Vandaag 8 juni, is “wereld oceanen dag”. Het ideale moment om iets lekkers uit de zee te proeven. Wat schaaldieren, mosselen of lekkere vis. En één van de topproducten uit de zee waar ik graag mee aan de slag ga is surimi. Je kent ze wel, die witroze staafjes die onterecht worden voorgesteld als nep-krab. Dat is een compleet fout idee, want surimi is eigenlijk een visfilet-product.
Met surimi kun je makkelijk aan de slag. Het is hoog in proteïnes, laag in calorieën (wat toch aangenaam is als je een klein beetje op de lijn let) en het bevat ook weinig verzadigde vetten, wat dan weer goed is als je met je gezondheid bezig bent. En het is op de koop toe nog eens lekker ook.
Je kunt surimi staafjes snoepen als gezonde hartige snack voor tussendoor. Maar je kunt er zeker ook mee aan de slag in veel lekkere gerechten. Surimi is ideaal in een koude (of warme) pasta, je kunt er lekkere gestoomde visballetjes mee maken, door er allerlei frisse kruiden in te mengen. Surimi is lekker als broodbeleg of in een zomers slaatje, in soepen ook, en je kunt het makkelijk gebruiken om zelf lekkere sushi mee te maken. Net omdat het zo handig en lekker om mee te koken is, blijft het een product waar jong en oud van houden.
Ik heb speciaal voor “wereld oceanen dag” enkele van mijn lekkere recepten met heerlijke Vici Surimi op een rij gezet. Voor de recepten waar witte vis en surimi samen worden gebruikt, kun je de witte vis ook gewoon helemaal weglaten en volledig vervangen door surimi, het effect zal hetzelfde zijn, en zeker zo lekker.
Geniet ervan! Het zijn stuk voor stuk lichte, gezonde, maar vooral lekkere gerechten. En wedden dat iedereen ze lekker vindt? Vici Surimi is verkrijgbaar bij o.a. Colruyt, de hypermarkten van Carrefour en Spar.
https://wouldbechef.be/recept/slahartjes-gevuld-met-roze-garnalen-surimi-eiwit-en-een-lichte-mayonaise-met-magere-yoghurt/
Zullen we al rustig even richting feestdagen beginnen denken? Ik ga de komende weken veel lekkere recepten met jullie delen. Maar dit is alvast een lekker hapje dat zelfs geschikt is als lichte lunch. Duur is het helemaal niet, maar wel feestelijk! Het traditionele volkorenbrood uit Westfalen-Lippe (pompernikkel) zonder korst, kun je maanden bewaren, en heb ik dus bijna altijd in huis … Lees meer
Recept
Pumpernikkel brood met surimisalade
Nacho’s zijn altijd plezierig. Je kunt er dipjes bij serveren, en gesmolten kaas. Het is de perfecte hap voor bij de film, al dan niet in de cinema. Maar je kunt er ook heuse gerechten mee maken. Vaak denken mensen enkel aan kaas bij nacho’s, soms ook aan vlees, maar je kunt en mag uiteraard creatiever aan de slag … Lees meer
Recept
Nacho’s met surimi, cheddar en een pittige salsa
Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes”. Ik heb er voor de feestelijke momenten eens een chique variant op gemaakt, namelijk een makkelijke kreeftenbisque met visballetjes.
Ik gebruik er geen volledige kreeft voor (wat natuurlijk wel kan, maar in dit geval eigenlijk niet hoeft) maar kreeftenfond … Lees meer
Recept
Bisque met visballetjes
Hamburgers zijn heerlijk, hamburgers zijn top, hamburgers zijn heerlijk comfortfood. Laat daar vooral geen twijfel over bestaan, bijna iedereen houdt van een lekkere burger. Maar een goede visburger is wel eens een welgekomen en natuurlijke gezondere afwisseling.
Dit is al jaren een klassieker in mijn keuken … Lees meer
Recept
Italiaanse visburger met tarama
Ik heb onlangs deze Oosterse visballetjes nog eens gemaakt. Iedereen houdt er van, zelfs de kinderen. Ze zijn lekker voor een doordeweekse dag maar je kunt ze ook op een feestelijk diner serveren! En ze geven zo’n lekker exotisch tintje aan je etentje.
Deze balletjes kun je als hapje serveren, maar evengoed als een voorgerechtje … Lees meer
Recept
Oosterse visballetjes
Het is zo ver. Het wordt een supermooi weekend. En mooie temperaturen zijn natuurlijk een goede reden om de BBQ weer tevoorschijn te halen. En als je het leuk vindt om eens erg creatief aan de slag te gaan met de barbecue dan is dit echt een superidee.
Een brochette van asperge met visballetjes. Het ziet er echt zeer origineel uit, maar het is ook makkelijk: en vooral, het is ook nog eens erg lekker … Lees meer
Recept
Brochette van asperge en visballetjes op de BBQ
Toen we na een weekje New York aankwamen in Barcelona (waar we twee maanden niet geweest waren wegens drukke DJ-weekends in Vlaanderen) was het al behoorlijk laat, en toch hadden we door een culinaire jetlag nog wel wat honger. In Barcelona zijn de restaurants laat open, maar we hadden de voorbije week echt wel genoeg restaurants gezien in New York (en de centjes zijn ook bijna op) en we wilden gewoon op ons terrasje een bordje comfort-food scoren, met de kaarsjes aan en een lekker jazzmuziekje op … Lees meer
Recept
Indisch comfort-food in 1, 2, 3!
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer