Aan al die “pipo’s” die nu hun kerstboom al hebben staan…

We vroegen het op Joe gisteren: “bij wie staat de kerstboom al? En stuur dan eens een fotootje door.” Er stroomden honderden foto’s binnen van opgetuigde bomen in alle mogelijke formaten en kleuren. Niet normaal. En ook als je ’s avonds door de straten rijdt, dan zie je achter de gordijnen steeds meer bomen staan met (al dan niet flikkerende) lichtjes. Het is eigenlijk nog maar begin november en we zijn al massaal kerstbomen aan het versieren.

Te vroeg, veel te vroeg, riepen minstens evenveel mensen. “Het zijn echte pipo’s die dat nu al doen” schreef iemand. En velen zeiden dat zo’n boom pas na Sinterklaas mag geplaatst worden. Dat is inderdaad zo’n beetje de traditie. Toen ik een kind was hoorde ik dat van m’n mama en papa ook: “wanneer de Sint vertrokken is, dan zetten we onze kerstboom.” Dat is dus pas over drie weken. Maar goed, ik ben geen kind meer, en ik heb ook geen kinderen, dus ik zet de boom toch gewoon wanneer ik dat zelf wil. Zwarte Piet zal me daarvoor niet in de zak steken. Trouwens, Zwarte Piet, die bestaat niet meer.

Maar ik kan je wel zeggen: hij staat nog niet bij ons, die kerstboom. Ik vind het persoonlijk nog net iets te vroeg. Het was nog bijna twintig graden de voorbije week, de zon heeft in de herfstvakantie nog heel veel geschenen, en niet alle blaadjes zijn al van de bomen gevallen in onze tuin. Ik geniet nog te hard van het najaar, van de prachtige herfst. En bij zo’n boom hoort toch ook wel kerstmuziek en zo, en ik vrees dat als ik daar al mee start begin november, ik tegen half december geen jingle bells meer kan horen. Dus ik stel het nog heel even uit.

Maar voor alle mensen die de boom intussen wel al hebben gezet, heb ik één boodschap: geniet ervan. Het is al zo’n hallucinant jaar geweest dat ik maar al te goed begrijp dat je van deze tweede lockdown iets gezelligs probeert te maken. In de lente was er massa’s goed weer, de natuur kwam tot leven en de dagen waren volop aan het lengen, en dat maakte dat we die lockdown wel aan konden. Maar nu ligt dat toch allemaal net iets moeilijker.

Nu is het bijna winter. De dagen worden korter en donkerder en zullen wellicht ook snel kouder worden. En dan kan zo’n boom wonderen doen. En wat het ook is: hoe sneller kerst, hoe sneller nieuwjaar. En we hopen met z’n allen dat dat “nieuwe jaar” toch een stuk mooier zal worden dan het afschuwelijke 2020. Er is, dankzij de aankondiging van verschillende goedwerkende vaccins, immers eindelijk weer wat licht aan het einde van de tunnel. En dan kan het geen kwaad om nu al wat extra licht in huis te halen. Kaarsjes helpen. Een kerstboom kan dat zeker ook doen.

Dus aan al die pipo’s die beslist hebben om hun kerstboom dit jaar veel te vroeg in huis te halen: “het weze jullie van harte gegund. De mooiste tijd van het jaar zal anders dan anders zijn, maar je kunt er maar beter het beste van maken. Dus beste pipo, je bent er vroeg bij met die boom dit jaar, maar dat is prima! Enjoy.”  (En het zal bij ons toch ook geen drie weken meer duren, denk ik.)