7 trucs om je metabolisme te versnellen!

Metabolisme is een ander woord door stofwisseling. Het zorgt ervoor dat onze voeding in energie wordt omgezet, zodat je lichaam die dan kan gebruiken als brandstof. Tussen de maaltijden door valt je metabolisme echter stil, of het vertraagt behoorlijk. Dat is ook één van de redenen waarom je volgens veel diëtisten wel iets moet blijven eten om te kunnen blijven verbranden.

Mensen die maar één maaltijd eten per dag eten, leven dus niet zo gezond, en gaan daardoor minder afvallen dan zij die wel de hele dag door kleine gezonde snacks blijven eten. Maar tussen de maaltijden door kun je natuurlijk wel vet verbranden door deze zeven slimme trucs toe te passen.

Drink Groene Thee

In groen thee zit namelijk het anti-oxidant EGCG (epigallocatechin gallate) en dat is echt een boost voor je metabolisme. En groene thee bevat ook veel catechines. Die bevorderen de vetverbranding, wijzigen de vetverdeling in je lichaam en pakken de vetopslag in je buik aan.

Drink veel water

Dat doe ik al jaren, en het helpt bij mij echt om af te vallen. Ons lichaam bestaat immers voor 2/3de uit vocht en water is dus een essentieel onderdeel bij bijna alle verbranding- en zuiveringsprocessen in ons lichaam. Genoeg water drinken versnelt die processen en dus ook je metabolisme.

Wandel veel

Alle sporten zijn goed, dat spreekt voor zich. Maar wandelen (en zwemmen) zijn de toppers. Wandelen zorgt voor een constante vetverbranding omdat je hartslag niet te hoog gaat. Beweeg dus, zoveel je kunt. Neem de trap, ga te voet naar de winkel, doe wandelmeetings. Moet je een lang telefoontje doen met iemand? Doe dat gewoon even terwijl je wandelt. Intussen is je metabolisme extra aan het werken.

Eet meer vezels

Dit is een soort van goocheltruc voor je metabolisme. Want onoplosbare vezels kan je lichaam niet verteren, maar dat weet je metabolisme eigenlijk niet. En toch probeert het dat wel, en steekt daar veel energie in. Op die manier ben je dus veel calorieën aan het verbranden. Tarwezemelen, zilvervliesrijst en peulvruchten eten is dus een heel slim idee.

Eet eiwitten

Het kost je lichaam meer moeite om eiwitten af te breken dan vetten en koolhydraten, dus door veel eiwitten te eten zoals eieren, vis en schaaldieren, mager rundsvlees, bonen, tofu, kip en noten, zul je twee keer sneller calorieën verbranden.

Deze ingrediënten boosten ook je metabolisme

Chilipepers, uien, bessen, citrusvruchten, zuurkool en boerenkool.

Doe nooit aan crashdiëten

Die zijn namelijk redelijk nefast. Als je echt te weinig eet dan valt je metabolisme stil. Dat was voor mij ook de reden om tijdens mijn zware afvalperiode altijd een “zondedag” in te lassen. Vaak was dat op zondag. Een dag waarop ik alles at waar ik zin in had (vaak was dat in een goed restaurant). En zo  hield ik mijn metabolisme gaande.