DE BALLEN! 10 KEER SCOREN...
Nieuws

De ballen! 10 keer scoren…

Balletjes, geef nu toe,we draaien ze graag in de keuken, en we eten ze toch ook allemaal ook zo graag. Ze zijn speels en lekker. Als kind vond ik het heerlijk om samen met m’n mama balletjes te draaien, en ik merk dat mijn nichtjes Julie, Anna en Estée oma daar vandaag ook graag bij helpen.

Balletjes in de tomatensoep zijn altijd een succes, en de klassieke balletjes met tomatensaus ook. Luikse balletjes, daar hou ik ook zo van. Maar ik merkte plots op dat ik op deze blog al veel recepten staan heb met lekkere balletjes in de hoofdrol. Ik zet ze hier voor jullie nog eens op een rijtje. Dat wordt tien keer scoren!

Smakelijk rollen (je weet dat je balletjes het beste rolt met vochtige handen!) en eten, en zoals mijn collega Anke in onze ochtendshow vaak zegt wanneer ze een gesprek afsluit: “de ballen!

UIT OMA'S KEUKEN: WITLOOF MET GEHAKTBALLEN
Recept

Uit oma’s keuken: witloof met gehaktballen

Mijn mama maakte dit, mijn oma maakte dit, en waarschijnlijk maakte haar moeder dit volkse gerecht ook al in de jaren (heel) stilletjes. In onze familie is het een heuse klassieker.  Geen éénpans- maar een éénpotgerecht. Ontzettend simpel, met slechts enkele ingrediënten. Maar doordat je het deksel voortdurend op de pot houdt terwijl je het witloof stooft, kun je de gehaktballetjes mee stomen, (en zelfs de aardappeltjes een paar minuutjes nadat je ze al dente hebt gekookt) en zo nemen die de smaak van het witloof op … Lees meer

AZIATISCHE BALLETJES MET WITLOOF
Recept

Aziatische balletjes met witloof

In mijn eerste boek “De Would-Be Chef” stond een recept voor balletjes gehakt met gestoofd witloof, een absolute klassieker in onze familie. Meme Julia maakte het, mijn mama ook en zelf weet ik dat ik er thuis ook mee kan scoren. Het is gewoon simpel: je stooft je witloof in een gesloten kookpot (met wat boter en een beetje water) en legt je zelf gedraaide balletjes op het witloof … Lees meer

BALLETJES IN RODE WIJN EN GRAANMOSTERD
Recept

Balletjes in rode wijn en graanmosterd

Weinig gerechten verdienen zo hard het label “comfortfood” als balletjes. Luikse balletjes zijn absoluut een lekkernij, met hun saus op basis van Luikse siroop en azijn. Je kunt je balletjes uiteraard ook klassiek in tomatensaus maken, met puree of een frietje bij. Heerlijk. Maar waarom ze niet eens bereiden in een rode wijnsausje met graanmosterd … Lees meer

BALLETJES VAN PADDENSTOELEN, HAZELNOTEN EN POMPOENPITTEN
Recept

Balletjes van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten

Ballekes zijn altijd lekker. Maar ze kunnen ook super gezond zijn! Deze keer heb ik lekkere balletjes gemaakt van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten, met een fris pittig sausje bij. Helemaal vegetarisch en, als je de mayonaise achterwege laat, volgens mij zelfs een veganistisch gerechtje. Spreek me tegen als er links en rechts toch een dierlijk product in mijn gerecht is geslopen, maar ik denk het niet … Lees meer

OOSTERSE VISBALLETJES
Recept

Oosterse visballetjes

Ik heb onlangs deze Oosterse visballetjes nog eens gemaakt. Iedereen houdt er van, zelfs de kinderen. Ze zijn lekker voor een doordeweekse dag maar je kunt ze ook op een feestelijk diner serveren! En ze geven zo’n lekker exotisch tintje aan je etentje. Deze balletjes kun je als hapje serveren, maar evengoed als een voorgerechtje … Lees meer

AZIATISCHE KIPPENBALLETJES MET COURGETTE EN BABYMAÏS
Recept

Aziatische kippenballetjes met courgette en babymaÏs

Balletjes zijn altijd lekker. Toch? In tomatensaus met frietjes bij: heerlijk. Kinderen zijn er ook dol op. Deze keer heb ik echter een Aziatische variant op onze traditionele Belgische balletjes gemaakt. Met pittig gekruid kippengehakt, courgette en babymaïsjes erbij, en een lekkere smeuïge saus gebaseerd op satésaus die je in een potje koopt, afgewerkt met sojaroom met kokossmaak … Lees meer

MIJN LEKKER 250 CALORIEËN GERECHT VOOR ALBERT HEIJN
Recept

Mijn lekker 250 calorieËn gerecht voor albert heijn

Sinds twee weken ben ik de Facebook vrienden van Albert Heijn in zogenaamde “After Party Vlogs” aan het uitleggen hoe ze weer “fit kunnen worden na de feestdagen.” Ik ben geen diëtist en geen voedingsdeskundige, maar met veel wandelen en vooral gezonder en lichter eten, ben ik er de voorbije jaren persoonlijk alvast in geslaagd om heel veel kilo’s te verliezen en gezonder te worden … Lees meer

KIPPENBOULET MET GESTOOMDE GROENTJES
Recept

Kippenboulet met gestoomde groentjes

Het is nog eens tijd voor wat comfortfood. Gehaktballetjes zijn altijd een goed idee. En deze bouletjes met kippengehakt hebben net dat tikje extra door de smaakjes die je er aan toevoegt. Mijn tip is om zelf eens te gaan experimenteren, want met ongeveer alle mogelijke kruiden en smaakjes kun je aan de slag … Lees meer

PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT
Recept

Pittige thaise vol-au-vent

Laat ik maar met de deur in huis vallen, en eventuele criticasters vlug even voor zijn: een echte vol-au-vent is dit natuurlijk niet. Maar het is wel een toffe variant op het thema. En met de Thaise smaakjes erbij nog eens een bijzonder lekkere ook. Ik gebruik kippenfilets en kippengehakt, en voeg er dan uiteindelijk ook enkele gekookte roze garnalen aantoe … Lees meer

SLECHTE FOTO MAAR HEERLIJKE PASTASCHOTEL
Recept

Slechte foto maar heerlijke pastaschotel

Eerste regel, wanneer je een foodblog hebt: maak van werkelijk alles wat je eet een deftige foto. Iets wat ik blijkbaar zelf toch nog wel eens vergeet. Want eergisteren heb ik een super gemakkelijke pastaschotel gemaakt waarvan ik niet van plan was om het recept hier te plaatsen net omdat het zo’n voor de hand liggend gerecht is … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer