Het is deze week Valentijn! Sommige mensen gaan dan graag op restaurant, maar anderen vinden dat gruwelijk om zo tafeltje naast tafeltje, koppeltje naast koppeltje romantisch te zitten doen. Misschien denk je: zal ik maar gewoon eens koken voor ons tweetjes? Of beter nog: een flesje Wijn Ornelis kraken, en samen koken.
Als je nog compleet aan het twijfelen bent over wat jullie gaan eten, ik geef jullie enkele tips. Van gewoon en makkelijk, tot lekker zoet en super chique. Voor elk wat wils dus . Maar doe vooral je goesting, want de liefde, draait toch altijd rond “goesting”?
Ben je zo iemand die zelden kookt, maar op Valentijn wel wil scoren zonder uren in de keuken te staan. En wil je toch graag de spaghetti-scene uit Lady en de Vagebond naspelen met je lieve schat, dan kan ik je dit heerlijk makkelijke pasta-recept aanraden. Het is erg lekker, en dat is toch de essentie…
Er zijn zo van die gerechten die je blijft maken. Deze zalige pasta, nog altijd één van mijn favoriete doordeweekse recepten, wil ik toch nog eens met jullie delen. Ik maak deze pasta altijd in een hele grote pan of wok. Heel makkelijk, heel lekker, en snel klaar. En bomvol lekkere smaken. Is in een wip klaar, en iedereen vindt het lekker … Lees meer
Recept
Linguini met kip, erwtjes en prosciutto
Is Valentijn voor jullie roze tot en met? Hartjes en kusjes en de hele roze wolk over jullie tweetjes heen? Zalig! Vier dat dan maar met deze roze pasta. Hoe je die maken moet en welke ingrediënten je eraan toevoegen kunt zie je in het volgende recept. Opgelet: de sardientjes kun je ook vervangen door gerookte paling, forel of zelfs rolmops, als het een klein zuurtje mag hebben.
In mijn kookboek de Would Be Chef stond deze roze pastasalade al eens met geitenkaas en gerookte paling, maar hier in Barcelona heb ik ze gisteren na een lange wandeling nog eens gemaakt met gerookte sardientjes (die je hier op de markt vacuüm verpakt kunt kopen) en een stukje feta dat ik nog over had … Lees meer
Recept
Roze pastasalade met gerookte sardienen en feta
Mag het extra feestelijk op Valentijn? Haal dan vlug een kreeftje bij je visboer, of in de supermarkt. Met dit gerecht scoor je gegarandeerd ontzettend hard, want het is gewoon om duimen en vingers bij af te likken.
Dit is absoluut één van m’n favoriete feestrecepten: kreeft met single malt. Je kunt de whisky uiteraard achterwege laten als je niet houdt van alcohol, of in een nuchtere periode bent, maar de gerookte smaak geeft de kreeft net dat tikje extra. Ik maak het weleens op Valentijn, met kerst, wanneer er heel goede vrienden op bezoek zijn, of gewoon op een willekeurige dag waarop er gewoon iets gevierd moet worden … Lees meer
Recept
Kreeft met single malt
Is je lief een zoetebek, maar ben jij niet zo’n patissier, dan kun je iets lekkers bij de bakker halen. Tuurlijk. Maar wil je je toch uitsloven en indruk maken, dan is dit dessert een echte aanrader. Ik noem het een assemblagedessert, en als je het bekijkt, zal je begrijpen waarom. Maar het is super lekker, en makkelijk te maken, en je kunt er echt mee scoren.
Ik ben niet de beste dessertmaker. Dat wil zeggen: ik vind vooral het afwegen van alle ingrediënten bij patisserie, iets wat echt wel noodzakelijk is, een beetje een gedoe. Ik kook, zoals veel hobbykoks, en vooral mannen naar het schijnt, het liefst uit de losse pols. Een beetje van dit, een beetje van dat, wat bijkruiden, wat extra ingrediënten mengen om even een gekke twist te geven of de smaak te verdiepen … Lees meer
Recept
Een chique frambozen-dessert dat iedereen kan maken
DE TOP VAN DE TOP
Kaviaar is het ultieme idee. Kost wel wat, maar als je op restaurant gaat ben je ook al snel een behoorlijk bedrag kwijt. De Royal Belgian Caviar is dan een fantastische aanrader. In veel delicatessewinkels (check de lijst, ook bij jou in de buurt) te koop, en met dit recept scoor je dubbel, want ook asperges zouden een prima afrodisiacum zijn…
Ik heb speciaal voor Valentijn ooit een voorgerechtje gemaakt met twee van onze nationale trotsen in de hoofdrol: heerlijke grijze garnalen en fantastische Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar. Ik ben al lange tijd fan van beide natuurproducten en ik wou ze absoluut eens samenbrengen in een feestelijk gerecht, en dat is toch echt wel gelukt … Lees meer
Recept
Hartje met Royal Belgian Caviar en grijze garnalen
Een paar jaar voor covid zijn mijn papa André en ikzelf voor het eerst met zijn tweetjes naar Barcelona gekomen in de kerstperiode. De jaren voordien waren mijn ouders samen een paar keer in de zomer naar onze flat in Spanje gereisd, maar mama heeft bij een van de laatste landingen zo’n schrik opgedaan dat ze eigenlijk niet meer wil vliegen … Lees meer
Soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is niet super gezond en je moet er niet mee overdrijven. Maar op de feestdag van de fastfood, 16 november moet er eens zot kunnen gedaan worden … Lees meer
Het wordt soms wel eens omschreven als een wondermiddel wanneer je ziek bent of koud hebt: kippensoep, daar knap je volgens de legende van op. Maar is het wel zo gezond als beweerd wordt … Lees meer
Laat ik maar met de deur in huis vallen, dat is moeilijk exact te bepalen. De hoeveelheid ontbijt die je zou moeten eten is verschillend van persoon tot persoon en is sowieso erg afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en individuele behoeften … Lees meer
Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken … Lees meer
Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar pizza’s zijn toch gewoon vaak veel te groot? Of je nu voor de diepvriesexemplaren gaat of je ze bestelt bij het pizzarestaurant in de buurt … Lees meer
In de herfst van vorig jaar stierf onze lieve Britse korthaar Gilbert . Het verdriet was groot en we beslisten om even te wachten met het in huis halen van een nieuwe poes … Lees meer
Ik probeer zoveel mogelijk op m’n gezondheid te letten. Ik wandel veel, ik drink veel water en iets minder alcohol dan vroeger en vooral: ik let op mijn eten … Lees meer