Hoe ongezond is de aardappel nu echt?

Het is vandaag de dag van de aardappel. En dat moeten we vieren, vind ik. We hebben de afgelopen jaren te vaak gehoord dat aardappelen niet OK zijn, en dat ze dus uit ons dieet moeten geschrapt worden. Dat heb ik altijd flauwekul gevonden. Aardappelen zijn echt niet zo ongezond. Maar zijn ze dikmakers of niet?

Op gezondheid.be staat het zo: Aardappelen zijn een bron van zetmeel (complexe koolhydraten) en veel mensen denken dat zetmeel, en dus ook de aardappel, dik maakt. Eén gram zetmeel levert nochtans maar 4 kcal terwijl 1 gram vet je 9 kcal oplevert. Een gekookte aardappel bevat geen grammetje vet en verdient de naam van dikmaker dus niet. 

Alles met mate, dat is de boodschap. En uiteraard wordt het verhaal helemaal anders als je elke dag frituurt, dan wordt die aardappel niet zo’n goed idee, maar dat ligt niet aan die arme patat, maar aan het vet! Frietjes mogen uiteraard wel eens, maar niet elke dag.

Om de feestdag van de aardappel te vieren, deel ik deze heerlijke aardappelgerechten met jullie. Omdat het wel leuk is om wat te variëren. Veel succes, smakelijk, en geef er (inderdaad, sorry) een stevige patat op!