
*video: KIJK HOE MOSSELEN GEOOGST WORDEN
Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Zeeuwse Mosselen
Ze zijn er! De heerlijke Zeeuwse mosselen. De mosselen van de bodemcultuur komen er aan begin juli, maar het boven halen van de mosselen die met hangcultuur gekweekt worden is voor mij altijd een feestelijk moment. Kijk hier hoe dat er precies aan toe gaat.
Volgens mosselkweker Jacco Schot van Neeltje Jans laat het seizoen al vroeg een goede kwaliteit zien. Hij zei me: “We meten al vleespercentages van 30 procent en meer”. Dat is goed nieuws, want die kwaliteit gaat natuurlijk nog verbeteren.
De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. De mossel begint weer aan een nieuwe cyclus na de voortplantingsperiode. De mosselen groeien aan touwen boven in het water. Zonlicht zorgt ervoor dat hoog in de waterkolom het meeste voedsel aanwezig is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche product, het bedraagt slechts 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur laat nog een paar weken op zich wachten. De lager in het water gelegen mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien. Het Nederlands Mosselbureau houdt als startdatum 6 juli aan.
Covid-19 heeft gezorgd voor een flinke interesse in lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n 2 miljoen kilo mosselen.
Meer info over de mosselen kun je vinden op www.hangcultuurmosselen.nl
Reacties