Mijn favoriete desserts op deze wereld dessert dag!
Nieuws

Mijn favoriete desserts op deze wereld dessert dag!

Ik moet eerlijk zijn: ik ben geen enorme zoetekauw. Ik zal, als ik nog een gaatje heb na een copieuze maaltijd, bijna altijd opteren voor een kaasbordje. Maar er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Bij mijn goede vriend Roger van Damme in Het Gebaar in Antwerpen kan ik echt niet weigeren. Roger zijn nagerechten zijn gewoon de beste van de hele wereld. En ook de desserts van mijn mama Anny zijn gewoon fantastisch lekker, en daar zit nog een stukje nostalgie aan vast.

Vandaag is het wereld dessert dag. Die moet je natuurlijk vieren. Het is tenslotte donderdag, en dan mag je al een beetje zondigen toch? Het is tenslotte bijna weekend. Vier deze wereld dessertdag maar goed. Ik heb mijn favoriete desserts daarom even voor jou op een rijtje gezet. Geniet ervan!

TYPISCH BRITS: TRIFLE

Topdessert van mijn mama Anny: De Flip
Recept

Topdessert van mijn mama Anny: De Flip

‘De Flip’ is een dessert dat wij in onze jeugd vaak gegeten hebben. Mama heeft, toen wij tieners waren, nog een opleiding van twee jaar gevolgd om bejaardenhelpster en familiehulp te kunnen worden bij bejaarden en mensen die het moeilijker hadden. Een deel van die voltijdse opleiding bestond uit kooklessen, en dit dessert komt uit het schriftje dat mama toen in de klas heeft bijgehouden … Lees meer

Dark ’n stormy ananas met kokos en limoensorbet
Recept

Dark ’n stormy ananas met kokos en limoensorbet

Dit is, en ik overdrijf niet, een wonderlijk lekker dessert. Dark ’n stormy is een super bekende cocktail op basis van gemberbier, rum en limoen. Ik vond het een tof idee om die hippe cocktail eens in een dessert te combineren met vers fruit. Ik heb in de restaurants van Albert Adria in Barcelona geregeld fruitdesserts gegeten die met een cocktail of sterke drank werden gemaakt, en ik wou zelf ook eens iets soortgelijks bedenken … Lees meer

Bladerdeeg gebakje met geitenkaas, vijgen en speculoos
Recept

Bladerdeeg gebakje met geitenkaas, vijgen en speculoos

Ik ben een grote liefhebber van een assortimentje rijpe kaas als dessert. Maar ook zoete gerechten waar kaas in verwerkt zit, vind ik persoonlijk een aanrader. Al is dit wel een rijk gerecht, dat je dus beter in de herfst dan in de lente kunt serveren. En ook niet nadat je eerst al zeven gerechten hebt voorgeschoteld aan je gasten, of als ze op dieet staan … Lees meer

De chocolade mousse van mijn mama Anny
Recept

De chocolade mousse van mijn mama Anny

Ja jongens, kerst dat wou bij ons thuis altijd zeggen: zeer veel lekker eten. En zo’n heerlijke maaltijd werd altijd afgesloten met de chocolademousse van mijn mama Anny. Die is namelijk zo ontzettend lekker. Ik weet dat er veel andere, even goede recepten bestaan voor chocolademousse, maar die van mijn mama is gewoon “the original” en ik ben dan ook zeer blij dat mama haar recept delen wil met ons … Lees meer

De heerlijke wafels van mijn mama Anny
Recept

De heerlijke wafels van mijn mama Anny

Mijn mama is een fantastische kok. Veel minder “Would Be” dan ik. Ze is gewoon een zalige madam die houdt van lekkere, eenvoudige gerechten uit grootmoeders keuken. Geen gedoe, maar rechtaan rechtuit. En ze maakt ook heel graag desserten, taarten, pannenkoeken en wafels. Ik mag haar heerlijke wafel-recept nu ook met jullie delen … Lees meer

Mama's belachelijk lekkere appeltaart
Recept

Mama’s belachelijk lekkere appeltaart

Beter dan dit bestaat niet! Als je deze taart maakt en in je oven zet, dan gaat je huis mierzoet ruiken naar dat van mijn ouders in Knesselare, waar ik opgroeide en verjaardag na verjaardag, feestdag na feestdag, blij als een kind was, omdat ik de beste appeltaart van de wereld proeven mocht. Wedden dat je kinderen ze ook zalig vinden … Lees meer

RISOTTO VAN WITTE CHOCOLADE EN MANGO
Recept

Risotto van witte chocolade en mango

Het is vandaag 9 augustus, en dat is “Rice Pudding Day”. Voor de liefhebbers van “rijstpap met gouden lepeltjes”: recepten genoeg in de hemel, en ook hier op het internet. Want met bruine suiker bij is rijstpap natuurlijk altijd lekker. Maar vandaag wil ik op mijn blog die “Internationale Rijstpapdag” vieren met een tof recept uit mijn boek “Would Be Chef 2” dat hier nog steeds te koop is … Lees meer

HEMELSE HAVERMOUTTAART VAN MIJN MAMA
Recept

Hemelse havermouttaart van mijn mama

Een taartje van mijn mama is altijd een lekker idee…. In haar kookboek Mijn Mama’s Kookboek, dat nog steeds te koop is kun je enkele van haar lekkere taarten ontdekken.  Ik kan nog zoveel leren van mijn lieve mama als het over gebak gaat, en ik ben dan ook erg blij om dat te mogen doen. Want ook al ben ik zelf eigenlijk niet zo’n taartenbakker (ik hou in principe niet van al dat precieze afwegen, en dat is bij patisserie wel nodig natuurlijk) toch moet ik zeggen dat de taart-recepten van mijn mama in feite heel simpel om te maken zijn, en dat het succes daarom ook gegarandeerd is … Lees meer

MAAK EENS DE PANNENKOEKEN VAN ROGER VAN DAMME
Recept

Maak eens de pannenkoeken van roger van damme

Eén van die mensen waarvoor ik oneindig veel respect heb is Roger van Damme. Sterrenchef op topniveau, beste Pastry Chef In The World, maar ook een hele warme mens. Zijn borden zijn stuk voor stuk kunstwerkjes voor het oog die vol verrassende maar altijd lekkere smaken zitten. In zijn restaurant “Het Gebaar” in Antwerpen eet je echt indrukwekkend lekker … Lees meer

TYPISCH BRITS: TRIFLE
Recept

Typisch brits: trifle

Het plezierige van dit typisch Engelse dessert is dat je er eigenlijk alles mag instoppen wat je lekker vindt, als het maar zoet is. Elk kookboek zal trouwens starten met de bereiding van een lekkere pudding, maar dat ga ik nu eens niet doen, omdat ik  pimpen geen zonde maar een slimmigheid vind. En natuurlijk is het zalig om uren in de keuken te staan, maar dat lukt gewoon niet altijd, ook niet met de feestdagen … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer