TARTIFLETTE MEETS RACLETTE

Het is nog altijd vollebak winter, en dan mogen we al eens voor het steviger werk gaan. Het is de periode van lekker lange wandelingen in de natuur, en als je dan thuiskomt nadat je massa’s koude wolkjes hebt geblazen in de vrieslucht kun je wel wat krachtvoer gebruiken. Ik ben zelf vandaag niet meer zo’n ontzettende wintersporter. Maar als kind ben ik wel een paar keer met m’n ouders gaan skiën en daar heb ik echt heerlijke herinneringen aan. Uren in de sneeuw en de zon doorbrengen, en dan ’s avonds doodvermoeid met de hele familie en vrienden rond een goede tafel verzamelen, ik vind het wel iets hebben.

Tartiflette is een klassieker uit de Franse Haute-Savoie, gemaakt met aardappelen, uien, spekjes en Reblochon-kaas. Ik heb er een eigen draai aan gegeven, die wat aan raclette doet denken, en meng er wel wat zilveruitjes en augurkjes onder. En ik geef het een pikante toets. En wat kazen betreft, ben ik de makkelijkste mens die er is: je doet maar. Zelf heb ik wat emmentaler en cheddar gebruikt, maar doe het gewoon maar met wat je in huis hebt. En je kunt er natuurlijk een stukje vlees of vis bij bakken, of een vleesvervanger. Maar gewoon op zich is het ook al krachtig. En lekker!

Bereiding

  1. Snij de krieltjes in kwartjes en kook of stoom tot ze bijna beetgaar zijn.
  2. Snij de uien in ringen en bak ze met het paprikapoeder en de cayennepeper in een wok of in een pan glazig.
  3. Doe de bijna beetgare krieltjes bij de zachte ui-ringen, en roer om en om.
  4. Voeg de Parmezaanse kaas toe en dan de cheddar en emmentaler die je in plakjes van een paar centimeter hebt gesneden (het is lekker als er nog een beetje structuur van de kaasplakjes in dit gerecht zit).
  5. Giet de room erbij en blijf alles om en om roeren.
  6. Doe de zilveruitjes en de augurkjes die je in stukjes hebt gehakt mee in de wok.
  7. Voeg de gehakte bieslook toe.
  8. Roer nog even om en kruid naar smaak af met wat peper en zout.