Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke voorgerechten met jullie delen. Echt stuk voor stuk toppertjes waar je je gasten enorm mee zult kunnen verwennen.
En niet vergeten: als je nog geen kerstcadeau hebt: in Mijn Mama’s Kookboek staan heel veel lekkere recepten, en je zal er je familie en jezelf een groot plezier mee doen. Je kunt het kopen op www.mijnmamaskookboek.be
Sint-jakobsschelpen. Nog zo’n klassieker die je vroeger vaak op restaurant kon eten. Dan werd er een sausje gemaakt met paddenstoelen voor bij de vrucht in de schelp en gegratineerd. Heerlijk hoor. Maar ik heb een variant bedacht die zeker zo lekker is. De citroen, boter, grappa, worcestersaus en kaas maken echt een heerlijk sausje voor dit topproduct … Lees meer
Recept
Gegratineerde sint-jakobsoester met citroen, knoflook en grappa
Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief. Die hoeven niet al te groot te zijn, maar je wil ze wel mooi dresseren op de toast, dus een plakje per hapje is ideaal, maar je kunt het natuurlijk ook wat kleiner snijden als je dat wil … Lees meer
Recept
Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie
In het prachtige restaurant ‘Steirereck’ aan het stadspark in Wenen heb ik ooit de inspiratie opgedaan voor dit fantastische gerecht. De sterrenchef in Wenen maakt er een indrukwekkende compositie van, met massa’s verfijnde ingrediënten en straffe technieken, maar deze versie is haalbaar voor elke Would Be Chef … Lees meer
Recept
Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise
Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer
Recept
Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie
Lieve volgers van Would Be Chef, dit moet zo’n beetje mijn favoriete “hapje” ever zijn. In Via Veneto, ons favoriete restaurant in Barcelona is dit een absolute klassieker. Wanneer ze gegratineerde zeeëgel voorschotelen ben ik echt in de zevende hemel. Want ook al is zeeëgel niet zo duur als je zou denken, het is wel een absolute delicatesse … Lees meer
Recept
Crème van zeeëgel met Comté #advertentie
Het is nog eens tijd voor een feestelijk gerecht. Foie Gras is een puur product dat je zoveel mogelijk in ere moet houden in je gerechten. Deze rijstwafel met foie gras krijgt twee bijzondere extra ingrediënten. Twee keer fruit, maar wel zoet-zuur. Het zuurtje komt van de brunoise van de Granny Smith, en het zoete van de membrillo … Lees meer
Recept
Rijstwafel met Foie Gras, membrillo en granny smith #advertentie
We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru. Want daar, net zoals in Chili overigens, wordt van druiven een heel bijzonder distillaat gemaakt: Pisco … Lees meer
Recept
Zeeuwse mosselen op Peruviaanse wijze #advertentie
Royal Belgian Caviar is een pure Belgische delicatesse die met ontzettend veel vakkennis, zorg, liefde, en vooral veel geduld wordt bereikt. In de betere delicatessenwinkels overal in ons land kun je deze topkaviaar kopen. Hier kun je een overzichtje vinden van de winkels waarmee Royal Belgian Caviar samenwerkt:
Dit is één van mijn favoriete manieren om het te serveren … Lees meer
Recept
King crab met verse kruidenkaas en royal belgian caviar #advertentie
Onlangs mocht ik aankondigen dat ik de nieuwe ambassadeur ben geworden van Hoogstraten. Roger van Damme, mijn goede vriend, is sinds jaar en dag ambassadeur van de heerlijke aardbeien van Hoogstraten, en ik ga voortaan de zalige groenten promoten. Lekker en vers van bij ons, en gezond, wat wil een mens nog meer … Lees meer
Recept
Gamba’s met salsa van San Marzano van Hoogstraten #advertentie
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer