“De vrouw bekeek me alsof ik een misdadiger was”

Beetje speciaal moment toen ik deze middag in het hotel van m’n eerste tussenstop richting Barcelona aankwam. Ik werd vriendelijk ontvangen op de parking van het hotel door een man die een mondmaskertje droeg. Hij begeleidde me naar de balie van het hotel en droeg m’n koffer voor me. Ook aan de balie van het hotel: een vriendelijke mevrouw met een mondmaskertje. Bij de gasten die passeerden was het beeld wat wisselend. De meeste droegen een mondmasker maar niet iedereen. Ikzelf droeg er geen.

Maar toen ik vlug een lichte lunch at in de tuin viel me wel iets op. Mensen zaten aan tafel zonder mondmasker, uiteraard. Maar van zodra ze opstonden om naar het toilet te gaan deden ze bijna allemaal een maskertje aan. Voorzichtig, dacht ik. Maar is volgens mij toch niet verplicht? Er was mij in elk geval bij het inchecken niets gezegd over de mondmasker policy in het hotel. Ik had er wel een paar in mijn koffer voor straks in Barcelona. Maar ik ging zonder maskertje naar het toilet.

En toen gebeurde het. Een iets oudere dame die met haar man, met mondmasker me passeerde ergerde zich met vlammende ogen, een vreemd gebaar, en een soort van half vloekend, half mompelend voor mij onbegrijpelijk Frans, duidelijk aan het feit dat ik geen mondmasker droeg.  En nog snapte ik het maar half. Ik vond haar redelijk onbeschoft naar me toe eerlijk gezegd. Maar soit.

Toen ik later naar m’n kamer ging zag ik het pas. In de lift hing een blad waarop vriendelijk verzocht werd om ten allen tijden een mondmasker te dragen wanneer je door het hotel wandelt, uit respect voor de andere gasten en voor de veiligheid. Ik schrok daar een beetje van, maar als dat de regels zijn, dan doe ik dat wel natuurlijk. Later hoorde ik een vriend van me die een huis in Frankrijk heeft die zegt dat dat zo’n beetje de algemene regel is. Aan tafel mag je mondmasker uit, maar men verwacht in Frankrijk wel van je dat je altijd je mondmasker draagt wanneer je je beweegt in een horecazaak.

Ik vind het eerlijk gezegd wel niet gezellig. Bij ons in België is dat helemaal anders. Als je je veilige afstand van anderhalve meter bewaart dan hoef je geen masker op, ook niet op restaurant. Het voelt veilig aan als je ober er wel eentje draagt omdat die van bubbel naar bubbel gaat, maar zelf zo wandelend door de gangen van het hotel met een masker op voelt voor mij wat vreemd.

Maar als het moet, moet het zeker? En uit respect voor de andere mensen en de regels heb ik het dan toch maar opgezet. Het blijven rare tijden. Ook voor de horeca, en voor de gasten in de hotels en restaurants.