WIE ETEN WEGGOOIT MOET ZICH SCHAMEN

Ik geef toe: het is natuurlijk een beetje een provocerende titel boven dit artikel. Maar dat mag vandaag wel eens. Correctie: dat moet eigenlijk zelfs. Het is namelijk 16 oktober, en dat is de wereldvoedseldag. Op deze dag, op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO = Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties probeert men ons aan ons verstand te brengen dat onze planeet ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten.

Honger zou dus eigenlijk niet meer mogen bestaan in de wereld. En toch zijn er op onze planeet nog zoveel mensen die te weinig te eten hebben. De reden: de voedselvoorraden worden gewoon niet eerlijk verdeeld. En dat heeft natuurlijk met economische redenen te maken, met overconsumptie in het Westen ook. Maar wat mij persoonlijk nog het meeste aanspreekt en zelfs choqueert is de gigantische hoeveelheid voedsel die elke dag verspild wordt in de wereld. Wij Westerlingen gooien jaarlijks gemiddeld 50 kilo voedsel weg! Waanzin toch?

Het is daarom één van mijn stokpaardjes: probeer geen eten weg te gooien. Zeker mensen die graag eten en koken, zouden daar een erezaak van moeten maken. Ik ben niet heiliger dan de paus, en ik heb in het verleden ook wel eens bedorven eten in de vuilnisemmer gekieperd, maar op een bepaald moment is er een keerpunt in mijn hoofd gekomen, en sindsdien is het voor mij een uitdaging. Koken met wat er in de ijskast staat, zeker wanneer het restjes zijn. Zo ontstaan vaak creatieve nieuwe gerechten. En het is goedkoop en ethisch gewoon cool van je! Mooi toch, op wereldvoedseldag!

Ik heb hier nog eens vijf recepten op een rij gezet die met restjes gemaakt zijn. Maar duik gewoon zelf ook eens met een andere blik je voorraadkast en je frigo in, en experimenteer. Wedden dat je met de restjes die je toch nog in huis hebt ook prachtige maaltijden of hapjes maken kunt?