Help de fruittelers in Haspengouw: eet meer appels
Nieuws

Help de fruittelers in Haspengouw: eet meer appels

Het zijn geen makkelijke tijden voor onze fruittelers in Haspengouw. Door de prachtige zomer zijn er ontzettend veel appels, maar ook in Oost-Europa was de oogst dit jaar geweldig en dat zorgt er voor dat de appelprijzen echt gekelderd zijn op dit moment. En wat de peren betreft: die zijn dan weer kleiner uitgevallen, en brengen dus ook minder geld op voor de telers, en kunnen dus het verlies aan inkomen voor de sector ook niet opvangen.

Zeker als je weet dat de afgelopen jaren ook de export naar bijvoorbeeld Rusland is stilgevallen door de boycot van ons fruit, kunnen de telers onze steun wel gebruiken. De boerenbond durft dan ook te vragen om meer fruit te eten, meer appels en ook meer peren. Het is er trouwens ook echt het seizoen voor. In plaats van nu duurder ‘importfruit‘ te gaan eten kunnen we toch beter onze telers wat helpen. Daarom zet ik graag mee mijn schouders onder deze oproep. Ik geef je dan ook enkele receptjes mee waarmee je lekker aan de slag kunt. Smakelijk!

GELEI VAN LIMONCELLO, APPEL EN ZANDKOEKJES
Recept

Gelei van limoncello, appel en zandkoekjes

Ik ben geen hardcore dessertenmens. Een kaasschoteltje na een lekkere maaltijd gaat er wel in. Maar ik hoef niet per se zoet. En toch probeer ik het wel, zeker als er bezoek komt doe ik mijn stinkende best om toch een lekker dessert op tafel te toveren, al was het maar omdat zovele bourgondische Vlamingen, zo verlekkerd zijn op iets zoets na veel zout … Lees meer

HETE DUIVEL VAN FELICE!
Recept

Hete duivel van felice!

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice … Lees meer

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Recept

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Joke, onze buurvrouw kwam dit weekend met een bijzonder lekker cadeautje aanbellen. Haar ouders hebben een boerderij en dit weekend hadden ze verse pensen gemaakt. Witte pensen en zwarte pensen. Bloedworsten dus. Artisanaal gemaakt. Ik ben er mee aan de slag gegaan in de keuken natuurlijk. Ik heb een taart gemaakt gevuld met de pensen, witloof en appeltjes … Lees meer

ZELFGEMAAKTE KIP CURRY MET TUC-KOEKJES
Recept

Zelfgemaakte kip curry met tuc-koekjes

Een klassieker op de boterham is kip curry. Maar wist je dat je kip curry evengoed als een soort van hartige dip bij het aperitief kunt serveren? In onze kindertijd waren dat toch de meest feestelijke maaltijden, wanneer er toastjes op tafel stonden met lekker beleg, borrelnootjes ook en van die heerlijke TUC-koekjes … Lees meer

ROZE PASTASALADE MET GEROOKTE SARDIENEN EN FETA
Recept

Roze pastasalade met gerookte sardienen en feta

In mijn kookboek de Would Be Chef stond deze roze pastasalade al eens met geitenkaas en gerookte paling, maar hier in Barcelona heb ik ze gisteren na een lange wandeling nog eens gemaakt met gerookte sardientjes (die je hier op de markt vacuüm verpakt kunt kopen) en een stukje feta dat ik nog over had … Lees meer

ZELFGEMAAKTE MOSSELSALADE
Recept

Zelfgemaakte mosselsalade

Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer