Barcelona: zalige plekjes die je moet ontdekken!

Als je naar Barcelona op citytrip of op reis gaat, dan raad ik je aan om veel te wandelen. Barcelona is best een grote stad, maar nu ook niet onwaarschijnlijk groot, dus bijna alles ligt op wandelafstand. En het voordeel is, wanneer je een beetje moe wordt, kun je overal in de stad simpelweg een taxi tegenhouden. Taxi prijzen zijn echt zeer betaalbaar. Maar al wandelend leer je volgens mij een stad het beste kennen. Ook al zijn de toeristische bussen die je op veel plekken in de stad kunt nemen ook een goed alternatief om op korte tijd een mooie overview van de stad te krijgen.

Wanneer je iets langer in de stad bent en echt een flinke wandeling maken wil, dan heb ik een aantal routes die ik warm aanbevelen kan. Van ongeveer overal in de stad loop je makkelijk naar de Plaça d’Espanya, en daar kun je dan de trappen van Montjuïc opgaan waar je ook een mooi zicht op de stad hebt. Een goede tip is om even de roltrappen te nemen in het winkelcentrum op de Plaça d’Espanya, je kunt namelijk gratis op het platform op de oude stieren-arena en van daaruit heb je een prachtig zicht op de stad. Eenmaal Montjuïc op wandel je langs het Olympisch stadion, het museum van Miro, en het is ook echt fantastisch om even binnen te wandelen in het gigantische Olympische zwembad met zich op de hele skyline van Barceloa. Sinds kort is daar een café dat permanent open is, en het is daardoor één van de meest spectaculaire terrassen in de stad. Vervolgens wandel je naar beneden en kun je naar de haven en naar de kust stappen.

Andere favoriete wandelingen van me gaan de bergen in. Je kunt kiezen om de Bunkers Del Carmel te gaan bezoeken, dat zijn oude bunkers uit de tijd van de Spaanse burgeroorlog, die strategisch gelegen zijn op de heuvel Turó de la Rovira. Het zicht op de stad is adembenemend, zeker bij zonsondergang. Dan kleurt de stad vaak rozerood, en wanneer de lichtjes in de stad dan aangaan levert dat een feeëriek zicht op. Geen wonder dat zoveel verliefde koppeltjes tegen de avond naar hier wandelen, soms met een flesje wijn en wat hapjes. Heerlijk. Het bezoek is gratis en een aanrader.

Mijn echt favoriete wandeling is er één in de bergen, langs de geweldige Carretera de les Aigües. Het is trouwens één van de favoriete wandel- jog- en fietsroutes van de stad. Heel veel locals gaan er sporten of rustig wandelen om te genieten van het uitzicht over hun lievelingsstad. Dat is een 9 km lang vlak pad aan de voet van de Serra Collserola, dat zijn de bergen rond Barcelona. Je kunt van vele kanten het pad beklimmen, en er is zelfs een treintje, en eenmaal boven wandel je echt de volle negen kilometer langs de stad. Het zicht is werkelijk adembenemend! Echt een aanrader.

Wanneer je op zoek bent naar de architecturale parels, die meestal ontsproten zijn aan het geweldige creatieve brein van architect Gaudi, dan staat de Sagrada Familia natuurlijk op nummer één. Opgelet, het kan er soms zeer druk zijn, dus ik zou je aanraden om je tickets op voorhand online te bestellen. Dat geldt ook voor de twee prachtige huizen Casa Mila (La Pedrera) en Casa Batllo op de Passeig de Gracia, en het mooie Parc Guëll.

Barcelona heeft ook tientallen overdekte markten waarvan de Mercat de la Boqueria veruit de bekendste is. Maar net als de Ramblas waarop deze overdekte markt gelegen is, vind ik de Boqueria de laatste jaren toch minder authentiek geworden en een beetje een toeristische valkuil. Dan heb ik meer een zwak voor de fantastische Mercat del Ninot, vlakbij ons huis. Voor mij is dat echt een authentieke markt, waar vooral de locals graag komen, top producten in schitterende kramen, en allemaal super hygiënisch en proper. Maar elke wijk heeft zo wel z’n eigen markten hoor, en ze hebben allemaal hun charme.

Barcelona is sowieso een groene stad. Er zijn overal grote en kleine parken. Mijn twee absolute favorieten liggen een klein beetje uit het toeristische centrum (maar dichter bij onze flat) en zijn alle twee super verzorgde oases van rust in de drukke bruisende stad. Turó Park is een schitterende plek  niet ver van de Diagonal. Het is ook het meest prestigieuze park van de stad, en wordt omwille van de gigantisch dure huurprijzen van de flats eromheen wel eens Central Park van Barcelona genoemd. Ik ga er graag heen om in de zon op een bankje ene boek te lezen. Iets verder van het centrum zijn de Pedralbes Palace Gardens die iets groter maar ook uiterst stijlvol zijn. In de zomer vindt er trouwens wekenlang een mooi openluchtfestival plaats, Pedralbes Festival.