“Raak ik nog net op tijd weg uit Barcelona?”

Morgenvroeg, wellicht deze nacht al, rij ik terug vanuit Barcelona naar België. Ik heb een heerlijk, rustgevend weekje achter de rug. Genoten van de zon, de kalmte, de bergen, de restaurantjes. In totaal heb ik mijn bubbel met minder dan tien mensen uitgebreid. Allemaal vrienden, die ook veilige afstand hebben gehouden. Dus dat zit wel snor. Ik heb m’n handen heel veel gewassen, ze vaak ontsmet, en overal mondmaskertjes gedragen. En op twee verschillende plekken hebben ze zelfs mijn koorts gemeten. Enfin, ik ben er redelijk gerust op, ik keer gezond terug. En lekker opgeladen met veel zon en energie.

Maar toch sloegen een boel vrienden en familieleden van mij zaterdagmiddag in een halve paniek. Er was volgens hen in de Belgische media sprake van een zware nieuwe uitbraak van corona in “de streek rond Barcelona”. Honderdduizenden mensen moeten er opnieuw in lockdown, en Marc Van Ranst en Maggie De Block zouden zelfs gezegd hebben dat iedereen die uit Barcelona komt in quarantaine moet. Ik schrok een beetje van al die doemberichten. Hier in Barcelona had ik er namelijk nog niet van gehoord. Maar toen ik even ging uitzoeken wat er precies aan de hand is bleek de situatie wel een tikje genuanceerder.

Er is inderdaad een nieuwe en belangrijke uitbraak van het virus in het Spaanse Segrià, rond de stad Lleida. Daar zijn zo’n 350 mensen besmet geraakt met corona op slechts een week tijd. Dat is niet OK. 200000 mensen moeten nu in verplichte quarantaine. In tegenstelling tot wat sommige Belgische media schrijven is Segrià echter geen provincie, maar een comarca, een regio dus. Er wonen in de streek inderdaad zo’n 200000 mensen. Het afgesloten gebied (en afgesloten is relatief, want zelfs de restaurants blijven open) ligt trouwens op 150 km van Barcelona. Dat is inderdaad niet zo ontzettend ver weg, maar ook helemaal niet vlakbij Barcelona. Het is zo’n beetje alsof de streek rond Utrecht in Nederland in lockdown zou gaan en je net als ik in de buurt rond  Mechelen woont. Niet echt om de hoek dus.

Ik rij deze nacht terug. Eventjes lekker slapen nog na een gezellig weekje vakantie, en dan probeer ik veilig terug te rijden naar België. Wat er in Barcelona de komende maanden gaat gebeuren, en of ik snel terug zal kunnen keren, weet ik niet. Ik ga alvast geen bederfelijke voedingswaren meer achterlaten in de ijskast, wat dat betreft heb ik mijn lesje wel geleerd…

De toekomst voorspellen kan geen mens, zelfs onze virologen en ministers hebben, met alle respect, uitgebreid bewezen dat ze dat niet kunnen. Maar ik heb me zeer goed aan alle regels gehouden en zal dat altijd blijven doen. Ik heb genoten van deze vakantie, en ik keer met een gerust hart terug naar huis. Maar dank u voor de bezorgdheid lieve vrienden, ik snap dat ook zeer goed, het blijven immers rare tijden.