Het is moederdag vandaag. In het grootste deel van ons land. Want in de stad Antwerpen en de ruime omgeving, is het moederdag op 15 augustus. Maar mag ik je eens een kleine tip geven om de mama’s extra in de bloemetjes te zetten? Toen wij een dikke 15 jaar geleden verhuisden naar Rijmenam, woonden wij plots in de provincie Antwerpen. En sinds dat moment heb ik beslist om geen keuze meer te maken tussen die landelijke moederdag in mei, en de Antwerpse half augustus. En ze dus allebei te vieren. En sinds we terug in Oost-Vlaanderen wonen blijven we dat gewoon doen. Ik kan het iedereen van harte aanraden. Antwerpenaren en alle parkingbewoners: vier elke moederdag die je maar verzinnen kunt, met bloemen en liefde.
Twee keer moederdag is geen overbodige luxe en al zeker geen decadentie, het is ook niet van het goede teveel en geen kwestie van geen keuzes te kunnen maken. Integendeel. Het is eerlijk gezegd nog wat aan de magere kant. Gelukkig hebben onze moeders ook nog hun verjaardag, elk jaar en onlangs vierden we uitgebreid dat mijn ouders 50 jaar getrouwd waren. Dat was een feestdag van hen beide, een moederdag en vaderdag bij elkaar. In elk geval: nog een reden om ze in de bloemetjes te zetten. Je kunt je mama nooit genoeg vieren, zij is het die je negen maand in haar heeft gedragen en die het meeste van iedereen om je geeft en voor je zorgt.
Natuurlijk zijn er mensen die niet zo’n goede band met hun ouders hebben, en bij wie de moederfiguur niet de warme zorgzame persoon is die mijn mama Anny altijd voor me was en is. Maar als je zelf ook zo’n mama uit de duizend hebt, vier haar dan maar goed. Mijn mama heeft intussen twee vaccin-prikjes gehad, ik ga er vanuit dat ze bij mij de komende maanden ook wel gezet zullen worden, en dan gaan we elkaar, na anderhalf jaar anderhalve meter toch een goed vastpakken. Ze is niet voor niks de beste mama van de wereld. Misschien wel net als die van jou?
Mijn mama is trouwens een fantastische kok. Ontdek hier enkele van haar heerlijke zoete recepten
Vorige zondag, 7 juni, was mijn 47ste verjaardag, en toen zagen we mijn ouders voor het eerst terug na drie maanden lockdown. De restaurants waren gesloten maar het werd uiteindelijk een heerlijke namiddag. We hebben namelijk een soort van primitieve picknick georganiseerd op de werf-tafel, op het terras van ons nieuwe huis in Lochristi … Lees meerRecept
De heerlijke rabarbertaart van mijn mama Anny
Ja jongens, kerst dat wou bij ons thuis altijd zeggen: zeer veel lekker eten. En zo’n heerlijke maaltijd werd altijd afgesloten met de chocolademousse van mijn mama Anny. Die is namelijk zo ontzettend lekker. Ik weet dat er veel andere, even goede recepten bestaan voor chocolademousse, maar die van mijn mama is gewoon “the original” en ik ben dan ook zeer blij dat mama haar recept delen wil met ons … Lees meerRecept
De chocolade mousse van mijn mama Anny
Beter dan dit bestaat niet! Als je deze taart maakt en in je oven zet, dan gaat je huis mierzoet ruiken naar dat van mijn ouders in Knesselare, waar ik opgroeide en verjaardag na verjaardag, feestdag na feestdag, blij als een kind was, omdat ik de beste appeltaart van de wereld proeven mocht. Wedden dat je kinderen ze ook zalig vinden … Lees meerRecept
Mama’s belachelijk lekkere appeltaart
Mijn mama is een fantastische kok. Veel minder “Would Be” dan ik. Ze is gewoon een zalige madam die houdt van lekkere, eenvoudige gerechten uit grootmoeders keuken. Geen gedoe, maar rechtaan rechtuit.
En ze maakt ook heel graag desserten, taarten, pannenkoeken en wafels. Ik mag haar heerlijke wafel-recept nu ook met jullie delen … Lees meerRecept
De heerlijke wafels van mijn mama Anny
Een taartje van mijn mama is altijd een lekker idee…. In haar kookboek Mijn Mama’s Kookboek, dat nog steeds te koop is kun je enkele van haar lekkere taarten ontdekken. Ik kan nog zoveel leren van mijn lieve mama als het over gebak gaat, en ik ben dan ook erg blij om dat te mogen doen.
Want ook al ben ik zelf eigenlijk niet zo’n taartenbakker (ik hou in principe niet van al dat precieze afwegen, en dat is bij patisserie wel nodig natuurlijk) toch moet ik zeggen dat de taart-recepten van mijn mama in feite heel simpel om te maken zijn, en dat het succes daarom ook gegarandeerd is … Lees meerRecept
Hemelse havermouttaart van mijn mama
Mijn lievelingsdessert van toen ik nog klein was, mijn mama Anny maakte het voor al mijn verjaardagen: vanillecrème met aardbeien en bruine suiker. Je kunt natuurlijk van die kant- en klare vanillepudding gebruiken. Maar waarom niet zelf maken, als je tijd hebt, net zoals mijn mama Anny destijds.
Wanneer je deze vanillecrème serveert met een lepeltje bruine “kindjessuiker” van Tienen, die dan een beetje gaat smelten over de crème, en verse aardbeien heb je echt een topdessert … Lees meerRecept
Vanillecrème met aardbeien en bruine suiker
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer