“Mijn dieet was dus een rot slecht idee”

Ik zal maar op voorhand zeggen: dit artikel, en vooral de titel, is een klein beetje ironisch bedoeld. En toch ook weer niet helemaal. Natuurlijk ben ik blij dat ik weer wat op mijn gewicht aan het letten ben. Ik ben op een dikke maand zo’n 4 kilo kwijt geraakt. Ik heb massa’s gewandeld, en goed op m’n eten gelet. En de weegschaal is daar dus blij mee. Zalig.

Het ironische is: met m’n 93 kilo (en 1m76) zat ik eind december net boven de 30 qua BMI. Dat was strikt genomen obesitas. Niet zo leuk. Confronterend zelfs. Met mijn 89 kilo van vandaag zit ik ergens rond de 29 qua BMI. Dat is nog altijd overgewicht. Maar ik ben wel op goede weg. En ik ben eigenlijk vastberaden om door te zetten.

Maar dan hoor je vandaag in het nieuws dat de regering heeft beslist om mensen boven de 45 met obesitas als eerste hun prikje te geven, na de oudere mensen en de mensen in de zorg. Tot december zat ik dus strikt genomen behoorlijk vooraan om het vaccin te krijgen. Maar door mijn gezondere levensstijl en doordat ik een paar kilo kwijt ben moet ik netjes achterin de rij gaan staan. Meer nog, sommigen vinden dat de 18 tot 24-jarigen me in de wachtrij zelfs voorbij mogen steken.

Eén van mijn beste vrienden, die in de zorg werkt, en aan wie ik mijn boze opmerkingen over de regels stuurde, en aan wie ik stuurde: “ik zal me dan maar stoppen met mijn dieet zeker?” was absoluut niet te spreken over mijn kritische opmerkingen. Hij zei: “doe toch normaal man. De regering doet ook maar wat ze kunnen, en je kunt alles in het belachelijke trekken. Doe daar niet aan mee, Sven. Sport, val wat af, denk aan je eigen gezondheid, en hou je voor de rest wat aan de regels. We hebben nu geen gezaag nodig, maar een bevolking die voorzichtig en optimistisch zich aan de regels houdt en intussen zoals jij aan de eigen immuniteit werkt. Wacht rustig je moment af en ben blij dat je risico op complicaties serieus verminderd is, als je het virus al zou krijgen. Maar zorg vooral dat je het niet krijgt.”

Het Vlaamse dokterssyndicaat trok trouwens gisteren nog aan de alarmbel. Ze pleiten ervoor om gewoon op leeftijd te beginnen vaccineren, en tempo te maken. Van jong naar oud dus, en zonder (teveel) uitzonderingen. Want anders wordt het voor hen een administratieve rompslomp, en ze zien het niet zitten om het secretariaat van de overheid te worden.