Gouden tip voor wie straks op reis gaat met de auto

Het is weer bijna zover. Nog een paar dagen en tienduizenden Vlamingen proppen de auto weer vol om met het gezin naar het Zuiden, naar de bergen of naar het Noorden, naar Scandinavië te rijden. Wat een heerlijk vooruitzicht toch? Na maanden hard werken, met tot half mei maandenlang belabberd weer in ons toch wel rare landje, is het nu tijd om de sleur achter ons te laten en eventjes in een hele andere omgeving te vertoeven?

Ikzelf hou wel van die autorit naar het Zuiden. Ik zet dan de spotify-lijst van onze nieuwslezer Grim op, dat is een lijst vol Franse meezingers die me al goed in de sfeer brengen. Toch kan zo’n rit, zeker met een gezin, echt wel een heel gedoe zijn. Vaak zit de auto dan al helemaal volgepropt met de koffers, het is warm buiten, de uren duren lang, en kinderen kunnen dat reizen nogal snel beu raken.

En dan moet je af en toe ook nog eens stoppen op overvolle parkings, waar je moet aanschuiven om te kunnen tanken, waar de toiletten vaak druk en vies zijn, en waar het waanzinnig veel geld kost om een drankje en wat eten te kopen. En ook al proberen leveranciers van voorverpakte broodjes steeds meer hun best te doen om een beetje kwaliteit aan te bieden, vaak blijft zo’n slap broodje of zo’n kleffe driehoek in zo’n tankstation veel te duur voor wat het maar is.

Daarom een gouden tip. Bijna iedereen moet de dagen voor de vakantie eten weggooien omdat je weet: wanneer we terugkomen van onze reis zal dat niet lekker of eetbaar meer zijn. Dat is sowieso altijd doodzonde. Maar als je een beetje creatief bent, dan kun je met wat overblijft in de ijskast, en dus dreigt weggegooid te worden, ideale reis-gerechten maken. Met tonijn, mosselen, gehakt, asperges of eitjes kun je lekker broodbeleg maken. Het enige wat je moet kopen is vers brood. Beleg dat met je eigen spreads, en doe er de rest van de sla en de tomaten uit je frigo bij.

Een omelet is ook lekker om mee te nemen in de brooddoos, stukjes kaas of salami, en er is niks zo lekker als een heerlijke pastasalade. Doe er je tomaatjes bij en wat kaas, of stukjes kip en druiven. Kortom: wees creatief. Maar laat wat overblijft in de frigo niet verloren gaan. In een handomdraai heb je een lekkere lunch, of plezante snacks voor onderweg klaargemaakt, en dan kun je die veel te dure kleffe broodjes in de Franse tankstations vermijden.