Het is weer bijna zover. Nog een paar dagen en tienduizenden Vlamingen proppen de auto weer vol om met het gezin naar het Zuiden, naar de bergen of naar het Noorden, naar Scandinavië te rijden. Wat een heerlijk vooruitzicht toch? Na maanden hard werken, met tot half mei maandenlang belabberd weer in ons toch wel rare landje, is het nu tijd om de sleur achter ons te laten en eventjes in een hele andere omgeving te vertoeven?
Ikzelf hou wel van die autorit naar het Zuiden. Ik zet dan de spotify-lijst van onze nieuwslezer Grim op, dat is een lijst vol Franse meezingers die me al goed in de sfeer brengen. Toch kan zo’n rit, zeker met een gezin, echt wel een heel gedoe zijn. Vaak zit de auto dan al helemaal volgepropt met de koffers, het is warm buiten, de uren duren lang, en kinderen kunnen dat reizen nogal snel beu raken.
En dan moet je af en toe ook nog eens stoppen op overvolle parkings, waar je moet aanschuiven om te kunnen tanken, waar de toiletten vaak druk en vies zijn, en waar het waanzinnig veel geld kost om een drankje en wat eten te kopen. En ook al proberen leveranciers van voorverpakte broodjes steeds meer hun best te doen om een beetje kwaliteit aan te bieden, vaak blijft zo’n slap broodje of zo’n kleffe driehoek in zo’n tankstation veel te duur voor wat het maar is.
Daarom een gouden tip. Bijna iedereen moet de dagen voor de vakantie eten weggooien omdat je weet: wanneer we terugkomen van onze reis zal dat niet lekker of eetbaar meer zijn. Dat is sowieso altijd doodzonde. Maar als je een beetje creatief bent, dan kun je met wat overblijft in de ijskast, en dus dreigt weggegooid te worden, ideale reis-gerechten maken. Met tonijn, mosselen, gehakt, asperges of eitjes kun je lekker broodbeleg maken. Het enige wat je moet kopen is vers brood. Beleg dat met je eigen spreads, en doe er de rest van de sla en de tomaten uit je frigo bij.
Een omelet is ook lekker om mee te nemen in de brooddoos, stukjes kaas of salami, en er is niks zo lekker als een heerlijke pastasalade. Doe er je tomaatjes bij en wat kaas, of stukjes kip en druiven. Kortom: wees creatief. Maar laat wat overblijft in de frigo niet verloren gaan. In een handomdraai heb je een lekkere lunch, of plezante snacks voor onderweg klaargemaakt, en dan kun je die veel te dure kleffe broodjes in de Franse tankstations vermijden.
Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht. Het is net dat tikje anders dan de préparé van bij de slager … Lees meerRecept
Gehaktsalade op z’n Italiaans
Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken. Dan kun je de asperges best als allerlaatste toevoegen, want die zijn meestal net iets zachter dan de vers gekookte die je iets meer al dente houden kunt, en dus makkelijker mengen met de andere ingrediënten … Lees meerRecept
Aspergesalade met gekookte ham
Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meerRecept
Zelfgemaakte mosselsalade
Een klassieker op de boterham is kip curry. Maar wist je dat je kip curry evengoed als een soort van hartige dip bij het aperitief kunt serveren? In onze kindertijd waren dat toch de meest feestelijke maaltijden, wanneer er toastjes op tafel stonden met lekker beleg, borrelnootjes ook en van die heerlijke TUC-koekjes … Lees meerRecept
Zelfgemaakte kip curry met tuc-koekjes
Het school- en werkjaar is weer begonnen, de sleur is voor je het goed doorhebt ook weer terug, en dan mogen we toch proberen om onszelf een beetje te verwennen met lekkere dingen. Je kunt natuurlijk je broodje tonijnsla voor de lunch halen in de kantine op je werk, in een leuke broodjesbar of in een tankstation … Lees meerRecept
Vers gemaakte tonijnsalade
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer
Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer
8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer
Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer
Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer
Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer