Voor onze Italiaanse vrienden is het vandaag, 25 oktober, een absolute feestdag. Maar ook bij ons in Vlaanderen, zal het buikje vol gesmuld worden op deze Internationale Pastadag. Want uit cijfers blijkt dat wij Belgen gemiddeld ook twee keer per week pasta eten. We zijn allemaal opgegroeid met allerlei (al dan niet authentieke) variaties op de klassieke spaghetti bolognaise.
26 jaar geleden, op 25 oktober 1995, vond in Rome het allereerste World Pasta Congres plaats, en daar dachten vooral de Italianen: kom we gaan ons favoriete exportproduct eens een extra duwtje geven! En ze lanceerden de Internationale Pastadag.
Met als belangrijkste motivatie dat pasta een uniek en erg veelzijdig product is en dat het zelfs één van de meest milieuvriendelijk en voedzaamste producten ter wereld is. En daarom vieren wij vandaag dus deze World Pasta Day.
Hier op Would Be Chef vier ik dat graag met enkele van mijn favoriete pasta’s. Laat je lekker inspireren en vier vandaag (en misschien de rest van de week ook wel) gezellig mee!
Italianen zijn heel kritisch als het over hun pasta’s gaat. Elk dorp, elke mama zelfs, heeft zo haar eigen recept voor verse pasta, maar zeker voor de pastasaus. In het Zuiden zullen ze bijvoorbeeld wel tomaatjes bij de Pasta al Vongole doen, wat in het Noorden echt nooit gebeuren zal. Uitgeweken Italianen durven aan hun pasta al vongole zelfs een goede scheut room toevoegen, maar dat vind ik zelf doodzonde … Lees meerRecept
Mijn pittige pasta vongole
Pasta is altijd lekker, het is wellicht het ultieme comfortfood. En met deze gouden tip ga je voortaan op een zalige manier variëren wanneer je pasta maakt. De tip is trouwens van de bekende foodie Danny Meyer. Hij is eigenaar van een boel restaurants in New York, onder andere “The Modern”, in het MOMA, het Museum Of Modern Arts (echt een aanrader, dat museum en het restaurant) … Lees meerRecept
De beste spaghetti ooit
Ik zal maar meteen eerlijk zijn: tot voor kort had ik nog nooit zelf verse pasta gemaakt. Pas op, ik wist dat het eigenlijk niet echt moeilijk was, en ik heb ook ergens in de kast zo’n mechanische pastamachine staan, met zo’n draaihendel aan, weet je wel, maar ik heb die nog nooit gebruikt … Lees meerRecept
Verse penne uit de Philips Pastamaker met merguez en kerstomaten
Het meest ben ik in mijn nopjes wanneer ik de ijskast eens leeg moet koken. Op het einde van de vakantie bijvoorbeeld. Net voor we een weekendje weg vliegen. Of wanneer er nog wat restjes overblijven van een groot en ambitieus diner. Ik vind het namelijk echt niet kunnen om eten weg te gooien. Met overschotjes kun je immers prachtige creatieve gerechten maken … Lees meerRecept
Pasta met TV-worstjes, rode wijn en Ricotta
Paddenstoelen zijn fantastisch. Ze zijn gezond en bevatten niet zoveel calorieën. Ik vind ze ook heerlijk in allerlei bereidingen of in deze smakelijke pasta. En eigenlijk is dit ook een heel makkelijk te bereiden pasta, omdat je de paddenstoelen met de look, de rozemarijn en de sjalotjes samen in de blender hakt, waardoor je een soort van korrelige paddenstoelenmix krijgt die je meteen in wat hete olijfolie gaar kunt bakken … Lees meerRecept
Verse pasta duxelles met kastanjepaddenstoelen en bacon
Vrienden die bijna ingesneeuwd raken, een lunch die zo lang duurt dat er ook weer nood aan een soort van avondmaal ontstaat, een aperitiefje waarvan je denkt, kom blijf nu maar zitten voor een plezierige lunch. Of gewoon, in virus-tijden, geen zin om nog naar de winkel te rijden. Voor dat soort momenten heb ik toch altijd wel dingetjes in de diepvriezer die meteen van pas komen … Lees meerRecept
Heerlijke pasta voor noodgevallen
Ik vind het heerlijk om te experimenteren in de keuken. En ook al ben ik nog altijd een vleeseter, ik vind het lekker spannend om ook geregeld vegetarisch te koken. En sinds kort ben ik ook af en toe aan het proberen om vegan te koken. Deze pasta bijvoorbeeld is erg makkelijk te maken en is echt heel lekker … Lees meerRecept
Vegan pasta met ballekes
Ik grill gambas vaak in hun geheel nadat ik ze gemarineerd heb, je moet dit bbq-recept maar eens bekijken, maar deze keer wou ik ze in een zelfgemaakte pasta verwerken, en ik moet zeggen, het resultaat was echt lekker.
In de toprestaurants in Barcelona krijg je de koppen vaak apart geserveerd en die mag je dan leegzuigen, wat echt een delicatesse is … Lees meerRecept
Tagliatelle met Black Tiger Gambas
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer