
Comté is echt mijn lievelingskaas. En ik eet die zo … #collab
Ik ben een gigantische kaasliefhebber. Na de maaltijd zul je mij eerder horen vragen naar een kaasplankje dan naar een zoet dessert. En ik heb een paar lievelingskazen. Er mag van mij altijd een blauwe kaas bij en een geitenkaasje. Maar mijn absolute favoriet is Comté.
Hoe ik Comté het liefste proef? Ik degusteer. Stel je even voor … een avondje in onze bibliotheek, tussen de kunstboeken, romans, en veel poëzie, met het haardvuur zachtjes smeulend en de kat aan onze voeten… Dat is puur geluk voor mij. En daar hoort dan dus vaak een stukje Comté bij.
Maar pas op, ik “eet” niet zomaar Comté! Neen, ik degusteer graag deze lekkere nootachtige kaas. Persoonlijk vind ik het zalig om te ervaren hoe verschillende leeftijden Comté verschillende smaaksensaties opleveren. Van jong tot oud, ik proef ze allemaal graag. Sommige kaasrijpers durven Comté zelfs 48 maanden laten rijpen, en dat vind ik zeer boeiend.
Ik vind ze allemaal heerlijk: van fris en jong tot ouder en rijker. En wat drink ik daar dan bij? Wel stek dat ik eens helemaal gek zou mogen doen, en we zo’n proefavondje met vrienden beleven… het liefst combineer ik dit smaakfestijn dan met een degustatie van verschillende lekkere glazen wijn. Ik zou voor een Rully of een Meursault gaan bij de iets jongere Comté, en vervolgens een oudere maar degelijke grand cru champagne kiezen voor de echt oude Comté. En de wijnen uit de Jura waar Comté vandaan komt mogen ook niet ontbreken.
Deze zalige kaas uit de Jura in Frankrijk heeft overigens een hele rijke geschiedenis, want is sinds 1958 al in het bezit van een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 draagt Comté draagt het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), waardoor hij beschermd wordt op Europees niveau.
De streek van Comté telt 140 kaasmakerijen (fruitières) en de melk om de kaas te maken komt van een gebied dat is beperkt tot een straal van 25 km rondom elke kaasmakerij. Er is 400 liter rauwe melk nodig, afkomstig van Franse Montbéliarde- en Simmentalkoeien, voor één kaaswiel Comté van 40 kg. De minimale rijpingstijd voor Comté is 4 maanden. Er is geen maximale rijpingstijd voor Comté, deze kan gaan van 18 tot 24 maanden, en zoals ik al schreef zelfs tot 48 maanden …
Voor de liefhebbers, ik kook ook erg graag met Comté. Dat doe ik al jaren. Enkele van mijn favoriete gerechten is “zeetong met Comté en hazelnoot, slakjes en spinazie” en ook in deze “makkelijke ravioli met vier kazen” kan de Comté niet ontbreken.
Als je zelf meer info wil over de grootste Franse kaas met een AOP, waar je Comté kopen kan, en welke gerechten je er mee maken kunt dan moet je zeker de site www.comte.be eens bekijken.
Reacties