LAATSTE WEEK ASPERGES: 10 GERECHTEN OP EEN RIJ

Het is bijna zover. Het aspergeseizoen stopt over exact een weekje. Op 24 juni, volgende zondag, op de feestdag van Johannes De Doper. Je zult in de winkel nadien nog wel wat asperges vinden. Buitenlandse zijn er bijna het hele jaar door. Maar de goede eigen kwekers hebben sinds jaar en dag de wijze traditie om na de 24ste juni geen asperges meer te steken, ook al groeien die na deze dag nog een tijdje door.

En dat is net de bedoeling. Na het officiĆ«le seizoen mogen de asperges nog een hele tijd letterlijk “doorgroeien“. Dan zie je de groene planten uit de grond schieten en worden het hele hoge wuivende stengels. Als je hier in de buurt van Keerbergen dan gaat wandelen dan zie je veldjes vol met van die doorgegroeide takken. De asperges hebben die doorgroei echt nodig om volgende seizoen (over een negen a tien maanden) weer gezonde, heerlijk stevige asperges te kunnen worden.

Ik heb de voorbije maanden weer drie a vier keer per week asperges gegeten en ik zal ze absoluut missen de komende maanden, maar dat is ook het mooie: uitkijken naar seizoensproducten. En deze week ga ik sowieso nog uitgebreid afscheid nemen van deze heerlijk locale specialiteit. Daarom zet ik voor jullie nog eens enkele van mijn aspergerecepten op een rij.