WIE ETEN WEGGOOIT MOET ZICH SCHAMEN
Nieuws

Wie eten weggooit moet zich schamen

Ik geef toe: het is natuurlijk een beetje een provocerende titel boven dit artikel. Maar dat mag vandaag wel eens. Correctie: dat moet eigenlijk zelfs. Het is namelijk 16 oktober, en dat is de wereldvoedseldag. Op deze dag, op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO = Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties probeert men ons aan ons verstand te brengen dat onze planeet ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten.

Honger zou dus eigenlijk niet meer mogen bestaan in de wereld. En toch zijn er op onze planeet nog zoveel mensen die te weinig te eten hebben. De reden: de voedselvoorraden worden gewoon niet eerlijk verdeeld. En dat heeft natuurlijk met economische redenen te maken, met overconsumptie in het Westen ook. Maar wat mij persoonlijk nog het meeste aanspreekt en zelfs choqueert is de gigantische hoeveelheid voedsel die elke dag verspild wordt in de wereld. Wij Westerlingen gooien jaarlijks gemiddeld 50 kilo voedsel weg! Waanzin toch?

Het is daarom één van mijn stokpaardjes: probeer geen eten weg te gooien. Zeker mensen die graag eten en koken, zouden daar een erezaak van moeten maken. Ik ben niet heiliger dan de paus, en ik heb in het verleden ook wel eens bedorven eten in de vuilnisemmer gekieperd, maar op een bepaald moment is er een keerpunt in mijn hoofd gekomen, en sindsdien is het voor mij een uitdaging. Koken met wat er in de ijskast staat, zeker wanneer het restjes zijn. Zo ontstaan vaak creatieve nieuwe gerechten. En het is goedkoop en ethisch gewoon cool van je! Mooi toch, op wereldvoedseldag!

Ik heb hier nog eens vijf recepten op een rij gezet die met restjes gemaakt zijn. Maar duik gewoon zelf ook eens met een andere blik je voorraadkast en je frigo in, en experimenteer. Wedden dat je met de restjes die je toch nog in huis hebt ook prachtige maaltijden of hapjes maken kunt?

VLAAMS-MEXICAANSE TACO'S
Recept

Vlaams-mexicaanse taco’s

Het is vandaag “Wereld Taco Dag.” En we gaan die dag vieren met dit zalig lekkere en slimme recept. Ik heb al meermaals geschreven dat ik een hekel heb aan verspillen in de keuken. Deels om ethische redenen. Weggooien is zonde. Maar vooral omdat je met restjes lekkere en creatieve nieuwe gerechten kunt bedenken … Lees meer

ZALIG OP DE BBQ: VERRASSINGS-BROOD
Recept

Zalig op de bbq: verrassings-brood

Prachtig weer vandaag, dus veel mensen willen graag barbecuen straks. Groot gelijk. Probeer als hapje op de BBQ eens dit heerlijke verrassingsbrood.  Met een lekker brood van bij de bakker of uit de supermarkt, en wat doodgewone ingrediënten, kun je makkelijk scoren! Eigenlijk is het heel simpel: je koopt een heel groot niet al te hard gebakken vers brood (of een afbakbrood) … Lees meer

DE FRIGO IS LEEG DANKZIJ DEZE TAART VAN BLADERDEEG
Recept

De frigo is leeg dankzij deze taart van bladerdeeg

Voila, mijn vakantie in Barcelona is over. Zometeen neem ik het vliegtuig en begint voor mij weer het ook erg plezierige leven van DJ-sets in het weekend, vroeg opstaan in de week, radio maken, en hopelijk ook nog wat genieten van de Belgische zomer. Ik heb de flat netjes gekuist en vooral mijn frigo in Barcelona leeg gemaakt … Lees meer

Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix
Recept

Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix

Je zult het me vaker horen vertellen op deze blog, maar bijna de helft van de nieuwe gerechten die ik bedenk zijn het resultaat van goede restjesverwerking. In mijn koelkast kijken en denken: OK, wat kan ik hier nu weer eens mee maken? Sommige combinaties zijn dan misschien wat spannender, andere evidenter, maar steeds opnieuw is er maar één ding belangrijk: is het lekker of niet … Lees meer

Pasta met TV-worstjes, rode wijn en Ricotta
Recept

Pasta met TV-worstjes, rode wijn en Ricotta

Het meest ben ik in mijn nopjes wanneer ik de ijskast eens leeg moet koken. Op het einde van de vakantie bijvoorbeeld. Net voor we een weekendje weg vliegen. Of wanneer er nog wat restjes overblijven van een groot en ambitieus diner. Ik vind het namelijk echt niet kunnen om eten weg te gooien. Met overschotjes kun je immers prachtige creatieve gerechten maken … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer