Het is deze week Valentijn! Sommige mensen gaan dan graag op restaurant, maar anderen vinden dat gruwelijk om zo tafeltje naast tafeltje, koppeltje naast koppeltje romantisch te zitten doen. Misschien denk je: zal ik maar gewoon eens koken voor ons tweetjes? Of beter nog: een flesje Wijn Ornelis kraken, en samen koken.
Als je nog compleet aan het twijfelen bent over wat jullie gaan eten, ik geef jullie enkele tips. Van gewoon en makkelijk, tot lekker zoet en super chique. Voor elk wat wils dus . Maar doe vooral je goesting, want de liefde, draait toch altijd rond “goesting”?
Ben je zo iemand die zelden kookt, maar op Valentijn wel wil scoren zonder uren in de keuken te staan. En wil je toch graag de spaghetti-scene uit Lady en de Vagebond naspelen met je lieve schat, dan kan ik je dit heerlijk makkelijke pasta-recept aanraden. Het is erg lekker, en dat is toch de essentie…
Er zijn zo van die gerechten die je blijft maken. Deze zalige pasta, nog altijd één van mijn favoriete doordeweekse recepten, wil ik toch nog eens met jullie delen. Ik maak deze pasta altijd in een hele grote pan of wok. Heel makkelijk, heel lekker, en snel klaar. En bomvol lekkere smaken. Is in een wip klaar, en iedereen vindt het lekker … Lees meerRecept
Linguini met kip, erwtjes en prosciutto
Is Valentijn voor jullie roze tot en met? Hartjes en kusjes en de hele roze wolk over jullie tweetjes heen? Zalig! Vier dat dan maar met deze roze pasta. Hoe je die maken moet en welke ingrediënten je eraan toevoegen kunt zie je in het volgende recept. Opgelet: de sardientjes kun je ook vervangen door gerookte paling, forel of zelfs rolmops, als het een klein zuurtje mag hebben.
In mijn kookboek de Would Be Chef stond deze roze pastasalade al eens met geitenkaas en gerookte paling, maar hier in Barcelona heb ik ze gisteren na een lange wandeling nog eens gemaakt met gerookte sardientjes (die je hier op de markt vacuüm verpakt kunt kopen) en een stukje feta dat ik nog over had … Lees meerRecept
Roze pastasalade met gerookte sardienen en feta
Mag het extra feestelijk op Valentijn? Haal dan vlug een kreeftje bij je visboer, of in de supermarkt. Met dit gerecht scoor je gegarandeerd ontzettend hard, want het is gewoon om duimen en vingers bij af te likken.
Dit is absoluut één van m’n favoriete feestrecepten: kreeft met single malt. Je kunt de whisky uiteraard achterwege laten als je niet houdt van alcohol, of in een nuchtere periode bent, maar de gerookte smaak geeft de kreeft net dat tikje extra. Ik maak het weleens op Valentijn, met kerst, wanneer er heel goede vrienden op bezoek zijn, of gewoon op een willekeurige dag waarop er gewoon iets gevierd moet worden … Lees meerRecept
Kreeft met single malt
Is je lief een zoetebek, maar ben jij niet zo’n patissier, dan kun je iets lekkers bij de bakker halen. Tuurlijk. Maar wil je je toch uitsloven en indruk maken, dan is dit dessert een echte aanrader. Ik noem het een assemblagedessert, en als je het bekijkt, zal je begrijpen waarom. Maar het is super lekker, en makkelijk te maken, en je kunt er echt mee scoren.
Ik ben niet de beste dessertmaker. Dat wil zeggen: ik vind vooral het afwegen van alle ingrediënten bij patisserie, iets wat echt wel noodzakelijk is, een beetje een gedoe. Ik kook, zoals veel hobbykoks, en vooral mannen naar het schijnt, het liefst uit de losse pols. Een beetje van dit, een beetje van dat, wat bijkruiden, wat extra ingrediënten mengen om even een gekke twist te geven of de smaak te verdiepen … Lees meerRecept
Een chique frambozen-dessert dat iedereen kan maken
DE TOP VAN DE TOP
Kaviaar is het ultieme idee. Kost wel wat, maar als je op restaurant gaat ben je ook al snel een behoorlijk bedrag kwijt. De Royal Belgian Caviar is dan een fantastische aanrader. In veel delicatessewinkels (check de lijst, ook bij jou in de buurt) te koop, en met dit recept scoor je dubbel, want ook asperges zouden een prima afrodisiacum zijn…
Ik heb speciaal voor Valentijn ooit een voorgerechtje gemaakt met twee van onze nationale trotsen in de hoofdrol: heerlijke grijze garnalen en fantastische Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar. Ik ben al lange tijd fan van beide natuurproducten en ik wou ze absoluut eens samenbrengen in een feestelijk gerecht, en dat is toch echt wel gelukt … Lees meerRecept
Hartje met Royal Belgian Caviar en grijze garnalen
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer