Help de fruittelers in Haspengouw: eet meer appels
Nieuws

Help de fruittelers in Haspengouw: eet meer appels

Het zijn geen makkelijke tijden voor onze fruittelers in Haspengouw. Door de prachtige zomer zijn er ontzettend veel appels, maar ook in Oost-Europa was de oogst dit jaar geweldig en dat zorgt er voor dat de appelprijzen echt gekelderd zijn op dit moment. En wat de peren betreft: die zijn dan weer kleiner uitgevallen, en brengen dus ook minder geld op voor de telers, en kunnen dus het verlies aan inkomen voor de sector ook niet opvangen.

Zeker als je weet dat de afgelopen jaren ook de export naar bijvoorbeeld Rusland is stilgevallen door de boycot van ons fruit, kunnen de telers onze steun wel gebruiken. De boerenbond durft dan ook te vragen om meer fruit te eten, meer appels en ook meer peren. Het is er trouwens ook echt het seizoen voor. In plaats van nu duurder ‘importfruit‘ te gaan eten kunnen we toch beter onze telers wat helpen. Daarom zet ik graag mee mijn schouders onder deze oproep. Ik geef je dan ook enkele receptjes mee waarmee je lekker aan de slag kunt. Smakelijk!

GELEI VAN LIMONCELLO, APPEL EN ZANDKOEKJES
Recept

Gelei van limoncello, appel en zandkoekjes

Ik ben geen hardcore dessertenmens. Een kaasschoteltje na een lekkere maaltijd gaat er wel in. Maar ik hoef niet per se zoet. En toch probeer ik het wel, zeker als er bezoek komt doe ik mijn stinkende best om toch een lekker dessert op tafel te toveren, al was het maar omdat zovele bourgondische Vlamingen, zo verlekkerd zijn op iets zoets na veel zout … Lees meer

HETE DUIVEL VAN FELICE!
Recept

Hete duivel van felice!

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice … Lees meer

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Recept

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Witte pensen en zwarte pensen, als je er van houdt dan is dit een toprecept! Een taart gevuld met pensen, witloof en appeltjes. Met de smaak van verse tijm erbij geurt je hele huis naar deze smakelijke taart. Bereiding Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes … Lees meer

ZELFGEMAAKTE KIP CURRY MET TUC-KOEKJES
Recept

Zelfgemaakte kip curry met tuc-koekjes

Een klassieker op de boterham is kip curry. Maar wist je dat je kip curry evengoed als een soort van hartige dip bij het aperitief kunt serveren? In onze kindertijd waren dat toch de meest feestelijke maaltijden, wanneer er toastjes op tafel stonden met lekker beleg, borrelnootjes ook en van die heerlijke TUC-koekjes … Lees meer

ROZE PASTASALADE MET GEROOKTE SARDIENEN EN FETA
Recept

Roze pastasalade met gerookte sardienen en feta

In mijn kookboek de Would Be Chef stond deze roze pastasalade al eens met geitenkaas en gerookte paling, maar hier in Barcelona heb ik ze gisteren na een lange wandeling nog eens gemaakt met gerookte sardientjes (die je hier op de markt vacuüm verpakt kunt kopen) en een stukje feta dat ik nog over had … Lees meer

ZELFGEMAAKTE MOSSELSALADE
Recept

Zelfgemaakte mosselsalade

Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer