Binnenkort weer etentjes thuis?! Maar niet voor iedereen …

Binnenkort gaat het misschien weer mogen. Dat je vrienden of familie thuis uitnodigt voor een avondje lekker tafelen. Ik droom er echt alweer van. Wij hebben tijdens de strenge lockdown, en tijdens de strenge winter wel eens bevriende koppels voor een lunch uitgenodigd. Maar dat was dan altijd buiten. Met branders, en dekentjes en veel doorzettingsvermogen. Want je weet nooit welk weer het is. Soms sneeuwt het in ons landje zelfs in april….

Maar het plan dat nu bekeken wordt zit nog een beetje anders in elkaar. Het gaat niet over de beroemde buitenlucht bubbel. Er wordt wel degelijk onderzocht om binnenkort mensen toe te laten om ook binnenshuis meer volk te ontvangen. De enige voorwaarde zou dan wel zijn dat zowel de gastheer als de gasten gevaccineerd zijn. Logisch: want wie een vaccinatie heeft gehad kan veel minder zwaar ziek worden, en volgens sommige studies zou je het virus dan zelfs niet meer door kunnen geven. Goed idee dus: wie beschermd is mag de teugels wat lossen.

Minister Vandenbroucke zou volgens Het Nieuwsblad hierover alvast advies gevraagd hebben aan de GEMS. De facto zou deze versoepeling natuurlijk wel beteken dat eerst de 80 plussers etentjes of kaartnamiddagen zullen kunnen organiseren, dan pas de 70’ers en zo kun je verder gaan rekenen. Voor mijn leeftijd is er hoop dat het tegen de zomer zal mogen, maar dan zullen we alvast geen jongere vrienden of familieleden kunnen inviteren, want die zijn wellicht pas na de zomer aan de beurt. Met de snelheid van vaccineren van tegenwoordig moet je realistisch zijn.

De jongeren zullen dat niet pikken, lees ik. Zij worden het minste ziek van iedereen, maar het zijn straks wel de ouderen die als eerste de draad van het leven zullen mogen oppikken. Want zij zullen gevaccineerd zijn. Als je weet hoe zwaar onze jongeren het psychologisch hebben, besef je dat dat zeer gevoelig ligt. Het zal zeer unfair aanvoelen, en de kans dat bij de jongere generaties elk draagvlak voor het volgen van de maatregelen dan compleet verdwijnt is groot.

Anderzijds: in onze rusthuizen kan er nu al wel weer meer dan vroeger. Zodra al die mensen gevaccineerd zijn moet je ze dat onderlinge sociale contact toch ook gunnen… of wil je hen in de laatste jaren van hun leven dat samen eten ontzeggen, omdat buiten het rusthuis nog veel besmettingen zijn? Natuurlijk niet. Samen lunchen is daar gewoon weer de normaalste zaak van de wereld. En dat zal elk redelijk mens toch toejuichen. Geniet van hun oude dag moeten ze doen.

Moeilijk moeilijk moeilijk. Ook voor de politici. Maar het belangrijkste blijft voor mij: we bestrijden een virus. We willen dat mensen niet ziek worden, en dat de ziekenhuizen niet overvol komen te liggen. Als mijn ouders van half de zeventig straks hun prikjes hebben gekregen, en mijn oom en tante ook, laat die mensen dan toch een etentje voor en bij elkaar organiseren. Het zal dan niet langer onveilig zijn, en ik gun het hen van harte. Wij zullen nog wel een beetje wachten. Maar niet te lang he, beste overheid, vaccineer nu maar als een gek, want we willen ook weer dromen van een leven zonder grenzen!