10 tips om met (platte) cola te koken

Vandaag is een klein beetje de feestdag van Coca Cola. Want op 12 maart 1894 verkocht  Coca-Cola een eerste flesje in het Amerikaanse Vicksburg. Sindsdien is Coca Cola een onwaarschijnlijk succesverhaal geworden en wereldwijd te koop.

Zelf ben ik een klein beetje verslaafd aan Cola Light, en ik ben niet de enige. Ook modeontwerper Karl Lagerfeld had altijd zijn glas Cola Light bij de hand op z’n modeshows, en ik heb mijn maat Marc Coucke ook al heel vaak Cola Light zien drinken.

In één van mijn kookboeken heb ik een recept geplaatst met Cola dat je hier nog eens kunt bekijken: Kip met Cola en Ketchup. Toen dat verscheen in mijn boek was daar best wel wat rond te doen. Koken met Cola vonden velen echt not done, terwijl je het echt kunt gebruiken voor verschillende gerechten.

Opgelet: Cola bevat uiteraard suiker, dus het is niet per se het meest gezonde ingrediënt in een recept, maar zo eens als extraatje of bij wijze van kleine zonde werkt het zeker wel. Ik zet nog even tien toffe tips met cola op een rijtje.

10 COLA Tips

 

  1. Cola is perfect om aan je marinades toe te voegen. Het maakt veel vleessoorten een stuk zachter.
  2. Vaak wordt aangeraden om je vlees een paar uur te marineren, maar het effect van de cola is als sneller merkbaar.
  3. Ook cola mengen met barbecue-saus is een goed idee, het geeft het een extra punch.
  4. Cola is zeker met ketchup een fijne basis voor een zoet-zure saus.
  5. Je kunt cola aan veel dips toevoegen, voor bij het aperitief.
  6. Cola wordt in Amerika ook gebruikt om uiensoep mee te maken. Bak je uien rustig glazig in boter, voeg dan een blikje cola en evenveel bouillon toe, laat twintig minuutjes rustig inkoken en werk af met parmesaan, en peper en zout, en het zou echt heerlijk smaken. Pas op: dit heb ik zelf nog niet geprobeerd!
  7. Ook in bepaalde desserts en zelfs in gebak kun je Cola verwerken, zoetekauwen moeten zeker eens op zoek gaan naar goede recepten, er staan er meer op het internet dan je zou denken.
  8. Platte Cola dus niet weggieten, je kunt er even goed mee koken, of zelfs beter dan met de cola waar nog prik in zit.
  9. Ook de light-varianten werken trouwens evengoed om mee te koken.
  10. Als je echt een fan bent van Cola en er graag wil mee koken dan moet je het boek Classic Cooking with Coca-Cola zeker eens proberen te bestellen. Veel van de recepten zijn van een zekere Elizabeth Candler Graham, een achter-achter-kleindochter van de oprichter van de Coca-Cola Company.