LAATSTE WEEK ASPERGES: 10 GERECHTEN OP EEN RIJ
Nieuws

Laatste week asperges: 10 gerechten op een rij

Het is bijna zover. Het aspergeseizoen stopt over exact een weekje. Op 24 juni, volgende zondag, op de feestdag van Johannes De Doper. Je zult in de winkel nadien nog wel wat asperges vinden. Buitenlandse zijn er bijna het hele jaar door. Maar de goede eigen kwekers hebben sinds jaar en dag de wijze traditie om na de 24ste juni geen asperges meer te steken, ook al groeien die na deze dag nog een tijdje door.

En dat is net de bedoeling. Na het officiële seizoen mogen de asperges nog een hele tijd letterlijk “doorgroeien“. Dan zie je de groene planten uit de grond schieten en worden het hele hoge wuivende stengels. Als je hier in de buurt van Keerbergen dan gaat wandelen dan zie je veldjes vol met van die doorgegroeide takken. De asperges hebben die doorgroei echt nodig om volgende seizoen (over een negen a tien maanden) weer gezonde, heerlijk stevige asperges te kunnen worden.

Ik heb de voorbije maanden weer drie a vier keer per week asperges gegeten en ik zal ze absoluut missen de komende maanden, maar dat is ook het mooie: uitkijken naar seizoensproducten. En deze week ga ik sowieso nog uitgebreid afscheid nemen van deze heerlijk locale specialiteit. Daarom zet ik voor jullie nog eens enkele van mijn aspergerecepten op een rij.

ASPERGES MET TORTELLINI EN GEROOKTE ZALM
Recept

Asperges met tortellini en gerookte zalm

Joepie! Ze zijn er: de asperges. Van nu tot half juni staan ze bij mij zeker twee a drie keer per week op het menu. Ik vind asperges op alle mogelijke manieren lekker. Heel puur, met een vinaigrette, of a la Flamande met een eitje. Maar ik vind het ook altijd leuk om eens nieuwe gerechten te proberen waarin het witte goud van bij ons de hoofdrol speelt … Lees meer

ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN
Recept

Asperges met zalm, zeewier en grijze garnalen

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders … Lees meer

VALENTIJN: ASPERGES MET ROYAL BELGIAN CAVIAR
Recept

Valentijn: asperges met royal belgian caviar

Valentijn vieren, hoe doen jullie dat? Kijk, er zijn mensen die dat sowieso maar een gedoe vinden, en veel te commercieel, en die laten dat hele hartjesfeest volledig aan zich voorbij gaan. Anderen gaan gezellig op restaurant. En ook al ben ik een immense fan van onze horeca, ik ben zelf niet altijd zo’n liefhebber van het concept om met dertig andere koppels aan tafeltjes van twee personen naast elkaar hetzelfde menuutje te zitten eten … Lees meer

KIP EN ASPERGES IN EEN SAUS VAN BOTER EN WITTE WIJN
Recept

Kip en asperges in een saus van boter en witte wijn

In de zomer gebruik ik mijn gasbarbecue bijna elke dag. Als het niet regent dan gaan de ramen en deuren hier open en soms grill ik dan een lekker stukje vlees of ik maak een papillot van vis. Maar evengoed gebruik ik de barbecue als een soort van snelle oven. Is immers warm in een wip. En het is gewoon heerlijk om buiten te kunnen koken … Lees meer

GEMARINEERD LAMSVLEES OP DE BBQ
Recept

Gemarineerd lamsvlees op de bbq

Sinds vorig jaar hebben we een fantastische barbecue op ons terras staan, een Weber Genesis II LX E440. Een prachtmachine, dat er mij, vooral dankzij de iGrill3, toe in staat stelt om elk stukje vlees perfect te grillen. Die iGrill is namelijk een super gemakkelijke app op mijn smartphone die verbonden is met een sonde (je kunt er in totaal vier tegelijkertijd gebruiken) die je in je vlees stopt … Lees meer

ZEEVRUCHTEN MET ASPERGES EN KRIELTJES
Recept

Zeevruchten met asperges en krieltjes

Ik heb altijd een zakje zeevruchten in de diepvries liggen. Makkelijk als je eens onverwacht een verrassende maaltijd klaar moet maken. Wel een tip: laat de zeevruchtjes enkele uren rustig ontdooien in de koelkast, dan zijn ze echt heel lekker wanneer je ze mee opwarmt in de pan of in de saus. Deze keer heb ik ze klaar gemaakt met lekker kruiden, sjalotjes, verse kruiden, look, groene asperges, witte wijn en wat zure room … Lees meer

Aardappelsalade met groene asperges, kappers, ansjovis en pancetta
Recept

Aardappelsalade met groene asperges, kappers, ansjovis en pancetta

Ik ben zot van witte asperges, maar de groene zijn ook heel lekker. Als je eens wilt afwisselen moet je zeker deze smakelijke aardappelsalade eens proberen te maken. Dit is een lauwe salade, waarin ook lauw-rauwe groene asperges de hoofdrol spelen, samen met heerlijke krieltjes en Italiaanse Pancetta … Lees meer

ASPERGES OP Z'N ITALIAANS
Recept

Asperges op z’n italiaans

Witte en groene asperges zijn eigenlijk dezelfde groente. De witte groeit gewoon onder de grond, de groene mag z’n kopje in het zonlicht steken. Beiden zijn ongelofelijk lekker en gezond. De groene zijn wat steviger en krachtiger van smaak, de witte verfijnder en nootachtig. Deze bereiding kan ook met witte, maar deze keer dacht ik, komaan we gaan eens met de groene werken … Lees meer

ZOMERSE BLADERDEEGTAART MET DANK AAN WOUT BRU
Recept

Zomerse bladerdeegtaart met dank aan wout bru

Wanneer het weer lekker zomer is, en dat wordt het dit weekend opnieuw, is het altijd fijn om smaakvolle Mediterrane gerechten te maken. Met een kruidige rosé of zelfs een licht gekoeld rood Provence-wijntje bij scoor je dan altijd bij je gasten. Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn vakanties in de Provence, hou ik vooral prachtige herinneringen over aan de exquise maaltijden bij Wout Bru in Eygalières … Lees meer

https://wouldbechef.be/recept/thaise-zeebaars-papillot/

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_7209 kopiëren

Ik verkoop mijn boeken bij me thuis op zaterdag 23 november

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “Veel Geluk Gewenst” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer

Hoeveel calorieën kun je nu echt verbranden met wandelen?

Hoeveel calorieën kun je verbranden met wandelen?

In mijn boek “Waarom Wandelen” dat hier nog altijd te koop is, schrijf ik het uitgebreid: wandelen is goed. Erg goed. En gezond. Want wandelen helpt uiteraard fantastisch om veel calorieën en dus ook vet te verbranden, daar is geen discussie over … Lees meer

Tot wanneer mag je cappuccino drinken zonder dat Italianen je raar bekijken?

Tot hoe laat mag je cappuccino drinken zonder Italianen boos te maken?

Van mij mag je cappuccino drinken op elk uur van de dag. Ik ben niet van de koffie-politie en mensen drinken wat ze willen wanneer ze dat willen. Maar Italianen zijn daar een stukje strenger in … Lees meer

Een nieuwe herfstweek: een nieuw weekmenu

Het is herfstvakantie. Enfin, voor mij. Even een weekje zonder ochtendshow. Even een weekje langer uitslapen. Even een weekje Barcelona. Kortom: even genieten … Lees meer

Wat zijn de gezondste noten?

Dinsdag 22 oktober is wereld notendag. Nu ik weer volop aan het afvallen ben eet ik graag wat noten tussendoor. Een handjevol kan mij al voldoende energie en kracht geven en dat is ook logisch, want noten zijn over het algemeen zeer gezond en bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen … Lees meer