Het is weer bijna zover. Nog een paar dagen en tienduizenden Vlamingen proppen de auto weer vol om met het gezin naar het Zuiden, naar de bergen of naar het Noorden, naar Scandinavië te rijden. Wat een heerlijk vooruitzicht toch? Na maanden hard werken, met tot half mei maandenlang belabberd weer in ons toch wel rare landje, is het nu tijd om de sleur achter ons te laten en eventjes in een hele andere omgeving te vertoeven?
Ikzelf hou wel van die autorit naar het Zuiden. Ik zet dan de spotify-lijst van onze nieuwslezer Grim op, dat is een lijst vol Franse meezingers die me al goed in de sfeer brengen. Toch kan zo’n rit, zeker met een gezin, echt wel een heel gedoe zijn. Vaak zit de auto dan al helemaal volgepropt met de koffers, het is warm buiten, de uren duren lang, en kinderen kunnen dat reizen nogal snel beu raken.
En dan moet je af en toe ook nog eens stoppen op overvolle parkings, waar je moet aanschuiven om te kunnen tanken, waar de toiletten vaak druk en vies zijn, en waar het waanzinnig veel geld kost om een drankje en wat eten te kopen. En ook al proberen leveranciers van voorverpakte broodjes steeds meer hun best te doen om een beetje kwaliteit aan te bieden, vaak blijft zo’n slap broodje of zo’n kleffe driehoek in zo’n tankstation veel te duur voor wat het maar is.
Daarom een gouden tip. Bijna iedereen moet de dagen voor de vakantie eten weggooien omdat je weet: wanneer we terugkomen van onze reis zal dat niet lekker of eetbaar meer zijn. Dat is sowieso altijd doodzonde. Maar als je een beetje creatief bent, dan kun je met wat overblijft in de ijskast, en dus dreigt weggegooid te worden, ideale reis-gerechten maken. Met tonijn, mosselen, gehakt, asperges of eitjes kun je lekker broodbeleg maken. Het enige wat je moet kopen is vers brood. Beleg dat met je eigen spreads, en doe er de rest van de sla en de tomaten uit je frigo bij.
Een omelet is ook lekker om mee te nemen in de brooddoos, stukjes kaas of salami, en er is niks zo lekker als een heerlijke pastasalade. Doe er je tomaatjes bij en wat kaas, of stukjes kip en druiven. Kortom: wees creatief. Maar laat wat overblijft in de frigo niet verloren gaan. In een handomdraai heb je een lekkere lunch, of plezante snacks voor onderweg klaargemaakt, en dan kun je die veel te dure kleffe broodjes in de Franse tankstations vermijden.
Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht. Het is net dat tikje anders dan de préparé van bij de slager … Lees meer
Recept
Gehaktsalade op z’n Italiaans
Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken. Dan kun je de asperges best als allerlaatste toevoegen, want die zijn meestal net iets zachter dan de vers gekookte die je iets meer al dente houden kunt, en dus makkelijker mengen met de andere ingrediënten … Lees meer
Recept
Aspergesalade met gekookte ham
Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer
Recept
Zelfgemaakte mosselsalade
Een klassieker op de boterham is kip curry. Maar wist je dat je kip curry evengoed als een soort van hartige dip bij het aperitief kunt serveren? In onze kindertijd waren dat toch de meest feestelijke maaltijden, wanneer er toastjes op tafel stonden met lekker beleg, borrelnootjes ook en van die heerlijke TUC-koekjes … Lees meer
Recept
Zelfgemaakte kip curry met tuc-koekjes
Het school- en werkjaar is weer begonnen, de sleur is voor je het goed doorhebt ook weer terug, en dan mogen we toch proberen om onszelf een beetje te verwennen met lekkere dingen. Je kunt natuurlijk je broodje tonijnsla voor de lunch halen in de kantine op je werk, in een leuke broodjesbar of in een tankstation … Lees meer
Recept
Vers gemaakte tonijnsalade
Ik krijg de laatste tijd veel vragen en opmerkingen over al mijn sporten. Sinds augustus vorig jaar heb ik de knop omgezet om (voor de zoveelste keer) gezonder te gaan leven en veel te bewegen … Lees meer
Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer
Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf … Lees meer
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer