Brolweer? Ga eens voor gezond troosteten!
Nieuws

Brolweer? Ga eens voor gezond troosteten!

Maartse buien. We waren eigenlijk bijna vergeten wat dat ook alweer inhoudt. Regen, wind, hagel en sneeuw zelfs, zo blijkt nu. De lente waarop we in februari een klein voorproefje kregen is nu jammer genoeg opnieuw ver weg. “Is er dan geen licht aan het einde van de tunnel?” vroeg ik onze weerman Frank vanochtend op Joe en zijn antwoord was duidelijk: “ongetwijfeld, maar de tunnel is nu wel heel erg lang.” Patat zeg.

Daarom logisch dat we de gedachte aan gezonde slaatjes weer even uit ons hoofd laten dwarrelen. Lekker hoor, maar toch liever wanneer er wat meer zon is. Ik heb daarom voor jullie een paar recepten voor puur troostrecepten op een rijtje gezet. Maar wel nog altijd gezonde recepten. Want het is niet omdat je wil getroost worden, dat comfortfood vol vet, suiker of zout moet zitten. Dat is beter voor je gewicht en zelfs voor je humeur, want te vet of te suikerachtig eten geeft maar een korte geluksboost.

Probeer eens één van deze recepten. Na een lange dag werken en een ochtend- en avondspits vol maartse buien, kun je hier ongetwijfeld wat troost uitputten. Smakelijk.

GEZONDE OVENSCHOTEL
Recept

Gezonde ovenschotel

Pittige dagen. Vandaag is de herfst letterlijk en figuurlijk begonnen. Dagen zijn het waarin je ook wat eten betreft goede keuzes moet maken. Want het weer schreeuwt natuurlijk om comfort food. Wanneer het buiten herfst wordt, snakt een mens weer naar stoofpotjes en ovenschotels. Naar witloofrolletjes met veel lekkere kaassaus … Lees meer

INDISCHE KABELJAUW MET PREI
Recept

Indische kabeljauw met prei

Laat ons eerlijk zijn: de winter is nu niet bepaald het seizoen om elke dag slaatjes te eten. Daar kun je in die koude donkere dagen van januari en februari zo weinig troost en energie uit putten, toch? Maar je wil natuurlijk niet elke dag zware winterkost eten die meteen extra kilo’s veroorzaakt. En daarom moet je op zoek naar lekkere alternatieven … Lees meer

Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan
Recept

Hete duivel met zoete aardappel, perenmoes en seitan

Hete Duivel is een gekende en zeer populaire ovenschotel waarmee je ook bij kinderen erg scoort. De combinatie van aardappelpuree, appelmoes en gehakt, met een krokant kaaskorstje is gewoon een heerlijk wintergerecht. Het was dan ook één van de populairste recepten uit “De Happy Cooker” het immens populaire kookboek dat wijlen Dre Steemans, beter bekend als Felice, uitbracht in samenwerking met de toen populaire radiozender Donna … Lees meer

OVENSCHOTEL MET BLOEMKOOL EN WITTE VIS
Recept

Ovenschotel met bloemkool en witte vis

Eigenlijk maak ik deze ovenschotel vaak enkel met bloemkool. De truc bestaat erin om de bloemkoolroosjes al dente te koken of te stomen, en dan in de yoghurt met kurkuma in de oven te lekker af te werken met een krakend kaaskorstje. Maar als je er een echt volwaardige schotel wil van maken dan is deze bereiding met witte vis (deze keer ging ik voor een schelvishaasje en zelfs voor een paar verse Sint-Jacobsoesters) en aardappeltjes echt heerlijk … Lees meer

Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette
Recept

Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette

Ik zit zelf weer in zo’n periode waarin ik de calorieën een beetje tel. Herkenbaar? Ja toch? Na de feestdagen, zo aan het begin van het nieuwe jaar een klein beetje uitkijken is voor veel mensen een slim idee. Vaak ontstaan er dan nieuwe gerechten. Want dat is en blijft wel mijn principe: wat lichter en gezonder koken mag natuurlijk niet betekenen dat het niet meer lekker is … Lees meer

KIPPEN GEHAKTBROODJE MET WORTELEN EN ZOETE AARDAPPEL
Recept

Kippen gehaktbroodje met wortelen en zoete aardappel

Is het winter? Is het druilerig weer? Dan is een vleesbroodje natuurlijk altijd een goed idee. Ik heb al zoveel variaties gemaakt op dat heerlijke thema. Maar vandaag wou ik eens een vleesbroodje met lekkere gezonde groenten maken, dat niet te vettig is, en toch bomvol smaak zit en voor een keer zonder aardappelen of puree … Lees meer

SKREI MET RIJST VAN KONJAC EN COURGETTE
Recept

Skrei met rijst van konjac en courgette

Ik hou van lekkere vis, dat is geweten. En nu is het seizoen van de skrei, dat is een fantastische winterkabeljauw die enkel van januari tot maart in de winkel verkocht wordt. Maar je kunt gerust kabeljauw of andere witte vis als alternatief gebruiken. Ik heb die gestoomd en er een heerlijke bereiding met courgette en “rijst van Konjac” (een plant die voorkomt in de warmere gebieden van Azië … Lees meer

KIPPENBOULET MET GESTOOMDE GROENTJES
Recept

Kippenboulet met gestoomde groentjes

Het is nog eens tijd voor wat comfortfood. Gehaktballetjes zijn altijd een goed idee. En deze bouletjes met kippengehakt hebben net dat tikje extra door de smaakjes die je er aan toevoegt. Mijn tip is om zelf eens te gaan experimenteren, want met ongeveer alle mogelijke kruiden en smaakjes kun je aan de slag … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer