Het is bijna zover. Het aspergeseizoen stopt over exact een weekje. Op 24 juni, volgende zondag, op de feestdag van Johannes De Doper. Je zult in de winkel nadien nog wel wat asperges vinden. Buitenlandse zijn er bijna het hele jaar door. Maar de goede eigen kwekers hebben sinds jaar en dag de wijze traditie om na de 24ste juni geen asperges meer te steken, ook al groeien die na deze dag nog een tijdje door.
En dat is net de bedoeling. Na het officiële seizoen mogen de asperges nog een hele tijd letterlijk “doorgroeien“. Dan zie je de groene planten uit de grond schieten en worden het hele hoge wuivende stengels. Als je hier in de buurt van Keerbergen dan gaat wandelen dan zie je veldjes vol met van die doorgegroeide takken. De asperges hebben die doorgroei echt nodig om volgende seizoen (over een negen a tien maanden) weer gezonde, heerlijk stevige asperges te kunnen worden.
Ik heb de voorbije maanden weer drie a vier keer per week asperges gegeten en ik zal ze absoluut missen de komende maanden, maar dat is ook het mooie: uitkijken naar seizoensproducten. En deze week ga ik sowieso nog uitgebreid afscheid nemen van deze heerlijk locale specialiteit. Daarom zet ik voor jullie nog eens enkele van mijn aspergerecepten op een rij.
Joepie! Ze zijn er: de asperges. Van nu tot half juni staan ze bij mij zeker twee a drie keer per week op het menu. Ik vind asperges op alle mogelijke manieren lekker. Heel puur, met een vinaigrette, of a la Flamande met een eitje. Maar ik vind het ook altijd leuk om eens nieuwe gerechten te proberen waarin het witte goud van bij ons de hoofdrol speelt … Lees meer
Recept
Asperges met tortellini en gerookte zalm
Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders … Lees meer
Recept
Asperges met zalm, zeewier en grijze garnalen
Valentijn vieren, hoe doen jullie dat? Kijk, er zijn mensen die dat sowieso maar een gedoe vinden, en veel te commercieel, en die laten dat hele hartjesfeest volledig aan zich voorbij gaan. Anderen gaan gezellig op restaurant. En ook al ben ik een immense fan van onze horeca, ik ben zelf niet altijd zo’n liefhebber van het concept om met dertig andere koppels aan tafeltjes van twee personen naast elkaar hetzelfde menuutje te zitten eten … Lees meer
Recept
Valentijn: asperges met royal belgian caviar
In de zomer gebruik ik mijn gasbarbecue bijna elke dag. Als het niet regent dan gaan de ramen en deuren hier open en soms grill ik dan een lekker stukje vlees of ik maak een papillot van vis. Maar evengoed gebruik ik de barbecue als een soort van snelle oven. Is immers warm in een wip. En het is gewoon heerlijk om buiten te kunnen koken … Lees meer
Recept
Kip en asperges in een saus van boter en witte wijn
Sinds vorig jaar hebben we een fantastische barbecue op ons terras staan, een Weber Genesis II LX E440. Een prachtmachine, dat er mij, vooral dankzij de iGrill3, toe in staat stelt om elk stukje vlees perfect te grillen. Die iGrill is namelijk een super gemakkelijke app op mijn smartphone die verbonden is met een sonde (je kunt er in totaal vier tegelijkertijd gebruiken) die je in je vlees stopt … Lees meer
Recept
Gemarineerd lamsvlees op de bbq
Ik heb altijd een zakje zeevruchten in de diepvries liggen. Makkelijk als je eens onverwacht een verrassende maaltijd klaar moet maken. Wel een tip: laat de zeevruchtjes enkele uren rustig ontdooien in de koelkast, dan zijn ze echt heel lekker wanneer je ze mee opwarmt in de pan of in de saus.
Deze keer heb ik ze klaar gemaakt met lekker kruiden, sjalotjes, verse kruiden, look, groene asperges, witte wijn en wat zure room … Lees meer
Recept
Zeevruchten met asperges en krieltjes
Ik ben zot van witte asperges, maar de groene zijn ook heel lekker. Als je eens wilt afwisselen moet je zeker deze smakelijke aardappelsalade eens proberen te maken. Dit is een lauwe salade, waarin ook lauw-rauwe groene asperges de hoofdrol spelen, samen met heerlijke krieltjes en Italiaanse Pancetta … Lees meer
Recept
Aardappelsalade met groene asperges, kappers, ansjovis en pancetta
Witte en groene asperges zijn eigenlijk dezelfde groente. De witte groeit gewoon onder de grond, de groene mag z’n kopje in het zonlicht steken. Beiden zijn ongelofelijk lekker en gezond. De groene zijn wat steviger en krachtiger van smaak, de witte verfijnder en nootachtig. Deze bereiding kan ook met witte, maar deze keer dacht ik, komaan we gaan eens met de groene werken … Lees meer
Recept
Asperges op z’n italiaans
Wanneer het weer lekker zomer is, en dat wordt het dit weekend opnieuw, is het altijd fijn om smaakvolle Mediterrane gerechten te maken. Met een kruidige rosé of zelfs een licht gekoeld rood Provence-wijntje bij scoor je dan altijd bij je gasten. Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn vakanties in de Provence, hou ik vooral prachtige herinneringen over aan de exquise maaltijden bij Wout Bru in Eygalières … Lees meer
Recept
Zomerse bladerdeegtaart met dank aan wout bru
https://wouldbechef.be/recept/thaise-zeebaars-papillot/
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer