Het is intussen een trend geworden. Meer dan ooit zijn wij Vlamingen aan het aperitieven. Online, uiteraard, want in het echt mag dat niet meer. Maar we zijn er een paar weken geleden massaal mee begonnen, en zeker in het weekend blijken we massaal met vrienden en familie af te spreken om via Skype, Whatsapp, Zoom en allerlei andere online-tools met vrienden en familie te klinken op het leven bij een natje en een droogje. Het mooiste bewijs dat wij allemaal houden van lekker eten en een glas, en van sociaal contact, en dat we dat zelfs in deze quarantainetijden met veel enthousiasme blijven doen!
Om dat aperitief-moment, zeker nu het lange weekend er aankomt, een beetje specialer te maken dan een zakje chips of een bordje kaas of salami, heb ik voor jullie tien geweldige “happekes” op een rij gezet. Ze zijn super makkelijk te maken, maar wedden dat jullie vrienden of familie stikjaloers zijn wanneer ze jullie één van de komende dagen zien genieten van al dit lekkers… Smakelijk! En vooral cheers! Gezondheid! Santé.
Een onvervalste Would Be Chef zoals ik gebruikt alles wat hij tegenkomt in de supermarkt en gaat daar dan onbeschaamd mee aan de slag.
Ik denk bijvoorbeeld dat ik wel tien verschillende gerechten met chips heb, maar dit is er eentje waarmee ik altijd scoor, omdat het eenvoudig en chique tegelijk is … Lees meer
Recept
Aardappelchips met Sint-Jakobsoesters en erwtjes
Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met een heel verfijnd product dat een Sint-Jacobsoester toch is, maar dit is zo ontzettend lekker. Ik heb nog geen enkele van mijn gasten weten klagen over deze combinatie … Lees meer
Recept
Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester
Gaan we eens iets onverwacht doen? Why not? Dit is een simpel hapje met Oreo’s, dat ik vaak bij het aperitief serveer. Chocoladekoekjes zijn zoet natuurlijk. Maar ik maak er dus een hartig aperitiefhapje van met crème paté, peper van de molen, zeezout en frambozenconfituur. Dit is trouwens het gemakkelijkste hapje ever, in een wip bereid, en dat moet je dan ook doen: niet te lang op voorhand klaarmaken, want anders wordt het koekje wak en dan is het echt niet lekker meer … Lees meer
Recept
Hartige oreo
Soms kan een klein onnozel trucje voor een erg plezierig effect zorgen in de keuken. Dat is het geval met deze kwarteleitjes (waarvoor ik de inspiratie jaren geleden kreeg in een voortreffelijke sterrenrestaurant in Kopenhagen) die ik voor de lol surprise-eitjes heb genoemd, omdat ze er gewoon erg geestig uitzien door zo’n kleine huis- tuin en (letterlijk) keukentrucje … Lees meer
Recept
Surprise eitjes
Lekker, behoorlijk gezond, en verrassend. En vooral, uit de categorie: het kleinste kind kan het, dit super eenvoudige hapje. Nu ik het zo neerschrijf: misschien kun je dit hapje wel samen met de kinderen maken. De gevulde radijsjes zien er goed uit, zijn ook in een mum van tijd klaar, maar zijn ook echt wel lekker omdat het bittere, scherpe, en toch frisse van de radijs en het smeuïge maar ook pikante van de tonijnsla gewoon goed combineren … Lees meer
Recept
Easy hapje: radijsjes met pikante tonijn
Het blijven heerlijke hapjes voor een feestmenu: lekkere gevulde eitjes. “Italiaanse eitjes” vind ik zelf fantastisch. Het bijzondere is dat je de eitjes marineert in balsamico, waardoor ze een mooie gemarmerde kleur krijgen. Nadien vul je ze en werk je ze af met wat lekkere Italiaanse ingrediënten … Lees meer
Recept
Heerlijk hapje: Italiaanse eitjes
Het was één van mijn mooiste reizen ooit: twee weken door Vietnam. Mijn goede vriendin Quyen van het heerlijke Brusselse restaurant Little Asia (dat jammer genoeg vorig jaar de deuren sloot) had een hele reisroute voor ons uitgewerkt en op een goede 12 dagen zijn we van Noord naar Zuid door het fascinerende land gereisd … Lees meer
Recept
Dim Sum Van Garnaal en Varkensgehakt
Ik vind “zongedroogde tomaatjes” heerlijk. Maar wist je dat je ze zelf ook kunt drogen in de oven? Je kunt er heerlijk veel aromaten aan toevoegen, kruiden, al dan niet verse, look, olijfolie, chilipeper, paprika en eventueel een beetje balsamico, wat je zelf lekker vindt.
En je kunt de tomaatjes, wanneer ze nog niet echt zoet zijn, ook met wat bloemsuiker bestrooien, of er een beetje honing over druppelen … Lees meer
Recept
Zelf gedroogde tomaatjes in de oven
Eerlijk: die corona-tijden zijn vervelend, maar ze zorgen er ook echt wel voor dat ik nieuwe, originele, creatieve gerechten of hapjes aan het koken en bakken ben. Gewoon omdat ik nu wat extra tijd heb. Omdat we niet meer naar restaurant mogen gaan ook. En omdat ik het eigenlijk ook wel gezellig vind om nieuwe dingen uit te proberen … Lees meer
Recept
Heerlijke zelf gemaakte grissini (broodstengels)
Wat zijn dit chique hapjes: Belgische eitjes met mini frietjes en Royal Belgian Caviar. Die combinatie is zo ontzettend lekker. Wanneer je de kaviaar een beetje te duur zou vinden, dan zijn haringeitjes een goed alternatief! Laat de feestdagen maar komen.
Bereiding
Kook je eitjes hard (8 minuten) … Lees meer
Recept
“Belgische eitjes” met Royal Belgian Caviar
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer