Dit weekend wordt uitgebreid de kroning van de nieuwe Thaise koning gevierd in Bangkok, met een dagenlang volksfeest. Koning Bhumibol, de vader van de nieuwe koning, die 70 jaar lang op de troon zat, was in Thailand ontzettend populair en werd zwaar gerespecteerd. Lachen met de koning of kritiek uiten op het koningshuis is uit den boze en kan je zware gevangenisstraffen opleveren.
Dat zal dus ook niemand doen met Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun ook wel eens koning Rama X genoemd. Maar het is wel een man die op z’n zesenzestigste al een behoorlijk liederlijk leven heeft geleid, hij is aan z’n vierde vrouw toe, bijvoorbeeld, en er bestaan foto’s van de koning terwijl hij een topje draagt en z’n lichaam volgeplakt is met nep-tatoeages. Maar die foto’s zullen nooit gepubliceerd worden in zijn land, uit respect voor de koning.
Hoe dan ook, het volksfeest in de straten van Bangkok zal groots zijn dit weekend. De koning deelt zelfs duizenden maaltijden uit voor de bevolking. Groot feest dus, in de stad waar je al zo fantastisch lekker kunt tafelen. De streetfood in Thailand is heerlijk. En de toprestaurants zijn indrukwekkend. Sommige van de rooftoprestaurants met adembenemend uitzicht over de hectische stad behoren tot de mooiste en beroemdste van de hele wereld.
Vandaag heb ik mijn “thaise” gerechten op een rij gezet. Het zijn natuurlijk geen 100 % authentieke gerechten, maar eigen variaties op een thema. Dat maakt dat ze ook relatief makkelijk te maken zijn, maar oh zo lekker!
Soms kun je met enkele kleine hulpmiddeltjes heerlijke gerechten maken. In de supermarkt kun je zeer lekkere kant-en-klare Thaise curry kopen, en eerlijk gezegd: daar is niks verkeerd mee. Ik durf zo’n saus weleens te gebruiken om dit snelle gerecht te maken. En waarom niet?
Soms zijn de dagen zo druk dat het gewoon eens fijn is om het mezelf makkelijk te maken … Lees meer
Recept
Hete Thaise curry met kip, garnalen, maïs, boontjes en koriander
Laat ik maar met de deur in huis vallen, en eventuele criticasters vlug even voor zijn: een echte vol-au-vent is dit natuurlijk niet. Maar het is wel een toffe variant op het thema. En met de Thaise smaakjes erbij nog eens een bijzonder lekkere ook.
Ik gebruik kippenfilets en kippengehakt, en voeg er dan uiteindelijk ook enkele gekookte roze garnalen aantoe … Lees meer
Recept
Pittige thaise vol-au-vent
Ik heb hier op de blog wel al eens eerder verteld dat ik altijd kreeft in de diepvriezer zitten heb. Rauwe kreeft, reeds uit het pantser gehaald, dus zeer makkelijk om allerlei gerechten mee te maken. Ik koop die kreeften bij de horeca groothandel, en de kwaliteit ervan is uitstekend. Nu kun je dit gerecht evengoed met verse kreeft maken, die je stoomt of kort kookt … Lees meer
Recept
Dim sum van kreeft
https://wouldbechef.be/recept/thaise-zeebaars-papillot/
Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken. Hoe pikant je dit gerecht maakt bepaal je uiteraard helemaal zelf.
Wil je je kokoscurry nog een extra Oosters kantje geven, laat dan 1 of 2 stengels citroengras meestoven met je sjalotjes … Lees meer
Recept
Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry
Ik heb onlangs deze Oosterse visballetjes nog eens gemaakt. Iedereen houdt er van, zelfs de kinderen. Ze zijn lekker voor een doordeweekse dag maar je kunt ze ook op een feestelijk diner serveren! En ze geven zo’n lekker exotisch tintje aan je etentje.
Deze balletjes kun je als hapje serveren, maar evengoed als een voorgerechtje … Lees meer
Recept
Oosterse visballetjes
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer