Oproep: eet twee keer per week frietjes
Nieuws

Oproep: eet twee keer per week frietjes

Opvallende oproep in Het Nieuwsblad vandaag. Die komt van de secretaris-generaal van de aardappelkweker-federatie Belgapom. Omdat de export voor een groot stuk stilgevallen is, zitten we in België met een gigantische aardappelberg die maar niet weggewerkt raakt. Romain Coolz roept dan ook op om de sector te steunen. Want je kunt van aardappelen ook dierenvoedsel maken of electriciteit als er een grote overschot is, maar beter zou het toch zijn als we met z’n allen de sector ondersteunen. Eet twee keer frietjes per week, is dus het creatieve voorstel.

Dus: vanavond frietjes halen in de frituur? En morgen ook? En waarom niet op zondag? Om de sector te redden natuurlijk? Niks op tegen, mensen eten natuurlijk waar ze zin in hebben. Maar ik heb een ander voorstel. Maak eens wat vaker andere recepten met aardappelen. Want naast frietjes, puree en kroketjes, kun je aardappelen nog op zoveel andere lekkere manieren bereiden. Ik heb daarom nog eens wat van m’n lekkerste aardappelgerechten op een rij gezet.

Gehaktbroodje met Lekkere Wortelstoemp
Recept

Gehaktbroodje met Lekkere Wortelstoemp

In de herfst en in de winter is het altijd scoren met een gezellig gehaktbroodje. Iedereen heeft zo wel zijn eigen recept, maar ik vind het persoonlijk heel leuk om eens kleine gehaktbroodjes te maken, in porties per persoon, met zo’n beetje andere kruiden dan normaal. En de stoemp vind ik zelf het lekkerste als die nog heel grof is en als er nog lekker wat brokjes groenten en verse groene kruiden inzitten … Lees meer

Courgette met aardappel, rode ui en fetakaas in de oven
Recept

Courgette met aardappel, rode ui en fetakaas in de oven

Ik ben een enorme liefhebber van courgettes. Nogal wat mensen vinden dat een ordinaire groente, maar ik dus niet. Ik ken een plek waar ze heerlijke pizza met courgettes maken, en daar zal ik nooit iets anders bestellen. Zeker wanneer courgettes even de oven hebben gezien en met zeezout bij, vind ik ze onweerstaanbaar … Lees meer

Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes
Recept

Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes

In Kruishoutem in Oost-Vlaanderen wordt een zeer bijzonder visje gekweekt: de Omegabaars. Ik ben er echt fan van, om meer dan één reden trouwens. Omegabaars is een klasse apart. Het is zowat de duurzaamste vis ter wereld (bij ons gekweekt!) want in tegenstelling tot andere kweekvis eet Omegabaars geen vis die in het wild moet worden gevangen … Lees meer

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas
Recept

Gevulde aardappel met witloof, hesp & kaas

Ik heb thuis zelf een gasbarbecue van Weber, en in Barcelona een kleinere elektrische op ons terrasje en van beide barbecues ben ik grote fan. Nu heb ik ook de nieuwe Master-Touch GBS Premium E-5770 houtskoolbarbecue mogen uittesten, en ja, de charme van zelf vuur te stoken is en blijft natuurlijk ook horen bij authentiek barbecueplezier … Lees meer

BALLETJES MET CALAMARES EN AARDAPPELEN IN EEN WITTE WIJN SAUS
Recept

Balletjes met calamares en aardappelen in een witte wijn saus

Ooit al gehoord van ‘surf en turf’? Halfweg de jaren zestig van vorige eeuw dook die term voor het eerst op aan de Oostkust van Noord-Amerika. “Surf” stond voor de zee, en de lekkernijen die daarin gevangen worden, en turf voor het land, en de (smakelijke) dieren die daar graasden in het malse gras … Lees meer

Ovenschotel met kabeljauw, aardappelen en Manna-groentensaus
Recept

Ovenschotel met kabeljauw, aardappelen en Manna-groentensaus

Ik hoor het van veel mensen, soms hebben ze wel goesting om te koken, maar niet zoveel tijd. Druk, druk, druk. Altijd stress. Ik vind het dan helemaal niet erg om met goede kant- en-klarebasisproducten aan de slag te gaan. Met enkele ingrediënten kun je dan een smaakvolle, gezonde en toch originele maaltijd voor je gezin bereiden … Lees meer

Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis
Recept

Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis

Foodie alert want als er één verslaafd is aan koken dan is het Laurence Bemelmans wel. Je kent haar misschien als culiblogster As Cooked by Ginger! Laurence staat werkelijk elke dag achter haar fornuis en tovert de lekkerste gerechten op tafel. Ze is 27 jaar, uit Hasselt, heeft een zoontje van 7 maanden en maatschappelijk assistente … Lees meer

HETE DUIVEL VAN FELICE!
Recept

Hete duivel van felice!

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice … Lees meer

Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!
Recept

Het spekrolletje van moeke Smet dankzij Cookameal!

Inspiratie voor in de keuken dat is wat we jou willen geven voor elke maaltijd van de dag! Daarom serveren we je de lekkerste recepten, beste restaurants, leukste culinaire trips én tal van tips & trics om het beste uit je keuken te halen. Om je nog meer ideeën te bezorgen zetten we ook elke week de culinaire vondsten van andere Would Be Chefs in de spotlight … Lees meer

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
Recept

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Mijn liefste meme Maria is een paar jaar terug op 93-jarige leeftijd plots overleden. Niet dramatisch. Plots is haar kaarsje uitgegaan, na een lang, mooi, maar ook heftig leven. Ze was nog in goede doen, en altijd erg gelukkig als we haar bezochten, of als ze een feestje mocht meemaken. De jaarlijkse nieuwjaarsetentjes waren wat dat betreft hoogdagen voor ons allemaal … Lees meer

Risotto van Rattes Du Touquet met Grijze Garnalen
Recept

Risotto van Rattes Du Touquet met Grijze Garnalen

Eerste les voor elke Would Be Chef: stelen mag. Correctie: stelen moet. Dat doen echte chefs natuurlijk ook… Ook zij lezen kookboeken, gaan eten bij collega’s, halen inspiratie uit tropische ingrediënten en gerechten. Dus waarom zouden wij als hobbykoks dat dan niet mogen? Laat je maar onbeschaamd inspireren … Lees meer

"TARTIFLETTE MEETS RACLETTE"
Recept

“tartiflette meets raclette”

Tartiflette is een klassieker uit de Franse Haute-Savoie, gemaakt met aardappelen, uien, spekjes en Reblochon-kaas. Ik heb er een eigen draai aan gegeven, die wat aan raclette doet denken, en meng er wel wat zilveruitjes en augurkjes onder. En ik geef het een pikante toets. En wat kazen betreft, ben ik de makkelijkste mens die er is: je doet maar … Lees meer

LAMSFILET MET ERWT EN PARMEZAAN
Recept

Lamsfilet met erwt en parmezaan

Als je vandaag naar de beenhouwer gaat, breng eens lamsfiletjes mee. Lam is heerlijk gezond en lekker vlees, en veel minder expliciet van smaak dan schapenvlees dus de kans is heel groot dat je huisgenoten dat zullen lusten. Zeker wanneer je het lam eens in de oven klaarmaakt onder dit smaakvolle korstje van erwt en parmezaan … Lees meer

Aardappelsalade met groene asperges, kappers, ansjovis en pancetta
Recept

Aardappelsalade met groene asperges, kappers, ansjovis en pancetta

Ik ben zot van witte asperges, maar de groene zijn ook heel lekker. Als je eens wilt afwisselen moet je zeker deze smakelijke aardappelsalade eens proberen te maken. Dit is een lauwe salade, waarin ook lauw-rauwe groene asperges de hoofdrol spelen, samen met heerlijke krieltjes en Italiaanse Pancetta … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer