De beste recepten van mijn mama voor moederdag
Nieuws

De beste recepten van mijn mama voor moederdag

Het is moederdag vandaag! Niet vergeten om de liefste mama van de wereld eens goed in de bloemetjes te zetten. Ik heb dat vrijdag al mogen doen. Mama is een nachtje komen logeren bij ons thuis in Lochristi, we zijn lekker gaan dineren in OX’E, het nieuwe en erg lekkere restaurant tegenover ons huis, en nadien hebben we nog lang zitten verder kletsen in de bibliotheek met een lekker doorzakkertje. Een topavond was het, waar we beiden ontzettend van genoten hebben.

Mijn mama is trouwens de liefste mama ter wereld (al snap ik en hoop ik dat jij hetzelfde over die van jou kunt zeggen) en ze is ook een fantastische chef. Mama heeft mij, net zoals haar eigen moeder, meme Julia dat bij haar heeft gedaan)  de liefde voor lekker eten geleerd, en ze kookt zelf dus ook zeer lekker. De lekkere traditionele moeders keuken zonder veel tralala, daar is ze de beste in. Als je  de recepten van mijn mama Anny even uit wil proberen, ik zet ze graag nog eens op een rijtje voor je. Smakelijk!

Topdessert van mijn mama Anny: De Flip
Recept

Topdessert van mijn mama Anny: De Flip

‘De Flip’ is een dessert dat wij in onze jeugd vaak gegeten hebben. Mama heeft, toen wij tieners waren, nog een opleiding van twee jaar gevolgd om bejaardenhelpster en familiehulp te kunnen worden bij bejaarden en mensen die het moeilijker hadden. Een deel van die voltijdse opleiding bestond uit kooklessen, en dit dessert komt uit het schriftje dat mama toen in de klas heeft bijgehouden … Lees meer

De heerlijke wafels van mijn mama Anny
Recept

De heerlijke wafels van mijn mama Anny

Mijn mama is een fantastische kok. Veel minder “Would Be” dan ik. Ze is gewoon een zalige madam die houdt van lekkere, eenvoudige gerechten uit grootmoeders keuken. Geen gedoe, maar rechtaan rechtuit. En ze maakt ook heel graag desserten, taarten, pannenkoeken en wafels. Ik mag haar heerlijke wafel-recept nu ook met jullie delen … Lees meer

VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA
Recept

Varkensgebraad op de wijze van mijn mama

Mijn mama is de vrouw die mij de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Ze kookt gewoon zalig. Niks gezocht, maar super eerlijke en lekkere Vlaamse kost. Eén van haar klassieke gerechten: een sappig varkensgebraadje met een heerlijk wortel-mosterdsausje met Cognac erbij, gekookte aardappeltjes en bloemkool … Lees meer

UIT OMA'S KEUKEN: WITLOOF MET GEHAKTBALLEN
Recept

Uit oma’s keuken: witloof met gehaktballen

Mijn mama maakte dit, mijn oma maakte dit, en waarschijnlijk maakte haar moeder dit volkse gerecht ook al in de jaren (heel) stilletjes. In onze familie is het een heuse klassieker.  Geen éénpans- maar een éénpotgerecht. Ontzettend simpel, met slechts enkele ingrediënten. Maar doordat je het deksel voortdurend op de pot houdt terwijl je het witloof stooft, kun je de gehaktballetjes mee stomen, (en zelfs de aardappeltjes een paar minuutjes nadat je ze al dente hebt gekookt) en zo nemen die de smaak van het witloof op … Lees meer

DE MAKKELIJKE RIJSTSLA VAN MIJN MAMA
Recept

De makkelijke rijstsla van mijn mama

Ik neem je even mee naar een ver verleden, de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig, vorige eeuw. Sven was nog een Svenneke en mijn broer Arn (nu toch ook een frisse veertiger met drie prachtige dochters) was nog gewoon mijn kleine broertje. Mijn papa was de directeur van de jongensschool in het mooie landelijke Knesselare (zowat halfweg tussen de torens van Brugge en Gent) … Lees meer

Mama's belachelijk lekkere appeltaart
Recept

Mama’s belachelijk lekkere appeltaart

Beter dan dit bestaat niet! Als je deze taart maakt en in je oven zet, dan gaat je huis mierzoet ruiken naar dat van mijn ouders in Knesselare, waar ik opgroeide en verjaardag na verjaardag, feestdag na feestdag, blij als een kind was, omdat ik de beste appeltaart van de wereld proeven mocht. Wedden dat je kinderen ze ook zalig vinden … Lees meer

HEMELSE HAVERMOUTTAART VAN MIJN MAMA
Recept

Hemelse havermouttaart van mijn mama

Het is zondag! En dan is een taartje altijd een lekker idee…. Eigenlijk zou mijn mama ook een blog moeten beginnen. “Bakken met Anny” lijkt me dan een prima naam. Want ze is een uitstekende kok, maar als ze taarten begint te bakken, dan sta ik er al helemaal voor Piet Snot bij en kijk ik er vol bewondering naar … Lees meer

Vanillecrème met aardbeien en bruine suiker
Recept

Vanillecrème met aardbeien en bruine suiker

Mijn lievelingsdessert van toen ik nog klein was, mijn mama Anny maakte het voor al mijn verjaardagen: vanillecrème met aardbeien en bruine suiker. Je kunt natuurlijk van die kant- en klare vanillepudding gebruiken. Maar waarom niet zelf maken, als je tijd hebt, net zoals mijn mama Anny destijds. Wanneer je deze vanillecrème serveert met een lepeltje bruine “kindjessuiker” van Tienen, die dan een beetje gaat smelten over de crème, en verse aardbeien heb je echt een topdessert … Lees meer

De chocolade mousse van mijn mama Anny
Recept

De chocolade mousse van mijn mama Anny

Ja jongens, kerst dat wou bij ons thuis altijd zeggen: zeer veel lekker eten. En zo’n heerlijke maaltijd werd altijd afgesloten met de chocolademousse van mijn mama Anny. Die is namelijk zo ontzettend lekker. Ik weet dat er veel andere, even goede recepten bestaan voor chocolademousse, maar die van mijn mama is gewoon “the original” en ik ben dan ook zeer blij dat mama haar recept delen wil met ons … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer