Win het boek Pottenkijken van Mark Neelemans!

Met Pottenkijken lanceert fotograaf Mark Neelemans z’n gloednieuw kookboek vol héérlijke recepten van maar liefst dertig verschillende chefs. Bakermat van de keuken die hij centraal stelt is Zeeuws-Vlaanderen. Resultaat is een oer Zeeuws-Vlaams kookboek vol inspiratie.

Pure C, Kromme Watergang, Á Table, ‘t Vlasbloemeke, La Trinité, De Vijverhoeve… om er maar een paar te noemen. Zeeuws-Vlaamse chefs geven hun recepten prijs. De mooiste gerechten met oer-Zeeuwse ingrediënten als zeekraal, mosselen, rabarber, kreeft, lam en nog veel meer prachtige producten vanuit de Zeeuwse zee en grond, zo op het bord. Om je vingers bij af te likken.

Mark Neelemans is een echte liefhebber van lekker eten. Thuis staat hij iedere avond aan de pannen. De fotograaf wilde meer doen met zijn liefde voor eten. ,,Ik liep al jaren rond met het idee een kookboek te maken. Waar begin je dan? Dat is lastig. Ik kwam in contact met Sabine Verburg van Zeker Zeeuws en zo zijn we begonnen.” Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen, dat moest de naam zijn. Dertig chefs van Zeeuws-Vlaamse restaurants geven een recept prijs. De enige voorwaarde? Ze moeten met Zeeuwse streekproducten werken.

Het boek bestaat steeds uit drie componenten. Allereerst een verhaal over de chef, opgetekend door Sandra Cornelissen. Daarna volgt een recept, vervolgens richt de schijnwerper zich op een product. Zo deelt Tom Vinke van Tom’s Hidden Bistro in Slijkplaat zijn recept voor een Zeeuws-Vlaamse bouillabaisse en zoomt het boek daarna verder in op de kokkel. Yannick Mahu – van voorheen Petrus & Paulus Hoeve in Lamswaarde en nu Bar Goed – vertelt over een Zeeuws-Vlaamse curry en vervolgens over zeekraal. Alle recepten zijn voorzien van wijnadvies van Wijnhandel Herman in Axel.

Neelemans: ,,De verhaaltjes over de producten zijn informatief. Je kunt lezen welke vitamines er in zitten en bij welk seizoen het hoort.” Typisch Zeeuws-Vlaamse ingrediënten als zeesla, lamsoor en zeebanaan komen ook in de recepten voor.

Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen heeft vier hoofdstukken. Eerst cocktails, daarna voor-, hoofd- en nagerechten. Restaurants van allerlei pluimage hebben meegewerkt. Van Blueness en Air Republic in Cadzand-Bad tot Bonne Foi in Terneuzen en De Korenbeurs en Napoleon in Hulst. De foto’s zijn – uiteraard – van Neelemans zelf.

Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen, € 29,95, exclusief verzendkosten, verkrijgbaar via markneelemans.nl

Wil jij alvast een prachtig exemplaar van het boek Pottenkijken gratis in huis halen? Vul dan snel onderstaande vraag in & ontdek de fine fleur uit de keuken van Zeeuws-Vlaanderen.