Opvallende oproep in Het Nieuwsblad vandaag. Die komt van de secretaris-generaal van de aardappelkweker-federatie Belgapom. Omdat de export voor een groot stuk stilgevallen is, zitten we in België met een gigantische aardappelberg die maar niet weggewerkt raakt. Romain Coolz roept dan ook op om de sector te steunen. Want je kunt van aardappelen ook dierenvoedsel maken of electriciteit als er een grote overschot is, maar beter zou het toch zijn als we met z’n allen de sector ondersteunen. Eet twee keer frietjes per week, is dus het creatieve voorstel.
Dus: vanavond frietjes halen in de frituur? En morgen ook? En waarom niet op zondag? Om de sector te redden natuurlijk? Niks op tegen, mensen eten natuurlijk waar ze zin in hebben. Maar ik heb een ander voorstel. Maak eens wat vaker andere recepten met aardappelen. Want naast frietjes, puree en kroketjes, kun je aardappelen nog op zoveel andere lekkere manieren bereiden. Ik heb daarom nog eens wat van m’n lekkerste aardappelgerechten op een rij gezet.
In de herfst en in de winter is het altijd scoren met een gezellig gehaktbroodje. Iedereen heeft zo wel zijn eigen recept, maar ik vind het persoonlijk heel leuk om eens kleine gehaktbroodjes te maken, in porties per persoon, met zo’n beetje andere kruiden dan normaal.
En de stoemp vind ik zelf het lekkerste als die nog heel grof is en als er nog lekker wat brokjes groenten en verse groene kruiden inzitten … Lees meer
Recept
Gehaktbroodje met Lekkere Wortelstoemp
Ik ben een enorme liefhebber van courgettes. Nogal wat mensen vinden dat een ordinaire groente, maar ik dus niet. Ik ken een plek waar ze heerlijke pizza met courgettes maken, en daar zal ik nooit iets anders bestellen. Zeker wanneer courgettes even de oven hebben gezien en met zeezout bij, vind ik ze onweerstaanbaar … Lees meer
Recept
Courgette met aardappel, rode ui en fetakaas in de oven
In Kruishoutem in Oost-Vlaanderen wordt een zeer bijzonder visje gekweekt: de Omegabaars. Ik ben er echt fan van, om meer dan één reden trouwens. Omegabaars is een klasse apart. Het is zowat de duurzaamste vis ter wereld (bij ons gekweekt!) want in tegenstelling tot andere kweekvis eet Omegabaars geen vis die in het wild moet worden gevangen … Lees meer
Recept
Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes
Ik heb thuis zelf een gasbarbecue van Weber, en in Barcelona een kleinere elektrische op ons terrasje en van beide barbecues ben ik grote fan. Nu heb ik ook de nieuwe Master-Touch GBS Premium E-5770 houtskoolbarbecue mogen uittesten, en ja, de charme van zelf vuur te stoken is en blijft natuurlijk ook horen bij authentiek barbecueplezier … Lees meer
Recept
Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Ooit al gehoord van ‘surf en turf’? Halfweg de jaren zestig van vorige eeuw dook die term voor het eerst op aan de Oostkust van Noord-Amerika. “Surf” stond voor de zee, en de lekkernijen die daarin gevangen worden, en turf voor het land, en de (smakelijke) dieren die daar graasden in het malse gras … Lees meer
Recept
Balletjes met calamares en aardappelen in een witte wijn saus
Ik hoor het van veel mensen, soms hebben ze wel goesting om te koken, maar niet zoveel tijd. Druk, druk, druk. Altijd stress. Ik vind het dan helemaal niet erg om met goede kant- en-klarebasisproducten aan de slag te gaan. Met enkele ingrediënten kun je dan een smaakvolle, gezonde en toch originele maaltijd voor je gezin bereiden … Lees meer
Recept
Ovenschotel met kabeljauw, aardappelen en Manna-groentensaus
Foodie alert want als er één verslaafd is aan koken dan is het Laurence Bemelmans wel. Je kent haar misschien als culiblogster As Cooked by Ginger! Laurence staat werkelijk elke dag achter haar fornuis en tovert de lekkerste gerechten op tafel. Ze is 27 jaar, uit Hasselt, heeft een zoontje van 7 maanden en maatschappelijk assistente … Lees meer
Recept
Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis
Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice … Lees meer
Recept
Hete duivel van felice!
Inspiratie voor in de keuken dat is wat we jou willen geven voor elke maaltijd van de dag! Daarom serveren we je de lekkerste recepten, beste restaurants, leukste culinaire trips én tal van tips & trics om het beste uit je keuken te halen. Om je nog meer ideeën te bezorgen zetten we ook elke week de culinaire vondsten van andere Would Be Chefs in de spotlight … Lees meer
Recept
Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!
Mijn liefste meme Maria is een paar jaar terug op 93-jarige leeftijd plots overleden. Niet dramatisch. Plots is haar kaarsje uitgegaan, na een lang, mooi, maar ook heftig leven. Ze was nog in goede doen, en altijd erg gelukkig als we haar bezochten, of als ze een feestje mocht meemaken.
De jaarlijkse nieuwjaarsetentjes waren wat dat betreft hoogdagen voor ons allemaal … Lees meer
Recept
Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
Eerste les voor elke Would Be Chef: stelen mag. Correctie: stelen moet. Dat doen echte chefs natuurlijk ook… Ook zij lezen kookboeken, gaan eten bij collega’s, halen inspiratie uit tropische ingrediënten en gerechten. Dus waarom zouden wij als hobbykoks dat dan niet mogen? Laat je maar onbeschaamd inspireren … Lees meer
Recept
Risotto van Rattes Du Touquet met Grijze Garnalen
Tartiflette is een klassieker uit de Franse Haute-Savoie, gemaakt met aardappelen, uien, spekjes en Reblochon-kaas. Ik heb er een eigen draai aan gegeven, die wat aan raclette doet denken, en meng er wel wat zilveruitjes en augurkjes onder. En ik geef het een pikante toets. En wat kazen betreft, ben ik de makkelijkste mens die er is: je doet maar … Lees meer
Recept
“tartiflette meets raclette”
Als je vandaag naar de beenhouwer gaat, breng eens lamsfiletjes mee. Lam is heerlijk gezond en lekker vlees, en veel minder expliciet van smaak dan schapenvlees dus de kans is heel groot dat je huisgenoten dat zullen lusten. Zeker wanneer je het lam eens in de oven klaarmaakt onder dit smaakvolle korstje van erwt en parmezaan … Lees meer
Recept
Lamsfilet met erwt en parmezaan
Ik ben zot van witte asperges, maar de groene zijn ook heel lekker. Als je eens wilt afwisselen moet je zeker deze smakelijke aardappelsalade eens proberen te maken. Dit is een lauwe salade, waarin ook lauw-rauwe groene asperges de hoofdrol spelen, samen met heerlijke krieltjes en Italiaanse Pancetta … Lees meer
Recept
Aardappelsalade met groene asperges, kappers, ansjovis en pancetta
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer