Zo lang mag eten uit de koelkast staan voor je gevaar loopt

Het zijn ontzettend warme dagen. Hittegolf in België. Je kunt daarover klagen maar je kunt er evengoed ook uitgebreid van profiteren. En wat doen we dan? We organiseren dan barbecues en maken daar leuke frisse slaatjes bij. Want die zijn lekker wanneer het warm is. En we eten een hele dag lang kleine lekkere frisse dingetjes van de zomerse tafel.

Toch moet je echt wel een beetje uitkijken met verse gerechten, met dat bloedhete weer. Sowieso kun je bereide gerechten niet eindeloos lang buiten op tafel laten staan, maar bij dit hete weer moet je uiteraard extra uitkijken. Op de boende site gezondheid.be worden er nuttige tips gegeven over hoe lang je eten buiten de ijskast bewaren kunt.

Bederfbare levensmiddelen (bereid of niet), ook restjes, die gedurende meer dan twee uren op kamertemperatuur in een schaal hebben gelegen, zijn een geliefkoosd terrein voor de ontwikkeling van bacteriën. Ongeveer na twee uren kunnen zich zoveel bacteriën gevormd hebben dat het levensmiddel niet langer als veilig mag beschouwd worden. Vandaar dat we spreken van een ‘twee uren regel’.

Bacteriën ontwikkelen zich uitstekend tussen 30 en 40°C. Sommige bacteriën verdubbelen zich bij deze temperatuur elke 20 minuten. Ze kunnen zich ook vermenigvuldigen op lagere of hogere temperaturen (tussen 7 en 65°C). Daarom moet bederfbare voeding in de koelkast bewaard worden. Daar kunnen nog wel bacteriën aanwezig zijn, maar ze vermenigvuldigen zich niet meer optimaal omdat het te koud is. 

Een hele goede tip om te onthouden dus, die TWEE UREN REGEL. Maar ook goed om te weten is dit: ook bereide gerechten kun je niet eindeloos bewaren in je koelkast, zonder risico’s op voedselvergiftigingen… Ook daar is gezondheid.be duidelijk over…

Bewaar bereide gerechten niet langer dan 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries. Als u restjes gaat eten, breng de etenswaren dan snel op temperatuur en verhit ze door en door.