paasvakantie enkel trieste of lichtjes jaloerse berichtjes wanneer ik een zonnige foto had gestuurd: in België was het namelijk herfst.

Dat zou de komende week dus wel gaan veranderen. De temperaturen gaan alvast de hoogte in, en de zon zal ook meer van de partij zijn. Een goede reden om jullie, zij het nog wel vanuit Barcelona, nog eens een zonnig weekmenu te serveren. Om de boel een beetje te forceren.

En niet vergeten: deze zomer kun jij misschien mee met mij op citytrip naar Barcelona, want ik geef zo’n zalig reisje weg via deze link op Wijn Ornelis. Wie weet gaan we dat samen ook eens een stevige wandeling maken, en lekker eten, in de zon van Barcelona. Want die is er in juli en augustus zeker.

MAANDAG

PIKANTE KIP, MUNT, VELDSLA EN WATERMELOEN
Recept

Pikante kip, munt, veldsla en watermeloen

Watermeloen is, ook al bevat het vooral heel veel water, toch ontzettend lekker fruit. In de zomer, op vakantie in het zuiden heb ik altijd watermeloen in huis. Het is heerlijk bij het ontbijt, met wat yoghurt. In de blender kun je er een gezond frisdrankje van maken. Zomaar als tussendoortje is het heerlijk … Lees meer

DINSDAG

Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Recept

Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella

Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meer

WOENSDAG

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Vanmorgen was het om half negen alweer tijd voor de tweede aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” het kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme maak op kookzender njam! Het opzet is simpel: ik maak gerechten van deze foodblog Would Be Chef. En mijn goede vriend, topchef Roger van Damme helpt mee met het koken, en hij geeft mij tussendoor tips om mijn gerecht nog verfijnder en lekkerder te maken, en voegt er links en rechts nog wat ingrediënten aan toe, en werkt het gerecht uiteindelijk af op sterrenniveau … Lees meer

DONDERDAG

MIJN PITTIGE PASTA VONGOLE

VRIJDAG

MIJN PITTIGE PASTA VONGOLE
Recept

Mijn pittige pasta vongole

Italianen zijn heel kritisch als het over hun pasta’s gaat. Elk dorp, elke mama zelfs, heeft zo haar eigen recept voor verse pasta, maar zeker voor de pastasaus. In het Zuiden zullen ze bijvoorbeeld wel tomaatjes bij de Pasta al Vongole doen, wat in het Noorden echt nooit gebeuren zal. Uitgeweken Italianen durven aan hun pasta al vongole zelfs een goede scheut room toevoegen, maar dat vind ik zelf doodzonde … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer