Deze week zenden we de Top 1000 van de 80ies uit op Joe. Een heerlijke muzikale feestweek, want in de jaren 80 was ik een tiener, en zat ik op internaat in Gent, en de muziek uit die bijzondere tijd blijft voor mij altijd smakelijk genieten.
Om deze heerlijke week te vieren wil ik jullie niet alleen op de radio verwennen, maar ook hier een nostalgisch sausje over Would Be Chef gieten. Ik presenteer jullie 5 heerlijke klassiekers uit mijn jeugd, alle vijf even lekker.
De klassiekers in de keuken zijn helemaal terug. Trendy restaurantjes zijn tegenwoordig hip omdat ze niet hip willen zijn, maar de keuken van onze ouders en grootouders willen eren. Op televisie durft een kok als Jeroen Meus lyrisch doen over gerechten die we als kind aten.
En geef maar toe: nog altijd het leukste kookboek (en vooral het meest nuttige) is dat van “de boerinnenbond” … Lees meer
Recept
Perzik met tartaar van zalm
Als kind al vond ik een garnaalcocktail al ongelofelijk lekker. Ik heb er nu een hele kleine twist aan gegeven, door de tomaatjes en de garnalen al op voorhand te mengen. Maar eigenlijk is dit voorgerecht dat je in je mooiste cocktailglas serveren moet vooral een klassieker. Probeer het nog maar eens uit: als je gasten een beetje nostalgisch ingesteld zijn, dan zul je met dit zalige voorgerecht echt scoren … Lees meer
Recept
Garnaal cocktail
Mijn mama maakte dit, mijn oma maakte dit, en waarschijnlijk maakte haar moeder dit volkse gerecht ook al in de jaren (heel) stilletjes. In onze familie is het een heuse klassieker.
Geen éénpans- maar een éénpotgerecht. Ontzettend simpel, met slechts enkele ingrediënten. Maar doordat je het deksel voortdurend op de pot houdt terwijl je het witloof stooft, kun je de gehaktballetjes mee stomen, (en zelfs de aardappeltjes een paar minuutjes nadat je ze al dente hebt gekookt) en zo nemen die de smaak van het witloof op … Lees meer
Recept
Uit oma’s keuken: witloof met gehaktballen
Als je eens de ouderwets lekkere tour wil opgaan, is het echt heerlijk om deze prachtige klassieker nog eens op het menu te zetten. Orloff-gebraad is gewoon zoooo ontzettend lekker. Mijn mama maakte het altijd, en zij heeft het van mijn meme geleerd, en speciaal voor deze blog heb ik eens mijn eigen versie van deze zalige hoofdschotel gemaakt … Lees meer
Recept
Orloff-gebraad met zelfgemaakte kroketjes
Mijn lievelingsdessert van toen ik nog klein was, mijn mama Anny maakte het voor al mijn verjaardagen: vanillecrème met aardbeien en bruine suiker. Je kunt natuurlijk van die kant- en klare vanillepudding gebruiken. Maar waarom niet zelf maken, als je tijd hebt, net zoals mijn mama Anny destijds.
Wanneer je deze vanillecrème serveert met een lepeltje bruine “kindjessuiker” van Tienen, die dan een beetje gaat smelten over de crème, en verse aardbeien heb je echt een topdessert … Lees meer
Recept
Vanillecrème met aardbeien en bruine suiker
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer