Absolute hype! Maar zou jij dit ijsje lekker vinden?

Je ziet steeds gekkere ijssmaken opduiken. Bij Wok Dynasty zag ik bij de presentatie van mijn wijn dat ze ook blauw ijs hebben. Zelf hou ik echt niet van blauw eten, maar mijn petekindjes vonden het fan-tas-tisch. Smurfen-ijs noemden ze het. Nou ja… Smaken en kleuren verschillen; sommige mensen vinden die ene smaak hemels, anderen hebben er een grondige afkeer van.

Maar weet je wat de hype is in Japan? Een ijsje met een bruine kleur en een geur van sojasaus. Klinkt misschien niet meteen appetijtelijk, maar Japanners zijn er gek op. De umamismaak van sojasaus matcht perfect met het romige vanille- ijs en accentueert de zoetheid er van.

Umami komt uit het Japans en betekent ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’; het is één van de vijf basissmaken, samen met zout, zoet, zuur en bitter. Vanille-ijs met sojasaus en zeewier is een ware delicatesse in Japan. We weten al langer dat zoet en zout een perfect huwelijk vormen, maar nu kan je sojasaus niet enkel gebruiken om je sushi in te dippen maar ook als topping voor je vanille-ijs.

Voorlopig wellicht nog niet verkrijgbaar in je favoriete tearoom of ijssalon bij jou om de hoek, maar als je toevallig op reis zou gaan naar Japan, probeer het dan maar eens, en laat me weten wat je er van vindt.