22 oktober is Wereld Notendag. En dat vier ik graag, want ik hou ontzettend van noten. Wist je trouwens dat ze zeer gezond zijn? Ze zijn namelijk een uitstekende bron van gezonde vetten, eiwitten en voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezond hart en gewichtsbeheersing. Ze bevatten ook vitamines, mineralen en antioxidanten. Het regelmatig eten van noten kan het risico op bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, verminderen. Je moet noten wel met mate te consumeren, omdat ze calorierijk zijn. Ik heb voor jullie mijn favoriete notengerechten opgelijst.
Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Speciaal voor de feestelijke momenten in het leven heb ik een heerlijke rijke soep gemaakt van pompoen, afgewerkt met hazelnoten en Comté. Een schitterende start voor al je winterse maaltijden.
Wil je wat meer weten over Comté, mijn absolute lievelingskaas … Lees meerRecept
Pompoensoep met pancetta, hazelnoten en Comté #advertentie
Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad. “Les choux de Bruxelles”, “Brussels sprouts” en, jawel: “brukselka” zijn allemaal bijzondere benamingen voor de heerlijke kleine kooltjes die overduidelijk uit onze streken komen … Lees meerRecept
Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta
Een fijn gerecht om eens met de kinderen en de kleinkinderen uit te proberen is deze kip met cola en ketchup. Ik weet wel dat culinaire specialisten dit gerecht belachelijk zullen vinden. En dat bezorgde ouders zullen zeggen dat het onverantwoord is om kinderen zoiets voor te schotelen. Maar: je hoeft het natuurlijk niet elke dag te maken … Lees meerRecept
Doe eens zot: maak eens kip met cola en ketchup
Noedels (genoemd naar het Duitse Nudel, wat pasta betekent) zijn eetwaren die gemaakt worden van ongerezen deeg en gekookt worden in water. In veel Aziatische landen eten mensen het dagelijks omdat het gewoon erg voedzaam en lekker is. Maar ook in Italië is het natuurlijk basisvoedsel, al noemen ze het daar natuurlijk pasta … Lees meerRecept
Noedels met rundsplakjes en cashewnoten
Dit is één van m’n favoriete gerechten met noten, en ik maak het klaar in de steamer. Een rollade maken lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een bommetje waarmee je altijd scoort. Je kunt dit gerecht maken in een stoomoven of in een bamboemandje boven een kokende ketel water … Lees meerRecept
Kalfsrollade met broccoli en noten
Ballekes zijn altijd lekker. Maar ze kunnen ook super gezond zijn! Deze keer heb ik lekkere balletjes gemaakt van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten, met een fris pittig sausje bij. Helemaal vegetarisch en, als je de mayonaise achterwege laat, volgens mij zelfs een veganistisch gerechtje. Spreek me tegen als er links en rechts toch een dierlijk product in mijn gerecht is geslopen, maar ik denk het niet … Lees meerRecept
Balletjes van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten
De eerste keer dat ik dit heerlijke taartje at, was bij goede vrienden van ons. Jan is één van de meest gepassioneerde hobbykoks uit onze vriendenkring, en hij slaagt er altijd in om lekkere gerechten te bereiden.
Als het over desserts gaat is Jan een beetje zoals ik. Hij kookt en bakt namelijk altijd een beetje op het gevoel, en dan is dit een heerlijk dessert … Lees meerRecept
Makkelijk maar heerlijk taartje met pecannoten
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer
Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer