Zoveel calorieën kun je verbranden met wandelen!

Eerlijk: ik sta ook weer niet op m’n scherpst. Of beter: ik stond het zeker niet. Honderd gram per honderd gram was ik ook weer wat verzwaard. Je moet richting winter, wanneer de dagen kouder en donkerder zijn toch echt je best doen om te gaan sporten, en de verleiding om wat zwaarder te eten is er dan ook altijd.

Ik voelde het de laatste weken dus echt wel aan de kleren die ik uit de kast plukte: het werd allemaal weer wat spannend, letterlijk vooral, maar ook figuurlijk, want ik vind gezondheid zo belangrijk, en wil me dus echt nooit meer laten gaan. Maar als je  dan nog eens de kerstvakantie gaat vieren in het culinaire paradijs Barcelona, met best veel etentjes op restaurant en met vrienden thuis, dan helpt dat ook niet echt.

Maar… er is ook goed nieuws, want ik ben weer flink aan het wandelen gegaan. Ik had het geluk dat het prachtig weer was de voorbije twee weken, en daar heb ik dus flink van geprofiteerd om heel veel te stappen. Meer dan honderd kilometer per week, en gisteren heb ik op een zucht na 40 kilometer gewandeld. 33 overdag, en ’s avonds naar, en terug van het restaurant nog eens zes. Het resultaat is dat ik de weegschaal weer op durf, ondanks de kerstvakantie dus. Ik ben weer letterlijk en figuurlijk op het goede pad. Al wandelend.

Veel mensen vragen zich af of wandelen echt zo’n goede manier is om calorieën te verbranden, en over welke hoeveelheden dat dan wel gaat. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan je zo’n goede 250 calorieën verbranden. Weeg je meer of wandel je sneller, dan loopt dat flink op boven de 300. Een man van rond de 80 kilo, die zoals ik een dikke zes kilometer per uur wandelt, verbrandt zelfs meer dan 400 calorieën en ga je naar de 90 kilo dan kun je aan dat tempo tegen de 480 calorieën verbranden. Dat is best veel. Als je weet dat een man zo’n 2500 calorieën, en een vrouw zo’n 2000 per dag eten mag, omdat die sowieso verbrand worden.

Met mijn fikse tocht van 39 kilometer, die ik gisteren dus heb afgelegd, heb ik wellicht zo’n kleine 3000 calorieën verbrand, kijk, dat hakt erin. Ik heb dan wel zeer lekker gegeten gisterenavond, maar nooit de 3000 calorieën die ik verbrand heb, plus de 2500 die een man sowieso verwerkt krijgt.

Maar je moet dus niet altijd zo gek te doen. Geregeld een uurtje wandelen, gecombineerd met gezond eten en veel water drinken, zal je gewicht, maar zeker ook je gezondheid ten goede komen. Ik wens jullie allemaal veel succes in het nieuwe jaar. En als je zelf wat wil gaan rekenen, dit zijn een paar goede calculators om het verbrande aantal calorieën van jouw sportprestatie te bereken, ook van lopen, zwemmen, fietsen, en zelfs stofzuigen of vrijen. Go go go!

Runinfo.nl

Caloriecalculator