Vandaag 8 juni, is “wereld oceanen dag”. Het ideale moment om iets lekkers uit de zee te proeven. Wat schaaldieren, mosselen of lekkere vis. En één van de topproducten uit de zee waar ik graag mee aan de slag ga is surimi. Je kent ze wel, die witroze staafjes die onterecht worden voorgesteld als nep-krab. Dat is een compleet fout idee, want surimi is eigenlijk een visfilet-product.
Met surimi kun je makkelijk aan de slag. Het is hoog in proteïnes, laag in calorieën (wat toch aangenaam is als je een klein beetje op de lijn let) en het bevat ook weinig verzadigde vetten, wat dan weer goed is als je met je gezondheid bezig bent. En het is op de koop toe nog eens lekker ook.
Je kunt surimi staafjes snoepen als gezonde hartige snack voor tussendoor. Maar je kunt er zeker ook mee aan de slag in veel lekkere gerechten. Surimi is ideaal in een koude (of warme) pasta, je kunt er lekkere gestoomde visballetjes mee maken, door er allerlei frisse kruiden in te mengen. Surimi is lekker als broodbeleg of in een zomers slaatje, in soepen ook, en je kunt het makkelijk gebruiken om zelf lekkere sushi mee te maken. Net omdat het zo handig en lekker om mee te koken is, blijft het een product waar jong en oud van houden.
Ik heb speciaal voor “wereld oceanen dag” enkele van mijn lekkere recepten met heerlijke Vici Surimi op een rij gezet. Voor de recepten waar witte vis en surimi samen worden gebruikt, kun je de witte vis ook gewoon helemaal weglaten en volledig vervangen door surimi, het effect zal hetzelfde zijn, en zeker zo lekker.
Geniet ervan! Het zijn stuk voor stuk lichte, gezonde, maar vooral lekkere gerechten. En wedden dat iedereen ze lekker vindt? Vici Surimi is verkrijgbaar bij o.a. Colruyt, de hypermarkten van Carrefour en Spar.
Tot mijn grote vreugde komen steeds meer mensen op deze blog specifiek zoeken naar mijn gerechten die ik speciaal voor WW, het nieuwe Weight Watchers maak. WW wil namelijk meer dan ooit gezonde gewoontes aanmoedigen die passen in het dagelijkse leven. Dat gaat over bewegen natuurlijk, maar ook over mentaal welzijn … Lees meer
Recept
Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt
Zullen we al rustig even richting feestdagen beginnen denken? Ik ga de komende weken veel lekkere recepten met jullie delen. Maar dit is alvast een lekker hapje dat zelfs geschikt is als lichte lunch. Duur is het helemaal niet, maar wel feestelijk! Het traditionele volkorenbrood uit Westfalen-Lippe (pompernikkel) zonder korst, kun je maanden bewaren, en heb ik dus bijna altijd in huis … Lees meer
Recept
Pumpernikkel brood met surimisalade
Nacho’s zijn altijd plezierig. Je kunt er dipjes bij serveren, en gesmolten kaas. Het is de perfecte hap voor bij de film, al dan niet in de cinema. Maar je kunt er ook heuse gerechten mee maken. Vaak denken mensen enkel aan kaas bij nacho’s, soms ook aan vlees, maar je kunt en mag uiteraard creatiever aan de slag … Lees meer
Recept
Nacho’s met surimi, cheddar en een pittige salsa
Een heerlijke soep met een leuke twist voor elk feestmenu is dit. Een echte klassieker die onze grootmoeders en moeders graag klaarmaakten: “tomatensoep met ballekes”. Ik heb er voor de feestelijke momenten eens een chique variant op gemaakt, namelijk een makkelijke kreeftenbisque met visballetjes.
Ik gebruik er geen volledige kreeft voor (wat natuurlijk wel kan, maar in dit geval eigenlijk niet hoeft) maar kreeftenfond … Lees meer
Recept
Bisque met visballetjes
Hamburgers zijn heerlijk, hamburgers zijn top, hamburgers zijn heerlijk comfortfood. Laat daar vooral geen twijfel over bestaan, bijna iedereen houdt van een lekkere burger. Maar een goede visburger is wel eens een welgekomen en natuurlijke gezondere afwisseling.
Dit is al jaren een klassieker in mijn keuken … Lees meer
Recept
Italiaanse visburger met tarama
Ik heb onlangs deze Oosterse visballetjes nog eens gemaakt. Iedereen houdt er van, zelfs de kinderen. Ze zijn lekker voor een doordeweekse dag maar je kunt ze ook op een feestelijk diner serveren! En ze geven zo’n lekker exotisch tintje aan je etentje.
Deze balletjes kun je als hapje serveren, maar evengoed als een voorgerechtje … Lees meer
Recept
Oosterse visballetjes
Het is zo ver. Het wordt een supermooi weekend. En mooie temperaturen zijn natuurlijk een goede reden om de BBQ weer tevoorschijn te halen. En als je het leuk vindt om eens erg creatief aan de slag te gaan met de barbecue dan is dit echt een superidee.
Een brochette van asperge met visballetjes. Het ziet er echt zeer origineel uit, maar het is ook makkelijk: en vooral, het is ook nog eens erg lekker … Lees meer
Recept
Brochette van asperge en visballetjes op de BBQ
Toen we na een weekje New York aankwamen in Barcelona (waar we twee maanden niet geweest waren wegens drukke DJ-weekends in Vlaanderen) was het al behoorlijk laat, en toch hadden we door een culinaire jetlag nog wel wat honger. In Barcelona zijn de restaurants laat open, maar we hadden de voorbije week echt wel genoeg restaurants gezien in New York (en de centjes zijn ook bijna op) en we wilden gewoon op ons terrasje een bordje comfort-food scoren, met de kaarsjes aan en een lekker jazzmuziekje op … Lees meer
Recept
Indisch comfort-food in 1, 2, 3!
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer