Binnenkort opening van het “strafste restaurant van het land”?

Het was ongetwijfeld één van de strafste aankondigingen in de culinaire wereld vorig jaar. Gert De Mangeleer en zijn trouwe compagnon Joachim Boudens kondigden aan dat ze hun iconische restaurant Hertog Jan opnieuw wilden openen. Enkele jaren geleden klonk het nog dat het verhaal van Hertog Jan een beetje op was, de druk van drie sterren en een plek in de TOP 100 van beste restaurants in de wereld is niet te onderschatten. De heren zouden zich voortaan concentreren op nieuwe culinaire projecten. Iets wat ze de voorbije jaren trouwens met veel succes gedaan hebben, want zowel L.E.S.S. als Bar Bulot hebben intussen een welverdiende Michelin ster en met BABU hebben ze een spannend buns-concept in de markt gezet. Maar toch bleef het dus kriebelen bij Gert en Joachim om eens stevig uit te pakken, en ze gaven ruiterlijk toe dat ze nog eens zin hadden om met een spectaculair nieuw restaurant te vooschijn te komen.

Hertog Jan zou dus opnieuw de deuren openen, maar deze keer niet in Brugge of in de prachtige boerderij Zedelgem, maar wel in het centrum van Antwerpen. Het zou een klein, en dus bijzonder exclusief restaurant worden met slechts vijf tafels, en wellicht ook met een pittig prijskaartje. Liefhebbers van onze Belgische topgastronomie hadden weer iets om naar uit te kijken: een plek waar De Mangeleer weer zonder enige remming zou kunnen bewijzen dat hij één van de allerbeste chefs van België en bij uitbreiding van de hele wereld is.  Honderden en honderden mensen hebben sindsdien een prebooking gedaan. En over enkele weken is het zover. Zowel Bar Bulot Antwerpen opent binnenkort de deuren, en ook de nieuwe Hertog Jan zal dan eindelijk van start gaan. Na zoveel jaren terug van weggeweest. Misschien wordt het door de exclusiviteit en het uitzonderlijke talent van de chef wel het strafste restaurant van ons land.

Ik ben super benieuwd wat we in Antwerpen mogen verwachten. Superieure gerechten ongetwijfeld. Gert was altijd al een driesterrenchef die een zeer herkenbare stijl hanteerde. Bij een blind tasting zou je er de gerechten van Gert zo uitgepikt hebben, iets waar weinig chefs zo uitdrukkelijk toe in staat zijn. Dat was volgens mij ook de ultieme reden waarom zowel die derde ster als die best hoge notering in de San Pellegrino TOP 100 zo ontzettend hard verdiend waren. Gaat Gert straks de oude signature gerechten in een nieuw kleedje steken? De beroemde tomatensla om maar iets te noemen? Of gaat hij het over een compleet nieuwe boeg gooien. Nog even geduld en we gaan het zien, en hopelijk ook proeven. Als we er in slagen om een tafeltje te bemachtigen, want ik heb geen idee op welke plaats we in de wachtrij staan, want dat die erg lang is, is wel duidelijk.