De 5 beste desserts van 2018

Ik ben niet zo’n ontzettend grote desserteter. Meestal heb ik na het hoofgerecht gewoon meer dan genoeg gegeten. Soms, als ik nog een klein gaatje over heb, ga ik graag voor een stukje kaas. Maar wanneer je voor een menu gaat, of je gaat eten in de strafste restaurants, dan moet je natuurlijk ook ontdekken hoe de chefs hun desserts aanpakken.

Het voorbije jaar at ik daardoor toch weer enkele nagerechten die echt indrukwekkend waren. Smaakbommetjes, maar vaak ook strelingen voor het oog. Ik zet mijn vijf favoriete graag op een rijtje.

 

apple, quince and woodruff

Een stukje appeltaart. Meer moet dat niet zijn. En als het er zo uitziet dan geloof je je ogen niet… Zo schattig, èn zo lekker! Ik at het in Kadeau in Kopenhagen en ik was er mega onder de indruk van hoe zo’n immense klassieker zo prachtig opnieuw kan uitgevonden worden!

Ontdek hier meer over Kadeau

 

Husk meringue, corn mousse

Ik heb Cosme in New York, de nummer 32 van de wereld al eerder vermeld. De eend die we daar als hoofdgerecht kregen was indrukwekkend. Maar ook de desserts die we deelden waren fantastisch, vooral de merengue met maïsroom was indrukwekkend. Als je ooit in New York bent moet je dit nagerecht echt gaan proberen: epic!

Ontdek hier meer over Cosme

Citron de Menton, givré au Limoncello et citron confit, aux saveurs de poire

Ik schreef al eerder erg enthousiast over de Épicure in Parijs. Ik at er mijn favoriete voorgerecht van 2018, maar ook dit desserts heeft me echt stil gekregen. De “Citron de Menton” is echt een immens kunststukje. Geen idee hoe de krokante suikerkorst rond de schuimige inhoud, met daarin dan nog eens smaken van geconfijte citroen en peer wordt bereikt, maar zowel het oog als de smaakpapillen werden intens verwend.

Ontdek hier meer over de Épicure

Dame Blanche 2018 Roger Van Damme

Het is ontzettend moeilijk om er één dessert uit te kiezen als het over het repertoire van mijn goede vriend Roger gaat. Al zijn nagerechten zijn pure kunst, en in zijn fantastische nieuwe boek “Roger van Damme Dessert” staan zoveel kunstwerkjes. Laat me dan toch maar kiezen voor deze dame blanche. Die is namelijk fenomenaal, met respect voor het klassieke gerecht, maar helemaal up to date gezet en verfijnd zoals enkel deze grootmeester dat kan.

Ontdek hier meer over het nieuwe boek van Roger van Damme

Bijenkorf: Bloemige, fruitige en kruidige smaken van honing uit onze tuin

Voor het vijfde dessert dat alle lofbetuigingen verdient gaan we nog eens terug naar Eghezee naar l’Air du Temps. Na een fantastisch menu kregen we een prachtig dessert geserveerd, volledig bereid rond honing. In vier bordjes kregen we allerlei prachtige smaken te proeven die perfect in evenwicht waren. Geniaal.

Ontdek hier meer over Air du Temps