WEG MET DIE VAKANTIEKILO’S IN 10 TIPS

De batterijen van onze weegschaal in Barcelona waren plat. Al de eerste dag van juli toen ik in ons flatje aankwam en even wou checken hoe gewichtig mijn situatie precies was, merkte ik het al op. Er zijn duizenden winkels in Barcelona waar je van die kleine rotbatterijtjes kopen kunt, maar het was vakantie, en ik vond het belangrijker om een mooie voorraad wijn in te slaan dan die weegschaal aan de praat te krijgen. Eerlijk is eerlijk: op vakantie wil je jezelf ook niet al teveel druk opleggen. Heb ik dan ook niet gedaan. Maar ik heb wel ontzettend veel gewandeld, en ik kan nog in al mijn zomerbroeken, dus ik denk dat ik de situatie nog wel redelijk onder controle heb.

Toch voel ik dat het weer wat minder mag. Daarom heb ik voor mezelf deze tien regels bedacht om na de vakantie weer in mijn gezondere ritme terecht te komen. En dan gaan die kilo’s er vanzelf wel weer af. Zo kan ik, wanneer ik in september weer een weekendje naar Barcelona afzak met een gerust hart batterijtjes gaan kopen voor onze weegschaal…

1 Groenten zijn weer king

We deden veel aan BBQ in de zomer. En dat mag. Een stukje vlees grillen is heerlijk. Maar ik ga weer volop voor groenten. Die zijn heerlijk in slaatjes, maar ook lekker wanneer ze warm zijn. Vol vitamines, minder calorieën. Je kunt er lekker veel van eten zonder bij te komen. Ik ga weer behoorlijk veggie, geloof me.

2 Water all the way

Ik drink veel. Dat is nodig ook in de zomer, want je verliest veel vocht. Maar bon, in de zomer drink je ook wel eens wat vaker een glaasje wijn of een pintje, frisdrank ook (al ga ik altijd voor light). Maar het beste is natuurlijk veel water drinken. Heeft me destijds geholpen om ontzettend af te vallen, en die paar vakantiekilootjes zullen er nu ook wel weer afgaan.

3 Laat mij maar slapen

Uit verschillende studies blijkt dat slapen ideaal is om niet bij te komen. Raar maar waar, ik ga vanaf morgen weer elke dag opstaan om vier uur, maar toch geeft het werkjaar een betere garantie op voldoende slapen dan de vakantie. Want tot stukken in de nacht op het terras zitten filosoferen is even voorbij.

4 Less rosé. Santé!

Alcohol? lekker. Ik hou van mijn wijntjes. Maar nu is het wel weer even voorbij. Op vakantie vind ik het prima om na mijn lange ochtendwandeling een roseetje open te trekken, maar nu gaan we het even rustig aan doen. En dat helpt ontzettend om af te vallen. Want elk glas alcohol is een boel suiker en calorieën.

5 Lekker stappen

Ik ga weer wandelen op regelmatige basis. Deed ik in Spanje ook wel. Maar eerlijk, door het jaar gaat dat makkelijker. Na m’n ochtendshow en de voorbereidingen voor de volgende dag ga ik dus weer elke dag even aan de siësta, en dan wordt er weer elke dag 15 kilometer gewandeld.

6 Effe tellen

Stom misschien, maar als je echt wilt afvallen moet je durven rekenen. Calorieën bekijken en aan de teltafel gaan. Je weet dat je niet meer mag eten dan je verbranden kunt, en liefst een stuk minder, want dan val je af. Dat is geen hogere wiskunde, dat is gezond boerenverstand.

7 Sorry maatjes

Vrienden, het was zalig, die vijf weken verlof. Iedereen die me in Barcelona belde was welkom op ons terrasje voor een glas en lekker eten. Nu het werkjaar weer start ga ik een beetje egoïstisch zijn. Ook al is het in Vlaanderen nog hittegolf en zo, ik ga niet elke avond grote stukken vlees op de BBQ gooien en alle vrienden eindeloos veel wijn voorschotelen. Niet dat ik het jullie niet meer gun, maar ik wil mezelf wat beschermen. Sorry.

8 Werken zegt!

De beste manier om regelmaat in je leefpatroon te krijgen is gewoon weer werken. Ik weet hoe laat mijn wekker staat en hoe laat ik thuis ben, wandelen kan en slapen moet. En die regelmaat helpt mij om ook mijn eetpatroon onder controle te krijgen.

9 Op wieltjes

Soms is het te heet om te wandelen. Dan is fietsen een prima alternatief. Want er is altijd wel een windje te voelen als je net iets sneller gaat. Dus ik ga ook weer af en toe fietsen. Vind ik ook wel leuk, en is even gezond als wandelen…

10 Cheat and eat

Kijk, wat in elke periode van het jaar geldt is nu ook weer van toepassing. Ik moet af en toe zondigen om een dieet vol te houden. Dus in de zomer zeker. Slaatjes wanneer ik uitkijken moet, en een goede BBQ om de zoveel tijd om het gezellig te houden. Ideaal.