WIE ETEN WEGGOOIT MOET ZICH SCHAMEN
Nieuws

Wie eten weggooit moet zich schamen

Ik geef toe: het is natuurlijk een beetje een provocerende titel boven dit artikel. Maar dat mag vandaag wel eens. Correctie: dat moet eigenlijk zelfs. Het is namelijk 16 oktober, en dat is de wereldvoedseldag. Op deze dag, op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO = Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties probeert men ons aan ons verstand te brengen dat onze planeet ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten.

Honger zou dus eigenlijk niet meer mogen bestaan in de wereld. En toch zijn er op onze planeet nog zoveel mensen die te weinig te eten hebben. De reden: de voedselvoorraden worden gewoon niet eerlijk verdeeld. En dat heeft natuurlijk met economische redenen te maken, met overconsumptie in het Westen ook. Maar wat mij persoonlijk nog het meeste aanspreekt en zelfs choqueert is de gigantische hoeveelheid voedsel die elke dag verspild wordt in de wereld. Wij Westerlingen gooien jaarlijks gemiddeld 50 kilo voedsel weg! Waanzin toch?

Het is daarom één van mijn stokpaardjes: probeer geen eten weg te gooien. Zeker mensen die graag eten en koken, zouden daar een erezaak van moeten maken. Ik ben niet heiliger dan de paus, en ik heb in het verleden ook wel eens bedorven eten in de vuilnisemmer gekieperd, maar op een bepaald moment is er een keerpunt in mijn hoofd gekomen, en sindsdien is het voor mij een uitdaging. Koken met wat er in de ijskast staat, zeker wanneer het restjes zijn. Zo ontstaan vaak creatieve nieuwe gerechten. En het is goedkoop en ethisch gewoon cool van je! Mooi toch, op wereldvoedseldag!

Ik heb hier nog eens vijf recepten op een rij gezet die met restjes gemaakt zijn. Maar duik gewoon zelf ook eens met een andere blik je voorraadkast en je frigo in, en experimenteer. Wedden dat je met de restjes die je toch nog in huis hebt ook prachtige maaltijden of hapjes maken kunt?

VLAAMS-MEXICAANSE TACO'S
Recept

Vlaams-mexicaanse taco’s

Het is vandaag “Wereld Taco Dag.” En we gaan die dag vieren met dit zalig lekkere en slimme recept. Ik heb al meermaals geschreven dat ik een hekel heb aan verspillen in de keuken. Deels om ethische redenen. Weggooien is zonde. Maar vooral omdat je met restjes lekkere en creatieve nieuwe gerechten kunt bedenken … Lees meer

ZALIG OP DE BBQ: VERRASSINGS-BROOD
Recept

Zalig op de bbq: verrassings-brood

Prachtig weer vandaag, dus veel mensen willen graag barbecuen straks. Groot gelijk. Probeer als hapje op de BBQ eens dit heerlijke verrassingsbrood.  Met een lekker brood van bij de bakker of uit de supermarkt, en wat doodgewone ingrediënten, kun je makkelijk scoren! Eigenlijk is het heel simpel: je koopt een heel groot niet al te hard gebakken vers brood (of een afbakbrood) … Lees meer

DE FRIGO IS LEEG DANKZIJ DEZE TAART VAN BLADERDEEG
Recept

De frigo is leeg dankzij deze taart van bladerdeeg

Voila, mijn vakantie in Barcelona is over. Zometeen neem ik het vliegtuig en begint voor mij weer het ook erg plezierige leven van DJ-sets in het weekend, vroeg opstaan in de week, radio maken, en hopelijk ook nog wat genieten van de Belgische zomer. Ik heb de flat netjes gekuist en vooral mijn frigo in Barcelona leeg gemaakt … Lees meer

Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix
Recept

Tonijn en octopus met een zuiderse groentenmix

Je zult het me vaker horen vertellen op deze blog, maar bijna de helft van de nieuwe gerechten die ik bedenk zijn het resultaat van goede restjesverwerking. In mijn koelkast kijken en denken: OK, wat kan ik hier nu weer eens mee maken? Sommige combinaties zijn dan misschien wat spannender, andere evidenter, maar steeds opnieuw is er maar één ding belangrijk: is het lekker of niet … Lees meer

Pasta met TV-worstjes, rode wijn en Ricotta
Recept

Pasta met TV-worstjes, rode wijn en Ricotta

Het meest ben ik in mijn nopjes wanneer ik de ijskast eens leeg moet koken. Op het einde van de vakantie bijvoorbeeld. Net voor we een weekendje weg vliegen. Of wanneer er nog wat restjes overblijven van een groot en ambitieus diner. Ik vind het namelijk echt niet kunnen om eten weg te gooien. Met overschotjes kun je immers prachtige creatieve gerechten maken … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer