“Schandalig dat jij nog tonijn eet, Ornelis”

Je informeren voor je bepaalde uitspraken doet is echt het slimste wat je kunt doen. Ik moet dat zelf ook vaak nog leren hoor. Want soms zit je gewoon met vastgeroeste ideeën in je hoofd waarvan je denkt dat ze de waarheid en niks dan de waarheid zijn, maar sla je de bal toch mis.

Zo kreeg ik onlangs de opmerking te horen: toch schandalig dat jij nog altijd tonijn eet. Ik was namelijk van een zelf gesmeerd broodje met tonijn in cocktailsaus aan het genieten. Het is misschien wat onnozel, maar ik vind tonijn in een salade voor op de boterham echt lekker. Gewone tonijnsalade, tonijn cocktail, tonijn pikant, of tonijn Toscane, allemaal erg lekker. Maar dat kon dus volgens die kerel niet meer. Tonijn is immers een overbeviste vis, en daardoor een bedreigde soort. Maar dat had die brave jongen dus niet tegen mij moeten zeggen …

Los van het feit dat een tartaar van tonijn of een half gebakken tonijn-steak culinair wellicht een stuk verantwoorder is dan tonijn in een sausje voor op de boterham, was ik toch niet bezig met het uitmoorden van een bedreigde diersoort! Echt niet!

En weet je waarom ik daar zo zeker van was? Op het potje dat ik in de supermarkt had meegebracht stond een blauw labeltje met de witte letters MSC. En nu weet ik toevallig erg goed wat die letters willen zeggen, omdat ik ze, de eerste keer dat ik ze zag opduiken (what’s in a word) al eens uitgebreid gegoogeld had.

MSC is een non-profitorganisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld waarmee het de oceanen wil beschermen. Om voor het MSC-keurmerk in aanmerking te komen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Je kunt er door het keurmerk van MSC met andere woorden zeker van zijn dat de vis of de schaal- en schelpdieren die je in de winkel koopt helemaal “wild” en duurzaam gevangen zijn. Op die manier eet je een soort tonijn die niet bedreigd is.

Als je me niet geloven wil en er van overtuigd blijft dat je met het eten van een broodje tonijn de vis in zijn voortbestaan bedreigt, dan moet je eens surfen naar dit bijzonder interessant artikel: een blik op tonijn. Je zult meteen merken dat het verhaal van de tonijn veel genuanceerder is. En ook over de herkomst, de duurzaamheid en het “wilde karakter” van de andere schaal- en schelpdieren en vissen, die het bewuste MSC-keurmerk dragen kun je een heleboel opsteken. En zo kun je met een gerust hart lekkere tonijn en andere dieren uit de zee eten. Want wat niemand wil is overbevissing of het uitsterven van bepaalde vissoorten.