Ik ben niet zo’n ontzettend grote desserteter. Meestal heb ik na het hoofgerecht gewoon meer dan genoeg gegeten. Soms, als ik nog een klein gaatje over heb, ga ik graag voor een stukje kaas. Maar wanneer je voor een menu gaat, of je gaat eten in de strafste restaurants, dan moet je natuurlijk ook ontdekken hoe de chefs hun desserts aanpakken.
Het voorbije jaar at ik daardoor toch weer enkele nagerechten die echt indrukwekkend waren. Smaakbommetjes, maar vaak ook strelingen voor het oog. Ik zet mijn vijf favoriete graag op een rijtje.
Een stukje appeltaart. Meer moet dat niet zijn. En als het er zo uitziet dan geloof je je ogen niet… Zo schattig, èn zo lekker! Ik at het in Kadeau in Kopenhagen en ik was er mega onder de indruk van hoe zo’n immense klassieker zo prachtig opnieuw kan uitgevonden worden!
Ik heb Cosme in New York, de nummer 32 van de wereld al eerder vermeld. De eend die we daar als hoofdgerecht kregen was indrukwekkend. Maar ook de desserts die we deelden waren fantastisch, vooral de merengue met maïsroom was indrukwekkend. Als je ooit in New York bent moet je dit nagerecht echt gaan proberen: epic!
Ik schreef al eerder erg enthousiast over de Épicure in Parijs. Ik at er mijn favoriete voorgerecht van 2018, maar ook dit desserts heeft me echt stil gekregen. De “Citron de Menton” is echt een immens kunststukje. Geen idee hoe de krokante suikerkorst rond de schuimige inhoud, met daarin dan nog eens smaken van geconfijte citroen en peer wordt bereikt, maar zowel het oog als de smaakpapillen werden intens verwend.
Ontdek hier meer over de Épicure
Het is ontzettend moeilijk om er één dessert uit te kiezen als het over het repertoire van mijn goede vriend Roger gaat. Al zijn nagerechten zijn pure kunst, en in zijn fantastische nieuwe boek “Roger van Damme Dessert” staan zoveel kunstwerkjes. Laat me dan toch maar kiezen voor deze dame blanche. Die is namelijk fenomenaal, met respect voor het klassieke gerecht, maar helemaal up to date gezet en verfijnd zoals enkel deze grootmeester dat kan.
Ontdek hier meer over het nieuwe boek van Roger van Damme
Voor het vijfde dessert dat alle lofbetuigingen verdient gaan we nog eens terug naar Eghezee naar l’Air du Temps. Na een fantastisch menu kregen we een prachtig dessert geserveerd, volledig bereid rond honing. In vier bordjes kregen we allerlei prachtige smaken te proeven die perfect in evenwicht waren. Geniaal.
Ontdek hier meer over Air du Temps
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer