Thaise gerechten voor beginners

Dit weekend wordt uitgebreid de kroning van de nieuwe Thaise koning gevierd in Bangkok, met een dagenlang volksfeest. Koning Bhumibol, de vader van de nieuwe koning, die 70 jaar lang op de troon zat, was in Thailand ontzettend populair en werd zwaar gerespecteerd. Lachen met de koning of kritiek uiten op het koningshuis is uit den boze en kan je zware gevangenisstraffen opleveren.

Dat zal dus ook niemand doen met Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun ook wel eens koning Rama X genoemd. Maar het is wel een man die op z’n zesenzestigste al een behoorlijk liederlijk leven heeft geleid, hij is aan z’n vierde vrouw toe, bijvoorbeeld, en er bestaan foto’s van de koning terwijl hij een topje draagt en z’n lichaam volgeplakt is met nep-tatoeages. Maar die foto’s zullen nooit gepubliceerd worden in zijn land, uit respect voor de koning.

Hoe dan ook, het volksfeest in de straten van Bangkok zal groots zijn dit weekend. De koning deelt zelfs duizenden maaltijden uit voor de bevolking. Groot feest dus, in de stad waar je al zo fantastisch lekker kunt tafelen. De streetfood in Thailand is heerlijk. En de toprestaurants zijn indrukwekkend. Sommige van de rooftoprestaurants met adembenemend uitzicht over de hectische stad behoren tot de mooiste en beroemdste van de hele wereld.

Vandaag heb ik mijn “thaise” gerechten op een rij gezet. Het zijn natuurlijk geen 100 % authentieke gerechten, maar eigen variaties op een thema. Dat maakt dat ze ook relatief makkelijk te maken zijn, maar oh zo lekker!