Hele poëtische en semiwetenschappelijke lofredes zijn er in de oudheid geschreven over knoflook als afrodisiacum. Het zou minnaars aanzetten tot een veel passioneler liefdesspel. Vreemd natuurlijk, want één ding kun je niet ontkennen: look is gezond, en lekker, maar je gaat er wel behoorlijk van ruiken uit je mond. En is dat nu zo lust bevorderend? Vrijen met een naar look geurende partner? Ja, als je allebei look hebt gegeten valt het wel mee, maar als enkel je partner voor die escargots in looksaus is gegaan dan kan het ook wel afstotend werken, denk ik dan. Is dat van look als afrodisiacum dan een fabeltje?
Neen, zo blijkt. Want van de meeste zogenaamde afrodisiaca is werkelijk geen enkel bewijs dat ze de geslachtsdrift bevorderen, maar van look wel. Van look en van ginseng is uit verschillende proeven namelijk gebleken dat ze de hormoonspiegel (en daardoor ook de zogenaamde “goesting”) wel degelijk verhogen. Knoflook is ook een natuurlijke bloedverdunner en bevat veel allicin, een middel dat ervoor zorgt dat bloed sneller naar je geslachtsorganen zou gaan. Dus ja: look verhoogt wel degelijk je libido.
Daarom, enkele plezierige gerechtjes met look. Kun je je partner een van de komende dagen eens culinair naar een verrassend hoogtepunt brengen.
Italianen zijn heel kritisch als het over hun pasta’s gaat. Elk dorp, elke mama zelfs, heeft zo haar eigen recept voor verse pasta, maar zeker voor de pastasaus. In het Zuiden zullen ze bijvoorbeeld wel tomaatjes bij de Pasta al Vongole doen, wat in het Noorden echt nooit gebeuren zal. Uitgeweken Italianen durven aan hun pasta al vongole zelfs een goede scheut room toevoegen, maar dat vind ik zelf doodzonde … Lees meer
Recept
Mijn pittige pasta vongole
Konijn is erg lekker en mager, gezond vlees. En voor mij hoeft konijn niet per se pruimen in de buurt te hebben om te scoren. Met bier gestoofd is konijn uiteraard een heerlijke klassieker, maar dit gerechtje is een voorbeeld van hoe je konijn ook eens anders kunt serveren.
De filets van konijnen zijn heel makkelijk te bereiden, en het korstje van Zweedse broodjes, de graanmosterd, honing en look waarmee ik het dan bedek maakt het echt lekker … Lees meer
Recept
Konijn met graanmosterd en honing
Gamba’s op de barbecue zijn altijd een feest. Met een simpele zelfgemaakte marinade geef je ze meteen dat beetje extra pit. En veel werk hoeft dat echt niet te zijn. Maar het geeft wel iets extra feestelijk. Ik ken een winkel waar mooie kwaliteit gamba’s diepgevroren, halfgepeld te koop zijn. De kop hangt er nog aan, en het puntje van de staart, de rest van de schaal is verwijderd, maar je kunt dat uiteraard ook zelf doen … Lees meer
Recept
Zalig op de bbq: gemarineerde gamba’s
Sinds vorig jaar hebben we een fantastische barbecue op ons terras staan, een Weber Genesis II LX E440. Een prachtmachine, dat er mij, vooral dankzij de iGrill3, toe in staat stelt om elk stukje vlees perfect te grillen. Die iGrill is namelijk een super gemakkelijke app op mijn smartphone die verbonden is met een sonde (je kunt er in totaal vier tegelijkertijd gebruiken) die je in je vlees stopt … Lees meer
Recept
Gemarineerd lamsvlees op de bbq
Eén van de lekkerste tapas die ik ooit at bij Bodega 1900 de jammer genoeg intussen gesloten pretentieloze tapasbar van Albert Adria in Barcelona, waren scheermesjes met een sausje van sinaasappels. Het gaf mij de inspiratie voor dit gerecht. Je kunt scheermesjes vers bij de visboer bestellen, maar ik gebruik altijd de beste die ik kan vinden in blik … Lees meer
Recept
Scheermesjes met sinaasappel
Vrijdag: frituurdag? Voor velen wel! Want de ene keer gaat een mens voor een Michelin-ster, en een andere keer gaan we gezellig naar de frituur. Maar ik weet wel zeker: een goede hamburger is nooit verkeerd. Ik heb best wel wat receptjes voor lekkere hamburgers, maar deze maak ik al sinds jaar en dag, en is echt een aanrader … Lees meer
Recept
Hamburger met lam en blauwe kaas
In de herfst en in de winter is het altijd scoren met een gezellig gehaktbroodje. Iedereen heeft zo wel zijn eigen recept, maar ik vind het persoonlijk heel leuk om eens kleine gehaktbroodjes te maken, in porties per persoon, met zo’n beetje andere kruiden dan normaal.
En de stoemp vind ik zelf het lekkerste als die nog heel grof is en als er nog lekker wat brokjes groenten en verse groene kruiden inzitten … Lees meer
Recept
Gehaktbroodje met Lekkere Wortelstoemp
Ik krijg de laatste tijd veel vragen en opmerkingen over al mijn sporten. Sinds augustus vorig jaar heb ik de knop omgezet om (voor de zoveelste keer) gezonder te gaan leven en veel te bewegen … Lees meer
Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer
Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf … Lees meer
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer