“Moet de horeca straks politie agentje spelen?”

Zeer belangrijke dag voor de horeca. Vandaag zit het overleg comité immers samen om een aantal beslissingen te nemen. Het zal blijkbaar vooral over het dragen van mondmaskers gaan. De violen lijken in Vlaanderen alvast gelijk gestemd te raken, de meeste partijen willen de maskertjes weg op de meeste plaatsen, behalve in het openbaar vervoer blijkbaar.

Dat zou vooral voor de winkels en voor de horeca een grote opluchting zijn. Vandaag moet je als klant bij het binnenkomen en verlaten van restaurants en cafés nog altijd zo’n kapje op. Ook wanneer je je verplaatst in het restaurant om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. In het begin vond ik dat zelf extreem lastig, maar nu ben ik er al lang aan gewend.

Toch snakken veel restaurant en café-uitbaters er naar om die maskers zelf ook af te mogen zetten. Bij het bedienen van de klanten aan tafel is het zoveel aangenamer om ook je gezichtsuitdrukkingen te kunnen gebruiken. En urenlange shiften met zo’n mondkapje zijn ook niet aangenaam.

Vandaag zou de beslissing kunnen vallen om de mondkapjes-maatschappij achter ons te laten. “Zou kunnen vallen”, want de vaccinatiegraad in Brussel ligt volgens de experts voorlopig nog veel te laag om te doen alsof covid over is, en het virus houdt zich niet aan taalgrenzen. En met name de Franstalige partijen zouden daarom liever niet te hard van stapel lopen.

Een oplossing zou kunnen zijn dat er ook in de horeca een covid safe pass wordt ingevoerd, niet enkel in Brussel, maar in het hele land. Maar daar is de horeca sowieso geen vragende partij. Horeca staat voor gastvrijheid, en het horecapersoneel wil daarom liever geen veiligheidstaken op zich nemen, dat is volgens hen de taak van de overheid. “Moet de horeca straks politie agentje spelen?” hoorde ik een restaurateur zich luidop afvragen.

Afwachten wat de beslissing van het overleg comité straks zal worden. In de horeca wacht iedereen met gezonde spanning op het verdict.